REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Koření vašich oblíbených dovolenkových destinací

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ať už se na vaši zahraniční dovolené teprve chystáte, nebo letos nebudete mít vůbec příležitost vyrazit si do oblíbených míst, tak nemusíte být smutní. Do srdcových destinací se můžete přenést kdykoliv se vám zachce prostřednictvím autentických jídel a chutí, za kterými stojí tamní koření. Přinášíme tipy napříč světem.


Řecké tzatziki s gyrosem

Fenomén gyros je stálicí v řecké gastronomii. Funguje skvěle jako pouliční jídlo do ruky nebo si ho můžete pozvolna vychutnat naservírovaný na talíři v restauraci. Nadchne svojí šťavnatostí, kdy se propojí chuť postupně opečeného masa na vertikální jehle se šťavnatou čerstvou zeleninou s omáčkou tzatziki. Pro přípravu gyrosu může posloužit vepřové, hovězí, ale i kuřecí či jehněčí maso. „To, co dělá gyros gyrosem, vyjma specifického způsobu opečení, je koření. Jeho základem je bylinná část, kde ve směsi nechybí tymián, petržel, rozmarýn a bazalka, doplněná sušenou cibulí a česnekem. Pikantnost kořenicí směsi pak dodává červená paprika a chilli, které může být nahrazeno či doplněno pepřem. Ze směsi si připravte marinádu, do které maso před úpravou naložte. Existují pochopitelně i další variace, které mohou být pikantnější. Ke gyrosu nesmí chybět tradiční jogurtové tzatziki, což je specifický dip z řeckého jogurtu s nastrouhanými okurkami. Pochopitelně i zde hraje roli dochucení. Alfou a omegou je sušený česnek s cibulí, červená paprika a ždibec osvěžující máty. Kořenicí směs je v tomto případě výhodnější, když je namletá nahrubo, je tak podpořena nejen chuťová, ale i vizuální stránka dipu tzatziki,“ říká Michaela Schneedorferová, spolumajitelka specializovaného obchodu s kořením Království chuti.

 

 

Pozdrav z portugalsky mluvících zemí

Během cestování v portugalsky mluvících zemích, jako Portugalsko, ale i Brazílie, Mosamik či Angola, určitě narazíte na legendární kuře Piri-Piri. Obliba tohoto pokrmu tkví v kombinaci jednoduchosti a výrazné chuti. Piri-Piri v portugalštině označuje termín používaný pro odrůdu chilli papričky, u nás známé také jako bird’s eye. „Právě chilli papričky jsou zásadním jednodruhovým kořením stejnojmenné kořenicí směsi. Nechybí v ní i paprika, cibule, pepř, kerblík, česnek a mořská sůl. Tato směs koření se rozmíchá v olivovém oleji a citronové šťávě a maso se v ní nechá marinovat. A pak jen záleží na vás, zda celé kuře připravíte v troubě nebo stehna či prsíčka ugrilujete,“ zmiňuje Michaela Schneedorferová. Na severu Portugalska se kuře podává spíše s rýží, ale na jihu vám k němu pravděpodobně naservírují hranolky. Není divu, že tento fenomén jednoduchého kuře výrazné osvěžující, ale zároveň pálivé chuti se rozšířil do celého světa a setkáte se s ním i v restauracích v Česku.

 

Balkánské čevapčiči

Na masové válečky z mletého masa opečené na pánvi, připravené v troubě nebo na grilu narazíte na Balkáně. Základ jednoduchého pokrmu spočívá v smíchání mletého masa s čerstvou cibulí a příslušnou kombinací koření. „Pro balkánské čevapčiči je typické použití výrazné kořenicí směs čubrica. Tu můžete použít ve formě jemně namletého prášku nebo hrubozrnné směsi. Čubrica je v podstatě kombinací saturejky a pískavice. Pro pikantnost se může ve směsi objevit i špetka chilli. Pískavici v obchodě můžete najít také pod názvem řecké seno. Vyniká nahořklou celerovo-fenyklovou chutí s vůní libečku. Jedná se o jednu z nejstarších kulturních rostlin. Saturejka dodá pokrmu peprnou chuť a výraznou pepřovou vůni. Jedná se o docela oblíbenou aromatickou bylinku, která je například součástí provensálského koření. Kromě čevapčiči můžete čubricu použít pro dochucení luštěninových pokrmů, sekané, ale také na pečené brambory či do domácí majonézy,“ dává tip Michaela Schneedorferová. Čevapčici můžete podávat s bramborami maštěnými máslem nebo s chlebovými plackami.

 

Španělská paella

Jednoduché jídlo podávané a zároveň připravované v pánvi bylo původně regionálním pokrmem z oblasti Valencie. Odtud se rozšířilo do celého Španělska a zaujalo status národního jídla. Hodně se podobá italskému rizotu a nejtradičnější je paella s dary moře. „Podkladem pro přípravu paelly je kulatozrnná rýže, která se nevaří zvlášť, jak jsme navyklí z české kuchyně, ale přidává se do připravené směsi osmažené kuřecího masa na cibulovém základu, loupaných rajčat, vína a vývaru. Velmi specifickým a oblíbeným kořením, které dodá jídlu neopakovatelnou chuť a výraznou barvu, je šafrán. Ten se řadí k nejdražším kořením světa. Je to proto, že se sklízí ručně a z každého květu šafránu setého se vyzíská jen pár čnělek. Nicméně nemějte obavy, při vaření se ho používá opravdu málo, ale stojí to za to. Dalším nepostradatelným pomocníkem z řad koření pro paellu je paprika, bylinky jako tymián či petržel. V obchodech najdete i autentické směsi. Ta naše je namíchaná ze sladké papriky, česneku, pepře, tymiánu, petržele a doplněná o kurkumu či výrazný koriandr,“ zmiňuje Michaela Schneedorferová.

 

Michaela Schneedorferová z Království chuti…

 

Mexické guacamole a Chili Con Carne

Chcete-li dostat na talíř chuť dalekého Mexika, v tom případě musíte udělat guacamole, což není nic jiného než jednoduchá studená avokádová salsa, která se podává s tortilla chipsy. Připravíte jí jednoduše rozmačkáním avokáda, které zakápnete limetou a promícháte s pokrájenými rajčaty a cibulí. „Guacamole dotáhnete k dokonalosti přidáním koření, jako je chilli habanero, pepř, rajčatový prášek, česnek, cibule či citronová kůra,“ dává tip Michaela Schneedorferová. Pořádná mexická večeře se neobejde bez Chili Con Carne, fazolového pokrmu s mletým masem a rajčaty. „Jak sám název napovídá, tak nesmí chybět pořádná dávka chilli. Pro milovníky opravdu ostrých chutí bude ideální jedno z nejpálivější chilli na světě, a to Carolina Reaper s tóny třešní, skořice a čokolády. Tato odrůda chilli má pálivost kolem 2 200 000 SHU, což udává množství obsaženého kapsaicinu, který stojí za pálivostí. Vznikla zkřížením červených chilli papriček Habanero a Naga Bhut Jolokia, které máme v nabídce také. Musím však varovat, že pouhé přičichnutí k nim je velmi intenzivní a nezapomenutelný zážitek,“ uzavírá Michaela Schneedorferová z Království chuti.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Jak uchovávat potraviny při převozu na chatu

Vyšší teploty potravinám přepravovaným v autě na chatu či chalupu příliš nesvědčí. Jiné řešení než právě tohle však mnohdy neexistuje, třeba když se vaše chata nachází mimo civilizaci nebo v malé vesničce bez obchodu. Správně provedený transport je však pro potraviny naprosto nezbytný, vzhledem k tomu, že i během velmi krátké chvilky v autě může vlivem nadměrného tepla dojít k jejich znehodnocení. Podívejte se na pár dobrých rad, jak postupovat, pokud chcete uchovat potraviny čerstvé.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Jak poznat skutečně kvalitní olivový olej?

Španělsko je známé jako největší producent olivového oleje na světě a jejich výrobky jsou synonymem pro kvalitu a tradici. V tomto článku se zaměříme na dva klíčové faktory, které určují kvalitu olivového oleje – polyfenoly a aciditu. Dozvíte se, proč jsou tyto složky tak důležité pro vaše zdraví a jak ovlivňují chuť a trvanlivost oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.