REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.


Jenže jeho pojetí dokonalosti je jiné, než si většina lidí myslí. Nešlo mu o to stravovat se v luxusních restauracích plných obézních, bohatých lidí, kteří se tam cpou kaviárem. Podle něj totiž to nejlepší jídlo má duši a charakter a pochází od obyčejných lidí.

Jeho cesty se staly inspirací pro řadu knih z výborné sbírky titulů, která začíná knihou Šéfkuchař na cestách z roku 2001. Ta se stala zároveň předlohou pro úspěšnou televizní cestopisnou řadu: Neznámé končiny.

A podařilo se mu dokonalé jídlo na svých cestách najít? Která místa navštívil? Pojďme se podívat na ta nejzajímavější z nich.

 

 

Kuba

Námětem této epizody je změna. Bourdain navštěvuje Kubu, která zrovna balancuje nad propastí. Ostrov se totiž chystá na velkou změnu poté, co USA zmírnily restrikce uvalené na turisty, které panovaly více než padesát let.

Pořad Kubu vnímá očima šéfkuchaře, kterému přijde, že se tu zastavil čas. Lidé tančí mambo, všude je plno živoucích barev, ale za pár let bude všechno úplně jinak.

Změna se promítá i do jídla. Kromě tradičního pokrmu comida criolla, kterým je ostrov proslulý, začínají vznikat nová místa. A k Bourdainovu úžasu zejména sushi restaurace. Bude to znamenat likvidaci části tradiční kubánské kultury, nebo je to předzvěst éry rozmanité gastronomie, která půjde ruku v ruce s novými vyhlídkami celého národa? Čas ukáže.

 

Hanoi

Nechte se strhnout touto epizodou, která je plná bzučení skútrů, štěkání psů a blikajících městských světel. Je to totiž velmi přiléhavý popis Vietnamu.

Bourdainovi se na Hanoii líbily zejména dvě věci, o kterých se během této nabité hodinky dozvíte víc. Tou první je brázdění ulic na skútru a „splynutí s řekou lidí“, jak tomu říká, a tou druhou je samozřejmě jídlo. Zejména lahodné nudle s láhví vychlazeného piva.

U tohoto národního pokrmu ho u stolu nedoprovází nikdo jiný než 44. prezident Spojených států Barack Obama. A tito dva velikáni světa politiky a gastronomie, kteří spolu sedí v laciném vietnamském bistru, vám připraví skutečně fascinující podívanou. A neméně fascinující je i jejich rozhovor. Hovoří o pivu, hudbě a samozřejmě o jídle.

Dali si dokonalý pokrm? To asi ne. Ale konverzace nad večeří takřka dokonalá byla. A přesně o tom Neznámé končiny jsou.

 

Las Vegas

Město hříchů lidé většinou nevnímají jako destinaci pro milovníky jídla, ale Bourdain při svých nočních toulkách ulicemi plnými neonových poutačů narazí na zajímavé místní delikatesy.

Daleko od blikajících kasinových světel a hloučků turistů, kteří se snaží porazit automaty, se s kamarádem nachomýtne u podniku Restaurant É. Povídají si lákadlech Vegas, uskupení Rat Pack a prokousávají se prapodivným jídelním lístkem. Hlavním tahákem je lanýžové vejce, jeden z mnoha pokrmů šéfkuchaře Josého Andrése, který se v lanýžích doslova vyžívá.

Přestože se nejedná o nejlepší pokrm, jaký Bourdain na svých cestách ochutnal, je evidentně ohromený myšlenkou, která za tímto výtvorem stojí. Lidé, kteří do mekky hazardu zavítají poprvé, by měli rozhodně na toto příjemné kulinářské překvapení zajít.

 

Írán

Musíme předeslat, že o Íránu se toho v západním světě mnohoneví. Jak se tu žije a jaké jsou rozdíly oproti západní kultuře.

Bourdain se snaží svým divákům předat základní poznatky o zemi optikou sociální politiky a pokrmů, a nutno podotknout, že se mu to daří. V této epizodě se řeší poměrně komplikované problémy a velká pozornost je věnovaná rozhovoru se dvěma novináři o svobodě projevu, který hned po odvysílání pořadu vedl k jejich zatčení. Naštěstí byli oba zase propuštěni na svobodu, ale celá situace leccos vypovídá o tom, jak je tento druh svobody v této blízkovýchodní zemi křehký.

Teď ale na trochu pozitivnější notu. Bourdain obdivuje nádhernou pohostinnost, které se mu od obyčejných lidí jako návštěvníkovi dostává, všichni ho vřele vítají a dávají mu samozřejmě lahodné perské pokrmy.

„Není to západ ani východ, ale něco mezi.“ To jsou jeho slova, kterými popsal tuto rezervovanou zemi a její unikátní jídlo. Našel dokonalý pokrm? To ne, ale nejunikátnější možná ano.

 

Lyon

V této epizodě se z Anthonyho Bourdaina stal cool zákazník, ke kterému neodmyslitelně patří slunečný brýle a kožená bunda. Ale i jeho nadchl průzkum restaurace Maison Troisgros.

Jídlo, které dostal, bylo jako taková menší exkurze do historie galské gastronomie, na kterou se Bourdain jako šéfkuchař díky svému francouzskému původu specializuje. Servírování pokrmů ve stylu haute cuisine („vysoká kuchyně“) se tu ukázalo v tom nejlepším světle. Je celkem problém při sledování uhlídat, aby vám nezačalo kručet v břiše, a budete mít co dělat, abyste se nerozesmáli, jaký je průvodce pořadem uzlíček nervů při pohledu na všechno to úžasné jídlo.

Má francouzská kuchyně výšku? Ano. Bylo prostředí krásné? Ano. A jídlo absolutně nejlepší? Dost možná. Ale to, zda našel dokonalý pokrm nebo ne, si Bourdain nechává vždycky pro sebe a divákům prozradí jen to, že ho to hledání bavilo.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy