REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční cukroví

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Buďte pochváleny vánoce, svátky pokoje a radosti, opředené kouzli obyčejů, koled, písní a pověr. Buďte pochváleny i přes ten shon a zmatek, který přináší do našich moderních domácností právě předvánoční a vánoční přípravy. Nejprve celý byt či dům musíme pořádně vysmejčit, no dnes spíše vyluxovat, všude utříct prach, umít okna, vánočně vše ozdobit … a hurá do pečení a vaření!


Vánoční pečené cukrovíNejprve však malá vsuvka z historie pečení vánočního cukroví. Praotcem vánočního cukroví byl pohanských zvyk, pomocí nějž se v nejmocnější noci roku chránil dům i rodinu před temnými silami, proto se cukroví peklo ve tvaru zvířat a zavěšovalo na dveře staveb, či na stromy. Pekly se především perníčky. Na výrobu cukroví se používal hodně med, sušené ovoce a ořechy.

Pečení cukroví je v dnešní době samostatná kuchařská disciplína. Recepty na cukroví bývají záludné v tom, že je potřeba dodržet přesné poměry ingrediencí, aby se dílo podařilo a na plechu z trouby na nás vykoukly voňavé pochutiny té nejlepší kvality. Proto nechte oko okem a vše si důkladně odměřte na přesných vahách! Vánoční cukroví pečené je nejpracnější. Z této kategorie nejznámější je linecké těsto a z něho připravené cukroví. Pečivo slepované marmeládou, různě vykrajované a pak dozdobené polevami.

Snad stejně známé jsou i vanilkové rohlíčky, ty by neměly chybět na žádném vánočním stole! Nesmíme zapomenout také na perník a jeho různé modifikace ozdobené nejčastěji cukrovou bílkovou polevou. Právě zdobení perníku, to je zábava také pro děti a tatínky i když uznávám, že většinou počáteční nadšení brzy uvadne a nakonec hospodyňky zůstanou v kuchyni opět sami. Vyjmenovat zde všechny ty neuvěřitelné dobroty, které patří do této kategorie není možně, jsou jich tisíce a tak vzpoměňme jen na pár kousků: pracny, amerikánky, florentunky, křehotiny, kokosky, neapolitánky, rozcuchánky … a mnoho dalších.

Nepečené cukroví. Na nepečené cukroví existuje také stovky receptů a jistě uznáte, že většinou jsou poměrně jednodušší, než recepty na vánoční cukroví pečené. Z této kategorie já osobně nejvíce miluji burizonové koule, griliášové cukroví a nesmím zapomenout na kokosové kuličky, tak ty jsou opravdu skvělé!

V naší databázi najdete i nepočetnou skupinu smažené cukroví. Já mám nejraději smažené skořicové kytičky.

Ať již připravujeme vánoční cukroví pečené nebo nepečené, případně smažené, nikdy se neobejdeme bez kvalitního těsta. Dnes můžeme sice v supermarketech koupit těsta jako polotovary, ale nezlobte se na mě, domácí je domácí! Jen pro zběžnou orientaci si vyjmenujeme některá základní těsta na přípravu vánočního cukroví. Linecké je jasně nejznámější, dále si můžeme připravit těsto odpalované, sněhové, plundrové těsto, křehké … a třeba i netypické bramborové těsto, přesto sloužící k přípravě cukroví.

A co vánoční pečivo, moučníky a dezerty? Na ty nesmíme v žádném případě zapomenout. Již naše babičky pekly o vánočním čase biskupský chlebíček, vánočky či vánoční štóly … a dnešní hospodyňky naštěstí na toto pečivo nejen nezanevřely, ale mnohé rodiny si bez sladkého vánočního pečiva Vánoce neumějí představit.

V novodobé historii běžně na svátečních stolech najdeme i více jak dvacet druhů vánočního cukroví. Kloubouk dolů před takovými výkony. Vždyť připravit více druhů cukroví zabere i několik dnů. Takže dámy a někteří pánové, přeji vám hodně zdaru v letošní vánoční provoněné kuchyni, ať se vám z ní line jen samá vůně a ne smrad spálenin.

Jiří Langer, kuchařka ReceptyOnLine.cz

Recepty na vánoční cukroví najdete zde: Vánoční a čajové cukroví, cukrářské hmoty

 

Další články k tématu “Vánoce” najdete zde:

5.12. Čert 6.12. Mikuláš Lidové zvyky a pověry Vánoční kapr

Ovoce na Štědrý den a na Silvestra Historie vánoc Pečeme vánoční cukroví

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jak je – a jaká vlastně – vybrat?

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

5 tipů, díky kterým o Velikonocích nepřiberete ani deko navíc

Sotva skončily Vánoce a přehoupli jsme se do nového roku a už zase jsou tady další svátky spojené s nekonečným hodováním. Naštěstí Velikonoce netrvají tak dlouho jako Vánoce, pokud se však nebudete hlídat, může vám i těchto pár dnů uštědřit nějaké to kilo navíc. Jestli se navíc na jaře snažíte zhubnout na léto do plavek, přibírání o Velikonocích pro vás určitě nebude žádoucí. Jak nedat nadbytečným kilům šanci? Vyzkoušejte následující tipy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy