REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gastronomické zajímavosti z celého světa

Světová gastronomie pod lupou.

10 zajímavostí o čokoládě

Svou oblíbenost si získala především tím, v kolika podobách se vyrábí. Čokoládu můžete koupit nejenom jako tabulku, ale také jako instantní prášek, dále v podobě pralinek nebo pomazánek … A odkud se vlastně vzal název kakao nebo čokoláda? Označení kakao pochází ze slova kakawa z řeči mexického národa Olmeků, kteří jím označovali kakaovník a jeho plody. Naproti tomu čokoláda pochází z aztécké kultury, a vznikla ze slova xocoatl (xococ = kyselý, atl = voda). A jelikož byl pro Evropany tento výraz těžko vyslovitelný, přizpůsobili si jej na čokoláda.

7 podzimních výletů na nejkrásnější vinice Evropy

Podzim je dobou sklizně a oslav vína. Milovníci tohoto nápoje z hroznů na tento čas nedočkavě čekají a vyrážejí za poznáním. Právě na podzim mohou spojit potěšení z pití dobrého vína s vychutnáváním jedinečných cestovatelských zážitků. Proto jsme pro vás připravili seznam sedmi nejzajímavějších vinařských oblastí, které stojí za návštěvu.

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

Byznys Jamieho Olivera je v dluzích. Kvůli drahým nájmům a brexitu musí zavřít 12 restaurací

Italské restaurace známého šéfkuchaře Jamieho Olivera prodělávají a dluží desítky milionů liber. Jamie’s Italian po dohodě s věřiteli zavře 12 poboček, v lednu už zavřela dalších šest. Důvod problémů: drahé nájmy i brexit…

Českou republiku bude na European Catering Cupu v Lyonu reprezentovat tým Radka Davida

Tisková zpráva: PRAHA, 19. ledna 2015 – Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada, se zúčastní spolu s jedenácti vybranými šéfkuchaři světa European Catering Cup, který proběhne ve dnech 23.–24. ledna v Lyonu. Na tomto prestižním kuchařském mistrovství světa bude Českou republiku reprezentovat už potřetí.

Den díkůvzdání anglicky „Thanksgiving Day“

V USA se také používá výraz pro tento den Thanksgiving. V Americe se tento svátek slaví čtvrtý čtvrtek v listopadu na konci žní a to po celé Americe, tedy ve všech státech federace. V Kanadě se tento svátek slaví už druhé pondělí v říjnu. Jde vlastně o podzimní oslavu sklizně a úrody.

Dobrý rok pro „Chléb & víno“

TZ: Pátek, 4. říjen 2013 – 200.000 NÁVŠTĚVNÍKŮ NA DOLNORAKOUSKÉ ZEMSKÉ VÝSTAVĚ 2013 ASPARN AN DER ZAYA – Od 27.dubna 2013 prezentuje Dolnorakouská zemská výstava „Chléb a víno“ Niederösterreichische Landesausstellung „Brot & Wein“ v regionu Weinviertel 8.000 let fascinující kulturní historie. Výstavy „Chléb“ v Asparn an der Zaya a „Víno“ v Poysdorfu přilákaly až dosud 200.000 návštěvníků.

Dublin na srdci i na jazyku. Jameson whisky oslaví Sv. Patrika s novou láhví

Milovníci pravé irské whiskey Jameson si už zvykli, že etiketa láhve s oblíbeným obsahem před 17. březnem obzvláště zkrásní. Na počest zeleného svátku všech Irů – dne sv. Patrika Jameson tradičně povolává věhlasné designéry a umělce, aby „oblékli“ láhev Jameson whiskey do slavnostního. Ani letos tomu není jinak. Limitovaná etiketa láhve Jameson pro rok 2015 dává jasný důraz na rodiště nejprodávanější irské whiskey. Design láhve představuje duši moderního Dublinu, které je srdcem Irska a milovaným městem Irů. Nová etiketa zábavným způsobem mapuje typické dublinské symboly, včetně čtvrtí, budov nebo známých míst.

Fairtradová káva: malé zrnko s obrovským dopadem na svět

Každý den a s každou činností máme možnost volby. Jsme zodpovědní za to, jak se chováme k ostatním lidem a životnímu prostředí. Proto čím dál více zákazníků dává přednost fairtradovým výrobkům. „V roce 2015 se celosvětově prodalo více než 180 000 tun fairtradové kávy. Nárůst o 18 % oproti předchozímu roku je obrovským úspěchem zejména kvůli přímému dopadu na životy a pracovní podmínky více než 800 000 farmářů a pěstitelů kávy,“ říká Hana Chorváthová, výkonná ředitelka organizace FAIRTRADE Česko a Slovensko.

Kde dostanete obří zmrzlinový pohár? V Bangkoku!

Tak tohle se hned tak nevidí. Pohár z 22 kopečků zmrzliny a dalších dobrot vám připraví v jedné restauraci uprostřed Bangkoku. Podívejte se, jak se připravuje ….

Mořské řasy

Japonci se nebojí netradičních potravin. Mořské řasy v Asii již zdomácněly.

Národy a jídelní lístek

Víte kolik piva vypijí během roku Belgičané, nebo kolik rýže snědí za rok Japonci? Ne? Přečtěte si tento článek, budete moudřejší.

Nejlepší vepřové se vaří v Česku. Český tým šéfkuchařů vyhrál na European Catering Cupu v Lyonu cenu za nejlepší vepřový chod

PRAHA, 25. ledna 2015 – Kapitán týmu Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada, a Jan Horký, šéfkuchař Francouzské restaurace a Plzeňské restaurace v Obecním domě, vybojovali na prestižním mistrovství pro Česko celkové 4. místo. V kategorii nejlepší vepřový chod ale se svou moderní českou zabijačkou nechali za sebou celý gastronomický svět.

Odvrácená strana čokolády

Napadlo vás někdy při pojídání vaší oblíbené čokolády, odkud kakao v ní pochází? A jak žijí lidé, kteří ho pěstují a sklízí? To bývá často zahaleno tajemstvím a málokdo má možnost se dozvědět celou pravdu. Zkusme alespoň poodhalit, co se za lahodnou chutí čokoládových pochoutek skrývá.

Pampeliškové pochoutky a další speciality z farem Roter Hahn

Co je tím pravým znamením, že v Jižním Tyrolsku začíná jaro? Jednoznačně pampelišky. Farmy Roter Hahn oslavují příchod jara pampeliškovými slavnostmi. Pampelišky, první jarní byliny, objevíte v krémovém rizotu, ale i tradičním makovém trhanci. Každá sezóna je na statcích Roter Hahn něčím výjimečná. Léto přináší ovocné plody, na podzim si už můžete vychutnat mladé víno z jihotyrolských vinic a v zimě zase odhalíte adventní kouzlo této překrásné země. Statky Roter Hahn se vždy soustředí a specializují na jedno – ať už to jsou vinice, šenky, ovocné sady, zeleninová pole, chov krav a koz či pěstování bylinek, vždy zde všechno začíná a končí u jídla. Každé roční období můžete vybírat mezi 1 700 farmami.

Proč není kebab jako kebab. A co je vlastně kebab?

V posledních letech obliba kebabu v českých městech vytrvale stoupá. Jenže spousta z nás v tom má trochu „hokej“. Co je vlastně kebab, jak se liší od gyrosu a hlavně, proč není kebab v našich fast foodech tak dobrý, jako třeba v Německu nebo přímo v Turecku?

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

Sedmero zajímavostí o ledovém čaji

Ledové čaje nejrůznějších příchutí se v  posledních letech těší stále větší oblibě po celém světě. Patříte také mezi hrdé fanoušky tohoto jedinečného osvěžení s neodolatelnou chutí? Potom je právě teď ideální čas dozvědět se o něm pár zajímavostí, kterými budete moci ohromovat své okolí.

Skopové maso a sýr. Proč jsou Kréťané zdraví, i když jedí tuky?

Proč obyvatelé dvou odlehlých vesnic v horách na řeckém ostrově Kréta žijí dlouho a těší se dobrému zdraví? Mají zdravé srdce, přestože jejich strava je bohatá na tuky. Britští vědci u nich odhalili vzácnou genetickou variaci, která chrání srdce před nemocemi a prodlužuje život. Podobná variace však byla zjištěna i v Itálii, napsal italský deník Corriere della Sera.

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert …. Bojíme se, že tento článek hned tak nedopíšeme, protože svět je tak velký a těch dobrot!
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy