REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Den díkůvzdání anglicky „Thanksgiving Day“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V USA se také používá výraz pro tento den Thanksgiving. V Americe se tento svátek slaví čtvrtý čtvrtek v listopadu na konci žní a to po celé Americe, tedy ve všech státech federace. V Kanadě se tento svátek slaví už druhé pondělí v říjnu. Jde vlastně o podzimní oslavu sklizně a úrody.


Den dívkuzdáníDen díkůvzdání anglicky „Thanksgiving Day“ patří mezi nejvýznamnějších státní svátky v USA a Kanadě.

V Americe se tento svátek slaví čtvrtý čtvrtek v listopadu na konci žní a to po celé Americe, tedy ve všech státech federace. Konání svátku bylo ustanoveno zákonem v roce 1941 a to vždy na čtvrtý čtvrtek v listopadu, Den díkůvzdání se tedy slaví v rozmezí od 22. listopadu do 28. listopadu. V Kanadě se tento svátek slaví druhé pondělí v říjnu.

Historie oslavy Díkůvzdání

Tento svátek vznikl již v dobách, kdy na americkém kontinentu převládali původní obyvatelé, indiáni a právě započala invaze přistěhovalců, bílých kolonizátorů z Evropy. Svátek byl původně náboženský, orientovaný k Bohu, časem se ale tato tradice změnila ryze na oslavu úrody, o kterou se dělili původní obyvatelé Ameriky s prvními severoamerickými osadníky.

Evropanům se ze začátku moc nedařilo aklimatizovat a pěstovat obilí v nových podmínkách, často strádali hladem. Až od indiánů se naučili nejen pěstovat obilí na tomto kontinentu, ale i rybolovu a dalším činnostem umožňujícím život v prérii.

První oslava tohoto svátku se datuje k roku 1621, kdy se v okolí města Plymouth na území dnešního státu Massachusets urodila po delší době „dobrá“ úroda. Od té doby se každoročně slaví Den díkůvzdání, avšak každoročně se slavil v odlišných termínech. První oficiální oslava tohoto svátku byla stanovena prezidentem Abrahamem Lincolnem v roce 1863. V tomto roce byla oslava svátku vnímána také jako oslava americké jednoty. Termín současné oslavy svátku Díkůvzdání byl stanoven až v roce 1941 prezidentem Franklinem D. Rooseveltem.

A jak se tento státní svátek slaví?

Jde především o velkou rodinnou událost a setkání, vlastně většinou tu největší v roce! Rodiny, jejíž členové bydlí často několik stovek kilometrů daleko od sebe, někdy až na druhém konci kontinentu, se na tento svátek navštěvují. V ty dny je letecká, vlaková i ostatní doprava v USA totálně přetížená, dalo by se říci, že je celá Amerika na kolech nebo ve vzduchu na cestě za svými nejbližšími. Na oslavu se sezvou bratři a sestry s rodinami, tety a strýcové, bratranci a sestřenice a také prarodiče. Oslava svátku vrcholí vždy večeří u velikého stolu. Velikost stolu samozřejmě záleží na početnosti celé rodiny a přátel.

Den dívkuzdáníTypická večeře na Díkůvzdání

Večeře na Den Díkuvzdání se neobejde bez pečeného krocana, často vážícího i 5, 8-12 kilogramů. Každoročně se v USA na Díkůvzdání upeče a posléze sní zhruba 270 miliónů těchto opeřenců.

Připravit několik kilogramů velkého krocana bývá často velký oříšek. Samozřejmě, že nesmí chybět nádivka, které také váží i několik kilogramů. Skládá se často z francouzského chleba, vlašských ořechy, cibule, celeru, másla, rozinek, olivy, jablek, vývaru, bylinek … a vajíček. Celý krocan se peče při mírné teplotě okolo 7 hodin.

Krocan se na sváteční tabuli zásadně nosí vcelku. Nejdůležitější osobě u stolu se dostane pocta „porcování upečeného krocana“ přímo před zraky hostů. Většinou se jedná o majitele domu, kde se oslava pořádá, někdy je zvolen manžel hospodyně, která krocana připravovala. Hospodyně, která krocana pekla a připravovala, nikdy neporcuje. Ta se stará se o hosty, aby se dobře bavili. Navozuje různá společenská a rodinná témata, přičemž se každému hostu musí věnovat rovnoměrně.

Jako přílohu Američané servírují oblíbenou brusinková omáčka, sladké brambory a bramborovou kaši, kukuřici, fazolové lusky, hrášek, zelí, mrkev, kukuřičný chléb … mezi dezerty nechybí různé koláčky, čokoládový krém a nesmí chybět tradiční dýňový koláč. To vše se zapíjí například jablečným moštem či vínem.

Po večeři se žádné bujaré večírky nekonají. Jde se včas spát, vždyť den po Díkůvzdání je největším „nákupním“ svátkem v roce, tzv. černý pátek (Black Friday). V tento den se setkáte skoro ve všech obchodech s neobvyklými slevami, ve výši až 70 %. Američané nákupy milují a tak v tento den hromadně míří do supermarketů, kde se často až poperou o věci, které většinou ani nepotřebují, ale nekupte to, když je to tak laciné! A hlavně Američané mají nákupy jako svůj národní sport a tak si tento den umějí pěkně užít.

Zdroj: Novinky.cz, Wikipedie – volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy