REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.


Jenže jeho pojetí dokonalosti je jiné, než si většina lidí myslí. Nešlo mu o to stravovat se v luxusních restauracích plných obézních, bohatých lidí, kteří se tam cpou kaviárem. Podle něj totiž to nejlepší jídlo má duši a charakter a pochází od obyčejných lidí.

Jeho cesty se staly inspirací pro řadu knih z výborné sbírky titulů, která začíná knihou Šéfkuchař na cestách z roku 2001. Ta se stala zároveň předlohou pro úspěšnou televizní cestopisnou řadu: Neznámé končiny.

A podařilo se mu dokonalé jídlo na svých cestách najít? Která místa navštívil? Pojďme se podívat na ta nejzajímavější z nich.

 

 

Kuba

Námětem této epizody je změna. Bourdain navštěvuje Kubu, která zrovna balancuje nad propastí. Ostrov se totiž chystá na velkou změnu poté, co USA zmírnily restrikce uvalené na turisty, které panovaly více než padesát let.

Pořad Kubu vnímá očima šéfkuchaře, kterému přijde, že se tu zastavil čas. Lidé tančí mambo, všude je plno živoucích barev, ale za pár let bude všechno úplně jinak.

Změna se promítá i do jídla. Kromě tradičního pokrmu comida criolla, kterým je ostrov proslulý, začínají vznikat nová místa. A k Bourdainovu úžasu zejména sushi restaurace. Bude to znamenat likvidaci části tradiční kubánské kultury, nebo je to předzvěst éry rozmanité gastronomie, která půjde ruku v ruce s novými vyhlídkami celého národa? Čas ukáže.

 

Hanoi

Nechte se strhnout touto epizodou, která je plná bzučení skútrů, štěkání psů a blikajících městských světel. Je to totiž velmi přiléhavý popis Vietnamu.

Bourdainovi se na Hanoii líbily zejména dvě věci, o kterých se během této nabité hodinky dozvíte víc. Tou první je brázdění ulic na skútru a „splynutí s řekou lidí“, jak tomu říká, a tou druhou je samozřejmě jídlo. Zejména lahodné nudle s láhví vychlazeného piva.

U tohoto národního pokrmu ho u stolu nedoprovází nikdo jiný než 44. prezident Spojených států Barack Obama. A tito dva velikáni světa politiky a gastronomie, kteří spolu sedí v laciném vietnamském bistru, vám připraví skutečně fascinující podívanou. A neméně fascinující je i jejich rozhovor. Hovoří o pivu, hudbě a samozřejmě o jídle.

Dali si dokonalý pokrm? To asi ne. Ale konverzace nad večeří takřka dokonalá byla. A přesně o tom Neznámé končiny jsou.

 

Las Vegas

Město hříchů lidé většinou nevnímají jako destinaci pro milovníky jídla, ale Bourdain při svých nočních toulkách ulicemi plnými neonových poutačů narazí na zajímavé místní delikatesy.

Daleko od blikajících kasinových světel a hloučků turistů, kteří se snaží porazit automaty, se s kamarádem nachomýtne u podniku Restaurant É. Povídají si lákadlech Vegas, uskupení Rat Pack a prokousávají se prapodivným jídelním lístkem. Hlavním tahákem je lanýžové vejce, jeden z mnoha pokrmů šéfkuchaře Josého Andrése, který se v lanýžích doslova vyžívá.

Přestože se nejedná o nejlepší pokrm, jaký Bourdain na svých cestách ochutnal, je evidentně ohromený myšlenkou, která za tímto výtvorem stojí. Lidé, kteří do mekky hazardu zavítají poprvé, by měli rozhodně na toto příjemné kulinářské překvapení zajít.

 

Írán

Musíme předeslat, že o Íránu se toho v západním světě mnohoneví. Jak se tu žije a jaké jsou rozdíly oproti západní kultuře.

Bourdain se snaží svým divákům předat základní poznatky o zemi optikou sociální politiky a pokrmů, a nutno podotknout, že se mu to daří. V této epizodě se řeší poměrně komplikované problémy a velká pozornost je věnovaná rozhovoru se dvěma novináři o svobodě projevu, který hned po odvysílání pořadu vedl k jejich zatčení. Naštěstí byli oba zase propuštěni na svobodu, ale celá situace leccos vypovídá o tom, jak je tento druh svobody v této blízkovýchodní zemi křehký.

Teď ale na trochu pozitivnější notu. Bourdain obdivuje nádhernou pohostinnost, které se mu od obyčejných lidí jako návštěvníkovi dostává, všichni ho vřele vítají a dávají mu samozřejmě lahodné perské pokrmy.

„Není to západ ani východ, ale něco mezi.“ To jsou jeho slova, kterými popsal tuto rezervovanou zemi a její unikátní jídlo. Našel dokonalý pokrm? To ne, ale nejunikátnější možná ano.

 

Lyon

V této epizodě se z Anthonyho Bourdaina stal cool zákazník, ke kterému neodmyslitelně patří slunečný brýle a kožená bunda. Ale i jeho nadchl průzkum restaurace Maison Troisgros.

Jídlo, které dostal, bylo jako taková menší exkurze do historie galské gastronomie, na kterou se Bourdain jako šéfkuchař díky svému francouzskému původu specializuje. Servírování pokrmů ve stylu haute cuisine („vysoká kuchyně“) se tu ukázalo v tom nejlepším světle. Je celkem problém při sledování uhlídat, aby vám nezačalo kručet v břiše, a budete mít co dělat, abyste se nerozesmáli, jaký je průvodce pořadem uzlíček nervů při pohledu na všechno to úžasné jídlo.

Má francouzská kuchyně výšku? Ano. Bylo prostředí krásné? Ano. A jídlo absolutně nejlepší? Dost možná. Ale to, zda našel dokonalý pokrm nebo ne, si Bourdain nechává vždycky pro sebe a divákům prozradí jen to, že ho to hledání bavilo.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy