REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční cukroví

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Buďte pochváleny vánoce, svátky pokoje a radosti, opředené kouzli obyčejů, koled, písní a pověr. Buďte pochváleny i přes ten shon a zmatek, který přináší do našich moderních domácností právě předvánoční a vánoční přípravy. Nejprve celý byt či dům musíme pořádně vysmejčit, no dnes spíše vyluxovat, všude utříct prach, umít okna, vánočně vše ozdobit … a hurá do pečení a vaření!


Vánoční pečené cukrovíNejprve však malá vsuvka z historie pečení vánočního cukroví. Praotcem vánočního cukroví byl pohanských zvyk, pomocí nějž se v nejmocnější noci roku chránil dům i rodinu před temnými silami, proto se cukroví peklo ve tvaru zvířat a zavěšovalo na dveře staveb, či na stromy. Pekly se především perníčky. Na výrobu cukroví se používal hodně med, sušené ovoce a ořechy.

Pečení cukroví je v dnešní době samostatná kuchařská disciplína. Recepty na cukroví bývají záludné v tom, že je potřeba dodržet přesné poměry ingrediencí, aby se dílo podařilo a na plechu z trouby na nás vykoukly voňavé pochutiny té nejlepší kvality. Proto nechte oko okem a vše si důkladně odměřte na přesných vahách! Vánoční cukroví pečené je nejpracnější. Z této kategorie nejznámější je linecké těsto a z něho připravené cukroví. Pečivo slepované marmeládou, různě vykrajované a pak dozdobené polevami.

Snad stejně známé jsou i vanilkové rohlíčky, ty by neměly chybět na žádném vánočním stole! Nesmíme zapomenout také na perník a jeho různé modifikace ozdobené nejčastěji cukrovou bílkovou polevou. Právě zdobení perníku, to je zábava také pro děti a tatínky i když uznávám, že většinou počáteční nadšení brzy uvadne a nakonec hospodyňky zůstanou v kuchyni opět sami. Vyjmenovat zde všechny ty neuvěřitelné dobroty, které patří do této kategorie není možně, jsou jich tisíce a tak vzpoměňme jen na pár kousků: pracny, amerikánky, florentunky, křehotiny, kokosky, neapolitánky, rozcuchánky … a mnoho dalších.

Nepečené cukroví. Na nepečené cukroví existuje také stovky receptů a jistě uznáte, že většinou jsou poměrně jednodušší, než recepty na vánoční cukroví pečené. Z této kategorie já osobně nejvíce miluji burizonové koule, griliášové cukroví a nesmím zapomenout na kokosové kuličky, tak ty jsou opravdu skvělé!

V naší databázi najdete i nepočetnou skupinu smažené cukroví. Já mám nejraději smažené skořicové kytičky.

Ať již připravujeme vánoční cukroví pečené nebo nepečené, případně smažené, nikdy se neobejdeme bez kvalitního těsta. Dnes můžeme sice v supermarketech koupit těsta jako polotovary, ale nezlobte se na mě, domácí je domácí! Jen pro zběžnou orientaci si vyjmenujeme některá základní těsta na přípravu vánočního cukroví. Linecké je jasně nejznámější, dále si můžeme připravit těsto odpalované, sněhové, plundrové těsto, křehké … a třeba i netypické bramborové těsto, přesto sloužící k přípravě cukroví.

A co vánoční pečivo, moučníky a dezerty? Na ty nesmíme v žádném případě zapomenout. Již naše babičky pekly o vánočním čase biskupský chlebíček, vánočky či vánoční štóly … a dnešní hospodyňky naštěstí na toto pečivo nejen nezanevřely, ale mnohé rodiny si bez sladkého vánočního pečiva Vánoce neumějí představit.

V novodobé historii běžně na svátečních stolech najdeme i více jak dvacet druhů vánočního cukroví. Kloubouk dolů před takovými výkony. Vždyť připravit více druhů cukroví zabere i několik dnů. Takže dámy a někteří pánové, přeji vám hodně zdaru v letošní vánoční provoněné kuchyni, ať se vám z ní line jen samá vůně a ne smrad spálenin.

Jiří Langer, kuchařka ReceptyOnLine.cz

Recepty na vánoční cukroví najdete zde: Vánoční a čajové cukroví, cukrářské hmoty

 

Další články k tématu “Vánoce” najdete zde:

5.12. Čert 6.12. Mikuláš Lidové zvyky a pověry Vánoční kapr

Ovoce na Štědrý den a na Silvestra Historie vánoc Pečeme vánoční cukroví

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Netradiční a moderní expozice Zahradní slavnost přilákala na podzimní Floru Olomouc 20 tisíc návštěvníků.

Olomouc opět po roce ožila tradiční podzimní přehlídkou ovoce a zeleniny Flora Olomouc. I přes sobotní deštivé počasí navštívilo podzimní Floru 20 tisíc návštěvníků. Ta letos představila neobvyklé a umělecké zpracování hlavní expozice Zahradní slavnost. Pavilon A se zahalil do barevného podzimu plného plodin oslavující celoroční práci, hojnost a sklizeň. Výstava připomněla také výročí sametové revoluce. Podzimní Flora Olomouc se konala od 3. do 6. října 2019 a byla doprovázena oblíbenými Zahradnickými trhy, festivalem Olima či projektem Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy