REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Českou republiku bude na European Catering Cupu v Lyonu reprezentovat tým Radka Davida

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zajímavosti ze světa gastronomieTisková zpráva: PRAHA, 19. ledna 2015 – Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada, se zúčastní spolu s jedenácti vybranými šéfkuchaři světa European Catering Cup, který proběhne ve dnech 23.–24. ledna v Lyonu. Na tomto prestižním kuchařském mistrovství světa bude Českou republiku reprezentovat už potřetí.


V roce 2013 v čele s Janem Horkým, šéfkuchařem Francouzské restaurace a Plzeňské restaurace v Obecním domě, vybojovali pro Česko čtvrté místo. Letos bude poprvé kapitánem týmu, své role si totiž s Janem Horkým vyměnili. V roli kouče je bude podporovat Tomáš Levý.

„Do Lyonu se pokaždé těším pro neskutečnou atmosféru, která tam vládne a člověka dokáže na hodně dlouhou dobu nabít. Je zde vysoká koncentrace světových kuchařů. Mým největším zážitkem z minulého ročníku bylo, že jsem viděl pohromadě taková esa, jako jsou Paul Bocuse, Daniel Boulud, Joel Robuchon a Thomas Keller,“ říká Radek David.

Podmínky soutěže European Catering Cup jsou vždy stejné. Všichni soutěžící musejí vařit ze stejných surovin a množství, které jim přidělí porota. První den je brífink, rozlosování kuchyní a uvítací ceremoniál, druhý den mají soutěžící 12 hodin na přípravu zadání a třetí den probíhá hodnocení poroty přímo na výstavišti v hale Paula Bocuse. Šéfkuchaři budou mít letos za úkol připravit paštiku z kachny a foie gras, lososovitého pstruha a tři chody připravené z vepřového masa. Jako dezert byla vybrána kombinace čokoláda, ananas, kokos a limetka.

Na European Catering Cup, který je součástí veletrhu SIRHA (International Hotel Catering and Food Trade Exhibition), se sjedou špičky světové gastronomie. Soutěž je určena pro profesionální kuchaře, kterým je nejméně 23 let. Tým je složen z kapitána a jednoho člena, každá země může vyslat pouze jednu skupinu. Vedoucí týmu musí mít profesionální zaměstnání se sídlem v zemi, kterou reprezentuje. Vstup do soutěže je omezen na 12 týmů, které jsou přísně vybíráni. Kromě České republiky zde budou kuchaři z Brazílie, Francie, Itálie, Japonska, Madagaskaru, Mexika, Nizozemí, Švýcarska, Ukrajiny, USA a Vietnamu.

Každý z účastnících se států disponuje zároveň jedním hodnotícím komisařem. Ten ochutnává od všech týmů jednotlivé chody. Českým komisařem je pro tento rok Martin Svátek. Mezi komisaři bývají takové hvězdy jako Frederick Anton, který získal tři michelinské hvězdičky.

Postřehy Radka Davida během European Catering Cup sledujte na:

facebook.com/pages/La-Veranda-Praha/107152862667217 a facebook.com/Babiccinazahrada.cz

 

Zajímavosti ze světa gastronomie

 

Poznámka redakce:

Radek David, Executive Chef pro restauraci La Veranda a Babiččina zahrada v Praze a síť restaurací Oliva a restauraci La Veranda v Kyjevě. Do La Verandy nastoupil v roce 2002. Předtím působil v hotelech Radisson SAS Alcron Praha a Corinthia Towers. Svou kariéru v gastronomii zahájil v roce 1993. Mezi jeho koníčky patří studium a sbírání kuchařské literatury, knížek a časopisů o moderní gastronomii, cestování, turistika, fotografování, šnorchlování, motorismus, kultura a sport (golf, jízda na horském kole, lyžování, ping-pong a posilování).

Účast v soutěžích

Radek David se zúčastnil přibližně 40 kuchařských soutěží. Kromě ocenění v České republice má zlaté, stříbrné medaile a poháry z Rakouska (Warthu, Salzburku a Klagenfurtu, Německa (Norimberka a Stuttgartu) a Slovenska. Je šestinásobným nositelem ceny Rudolfa Přibyla na soutěži Gastrohradec pro nejlepšího kuchaře, mnoho medailí si přivezl jako člen Národního týmu AKC ČR ze světových soutěží v Singapuru, Lucemburku a Basileje a z kuchařské olympiády v Erfurtu, na kterou se sjíždí 50 týmů světa.

Největší úspěchy

  • 2011 Kuchař roku – Bocuse d´Or Česká republika, 2. místo

  • 2010 Expogast Culinary World Cup – Luxemburg, stříbrná medaile

  • 2008 IKA Culinary Olympics Erfurt – Německo, zlatá medaile

  • 2002 FHA International Salon Culinaire – Singapur, zlatá medaile

  • 2002 Kuchař roku 2001 – 2002 – Česká republika, 1. místo senioři, titul Kuchař roku 2001 – 2002

  • 1999 IGEHO Basel Culinaire Mondial, stříbrná medaile

Publikační činnost

  • 2010 Bio menu – čtyři šéfkuchaři vaří s farmáři

  • 2012 TOP 10 šéfkuchařů

  • 2013 Sexy moderní česká kuchyně

 

La Veranda, www.laveranda.cz

Pražská restaurace La Veranda, otevřená v roce 2002, se specializuje na francouzsko-italskou kuchyni. Kuchaři vaří z čerstvých produktů, které osobně vybírají u českých farmářů ze Šumavy, Krkonoš a Vysočiny. La Veranda je držitelem prestižních 16 bodů z 20 světového hodnocení restaurací Gault Millau.

Babiččina zahrada, www.babiccinazahrada.cz

Babiččina zahrada v Průhonicích je zaměřena na prvorepublikovou gastronomii. Nekuřácká restaurace je v provozu denně od 10 do 23 hodin. Součástí objektu je rozsáhlá zahrada s několika altány a bylinkovou zahradou. V prvním patře budovy je sedm hotelových pokojů a antistresové a relaxační centrum Babiččina terapie.

      Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

      Fotogalerie:


      reklama



      Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy