REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fairtradová káva: malé zrnko s obrovským dopadem na svět

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Každý den a s každou činností máme možnost volby. Jsme zodpovědní za to, jak se chováme k ostatním lidem a životnímu prostředí. Proto čím dál více zákazníků dává přednost fairtradovým výrobkům. „V roce 2015 se celosvětově prodalo více než 180 000 tun fairtradové kávy. Nárůst o 18 % oproti předchozímu roku je obrovským úspěchem zejména kvůli přímému dopadu na životy a pracovní podmínky více než 800 000 farmářů a pěstitelů kávy,“ říká Hana Chorváthová, výkonná ředitelka organizace FAIRTRADE Česko a Slovensko.


Běžný farmář z Nicaraguy, který hodí pytel kávy na svůj moped a vyrazí na dvouhodinovou cestu přes kopec, aby ji prodal nejbližšímu obchodníkovi, přijme jakoukoli cenu, která mu bude nabídnuta,“ říká Hana Chorváthová. A taková cena je jen málokdy adekvátní a férová. Proto je činnost organizace FAIRTRADE tak důležitá. Podporuje rodiny drobných pěstitelů kávy, kteří se spojují ve snaze zlepšit své postavení na světovém trhu.

Organizace FAIRTADE garantuje cenu minimálně $3 za kilo kávy a k tomu prémii ve výši 14 % této částky. Cena kávy náleží farmáři a prémie putuje do sdružení, které část peněz využívá ke zlepšení kvality kávy a navýšení úrody. To může znamenat například investici do solární sušárny, aby pěstitelé nemuseli sušit kávu na asfaltu. Zbytek prémie se buď rozdělí mezi farmáře, nebo se investuje do společného projektu, jakým je například budování infrastruktury pro vesnice farmářů, žijících v izolovaných lokalitách.

Téměř dvě třetiny fairtadové kávy jsou pěstovány organicky“, připomíná Hana Chorváthová. „A co je důležité, žádná káva vypěstovaná v systému Fairtrade není ošetřena nebezpečnými pesticidy.“ To zlepšuje životní úroveň a pracovní podmínky farmářů a zároveň to má velký dopad na životní prostředí.

Jedním z míst, kde se lidé zastavují na šálek kávy pravidelně, jsou čerpací stanice. Již v roce 2006 se OMV, jako první rakouská síť čerpacích stanic, stala partnerem organizace FAIRTRADE. Od té doby si na všech jejich pobočkách VIVA mohou zákazníci koupit různé druhy fairtradového zboží. V současné době mohou právě zde řidiči ochutnat výbornou VIVA kávu s certifikací Fairtrade na všech VIVA pobočkách v devíti zemích, kde OMV funguje. „Při počtu více než 1 000 000 zákazníků, kteří čerpací stanice OMV denně navštíví, má taková nabídka obrovský dopad,“ uznává Hana Chorváthová. Již 600 kg prodané kávy totiž zajistí obživu pro celou rodinu jednoho farmáře na jeden rok.

VIVA káva pochází z rukou farmářů z Nicaraguy, Brazílie a Indie. Všichni tito pěstitelé sklízejí kávu ručně a věnují velkou pozornost jejímu šetrnému zpracování. „Vidíme potřebu rozšířit povědomí o tom, že taková péče výrazně zvyšuje kvalitu kávy, a taková práce prostě musí mít svou cenu“, zdůrazňuje Hana Chorváthová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy