REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gastronomické zajímavosti z celého světa

Světová gastronomie pod lupou.

10 zajímavostí o čokoládě

Svou oblíbenost si získala především tím, v kolika podobách se vyrábí. Čokoládu můžete koupit nejenom jako tabulku, ale také jako instantní prášek, dále v podobě pralinek nebo pomazánek … A odkud se vlastně vzal název kakao nebo čokoláda? Označení kakao pochází ze slova kakawa z řeči mexického národa Olmeků, kteří jím označovali kakaovník a jeho plody. Naproti tomu čokoláda pochází z aztécké kultury, a vznikla ze slova xocoatl (xococ = kyselý, atl = voda). A jelikož byl pro Evropany tento výraz těžko vyslovitelný, přizpůsobili si jej na čokoláda.

5 zajímavostí o španělském olivovém oleji

Španělská kuchyně by nebyla kompletní bez vysoké láhve olivového oleje, ať už chcete přidat chuť do tostady při snídani, zakápnout salát k obědu nebo jej zařadit do tradičních receptů na večeři. Milovaný „aceite de oliva“ je součástí španělské stravy po tisíce let a Španělsko je domovem některých z nejstarších olivovníků na světě. Připravili jsme si pro vás proto pět faktů, které vás možná překvapí.

7 podzimních výletů na nejkrásnější vinice Evropy

Podzim je dobou sklizně a oslav vína. Milovníci tohoto nápoje z hroznů na tento čas nedočkavě čekají a vyrážejí za poznáním. Právě na podzim mohou spojit potěšení z pití dobrého vína s vychutnáváním jedinečných cestovatelských zážitků. Proto jsme pro vás připravili seznam sedmi nejzajímavějších vinařských oblastí, které stojí za návštěvu.

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

Byznys Jamieho Olivera je v dluzích. Kvůli drahým nájmům a brexitu musí zavřít 12 restaurací

Italské restaurace známého šéfkuchaře Jamieho Olivera prodělávají a dluží desítky milionů liber. Jamie’s Italian po dohodě s věřiteli zavře 12 poboček, v lednu už zavřela dalších šest. Důvod problémů: drahé nájmy i brexit…

Českou republiku bude na European Catering Cupu v Lyonu reprezentovat tým Radka Davida

Tisková zpráva: PRAHA, 19. ledna 2015 – Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada, se zúčastní spolu s jedenácti vybranými šéfkuchaři světa European Catering Cup, který proběhne ve dnech 23.–24. ledna v Lyonu. Na tomto prestižním kuchařském mistrovství světa bude Českou republiku reprezentovat už potřetí.

Den díkůvzdání anglicky „Thanksgiving Day“

V USA se také používá výraz pro tento den Thanksgiving. V Americe se tento svátek slaví čtvrtý čtvrtek v listopadu na konci žní a to po celé Americe, tedy ve všech státech federace. V Kanadě se tento svátek slaví už druhé pondělí v říjnu. Jde vlastně o podzimní oslavu sklizně a úrody.

Dobrý rok pro „Chléb & víno“

TZ: Pátek, 4. říjen 2013 – 200.000 NÁVŠTĚVNÍKŮ NA DOLNORAKOUSKÉ ZEMSKÉ VÝSTAVĚ 2013 ASPARN AN DER ZAYA – Od 27.dubna 2013 prezentuje Dolnorakouská zemská výstava „Chléb a víno“ Niederösterreichische Landesausstellung „Brot & Wein“ v regionu Weinviertel 8.000 let fascinující kulturní historie. Výstavy „Chléb“ v Asparn an der Zaya a „Víno“ v Poysdorfu přilákaly až dosud 200.000 návštěvníků.

Dublin na srdci i na jazyku. Jameson whisky oslaví Sv. Patrika s novou láhví

Milovníci pravé irské whiskey Jameson si už zvykli, že etiketa láhve s oblíbeným obsahem před 17. březnem obzvláště zkrásní. Na počest zeleného svátku všech Irů – dne sv. Patrika Jameson tradičně povolává věhlasné designéry a umělce, aby „oblékli“ láhev Jameson whiskey do slavnostního. Ani letos tomu není jinak. Limitovaná etiketa láhve Jameson pro rok 2015 dává jasný důraz na rodiště nejprodávanější irské whiskey. Design láhve představuje duši moderního Dublinu, které je srdcem Irska a milovaným městem Irů. Nová etiketa zábavným způsobem mapuje typické dublinské symboly, včetně čtvrtí, budov nebo známých míst.

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

Fairtradová káva: malé zrnko s obrovským dopadem na svět

Každý den a s každou činností máme možnost volby. Jsme zodpovědní za to, jak se chováme k ostatním lidem a životnímu prostředí. Proto čím dál více zákazníků dává přednost fairtradovým výrobkům. „V roce 2015 se celosvětově prodalo více než 180 000 tun fairtradové kávy. Nárůst o 18 % oproti předchozímu roku je obrovským úspěchem zejména kvůli přímému dopadu na životy a pracovní podmínky více než 800 000 farmářů a pěstitelů kávy,“ říká Hana Chorváthová, výkonná ředitelka organizace FAIRTRADE Česko a Slovensko.

Jak je jídlo zobrazeno ve hrách

Herní průmysl se vždy snažil zaujmout představivost hráčů tím, že jim poskytoval širokou škálu příležitostí a zážitků. Jedním z nejzajímavějších témat, které vždy přitahovalo pozornost, je téma jídla ve hrách, a to jak běžných, tak hazardních.

Jak sociální sítě ovlivňují gastronomii u mladých lidí? Za kvalitu si připlatí a restaurace se trendům přizpůsobují

V době, kdy jsme stále více propojení prostřednictvím sociálních médií, se nevyhnutelně mění i náš pohled na svět kolem nás. A to včetně toho, co jíme. Platformy jako Instagram, TikTok a YouTube se staly nedílnou součástí života mnoha lidí, a to má dopad i na vnímání jídla, jejich stravovací návyky a preference. Tento trend má také výrazný vliv na to, zda jsou mladší ročníky ochotni investovat více peněz do fotogenických a “instagramových” pokrmů.

Jihotyrolské dožínky Törggelen: barevné slavnosti sklizně, kaštanů a vína

Víte, jak se v Jižním Tyrolsku slaví dožínky? Od českých oslav konce sklizně nás ve srovnání s Jižním Tyrolskem dělí mnoho. Slavnosti Törggelen pro místní velmi znamenají, už jen proto, že v téměř celé zemi žijí tradičním selským životem. Dožínky se tak konají v typických lokálních hostincích – typu Hofschänk a Buschenschänk. Vedle dobrého vína a selských jídel k nim patří jedinečná a autentická atmosféra a všudypřítomné veselí. V útulných světničkách u pohostinných hospodářů návštěvníci mohou v tomto období vytěžit a ochutnat maximum z lokální produkce.

Kde dostanete obří zmrzlinový pohár? V Bangkoku!

Tak tohle se hned tak nevidí. Pohár z 22 kopečků zmrzliny a dalších dobrot vám připraví v jedné restauraci uprostřed Bangkoku. Podívejte se, jak se připravuje ….

Kde si o Velikonocích skvěle pochutnáte? Na jihotyrolských farmách Roter Hahn!

Tradiční pokrmy či obecně jídlo jsou významnými tématy mnohých festivalů a slavností, které probíhají v Jižním Tyrolsku po celý rok. Například letos v dubnu můžete v městečku Sand in Taufers navštívit Festival sýrů. Konat se bude právě v době velikonočních svátků, od pátku 8. dubna do neděle 10. dubna. Více než sto producentů z celé Itálie, mezi kterými budou také farmáři Roter Hahn, zde nabídnou nepřeberné množství různých druhů sýra a pokrmů z něj. Také místní restaurace, oblíbené šenky v originále zvané „Buschenschank“ využijí příležitost nabídnout svým hostům sýrové speciality a delikatesy. Využijte pozvání a užijte si letos Velikonoce v Jižním Tyrolsku!

Koření vašich oblíbených dovolenkových destinací

Ať už se na vaši zahraniční dovolené teprve chystáte, nebo letos nebudete mít vůbec příležitost vyrazit si do oblíbených míst, tak nemusíte být smutní. Do srdcových destinací se můžete přenést kdykoliv se vám zachce prostřednictvím autentických jídel a chutí, za kterými stojí tamní koření. Přinášíme tipy napříč světem.

Medvídek Haribo vstupuje do Guinnessovy knihy rekordů, a to díky největší mozaice z gumových bonbónů

Nový rok zahájila společnost Haribo velkolepě a získala světový rekord. V americkém městě Kenosha ve Wisconsinu přivedli dobrovolníci k životu ikonického zlatého medvídka v podobě největší světové mozaiky z gumových bonbónů. Její výroba zabrala čtyři hodiny a díky své velikosti získala světově proslulý certifikát GUINNESS WORLD RECORDS™.

Mořské řasy

Japonci se nebojí netradičních potravin. Mořské řasy v Asii již zdomácněly.

Národy a jídelní lístek

Víte kolik piva vypijí během roku Belgičané, nebo kolik rýže snědí za rok Japonci? Ne? Přečtěte si tento článek, budete moudřejší.
Přejít na stranu:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.