REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční cukroví

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Buďte pochváleny vánoce, svátky pokoje a radosti, opředené kouzli obyčejů, koled, písní a pověr. Buďte pochváleny i přes ten shon a zmatek, který přináší do našich moderních domácností právě předvánoční a vánoční přípravy. Nejprve celý byt či dům musíme pořádně vysmejčit, no dnes spíše vyluxovat, všude utříct prach, umít okna, vánočně vše ozdobit … a hurá do pečení a vaření!


Vánoční pečené cukrovíNejprve však malá vsuvka z historie pečení vánočního cukroví. Praotcem vánočního cukroví byl pohanských zvyk, pomocí nějž se v nejmocnější noci roku chránil dům i rodinu před temnými silami, proto se cukroví peklo ve tvaru zvířat a zavěšovalo na dveře staveb, či na stromy. Pekly se především perníčky. Na výrobu cukroví se používal hodně med, sušené ovoce a ořechy.

Pečení cukroví je v dnešní době samostatná kuchařská disciplína. Recepty na cukroví bývají záludné v tom, že je potřeba dodržet přesné poměry ingrediencí, aby se dílo podařilo a na plechu z trouby na nás vykoukly voňavé pochutiny té nejlepší kvality. Proto nechte oko okem a vše si důkladně odměřte na přesných vahách! Vánoční cukroví pečené je nejpracnější. Z této kategorie nejznámější je linecké těsto a z něho připravené cukroví. Pečivo slepované marmeládou, různě vykrajované a pak dozdobené polevami.

Snad stejně známé jsou i vanilkové rohlíčky, ty by neměly chybět na žádném vánočním stole! Nesmíme zapomenout také na perník a jeho různé modifikace ozdobené nejčastěji cukrovou bílkovou polevou. Právě zdobení perníku, to je zábava také pro děti a tatínky i když uznávám, že většinou počáteční nadšení brzy uvadne a nakonec hospodyňky zůstanou v kuchyni opět sami. Vyjmenovat zde všechny ty neuvěřitelné dobroty, které patří do této kategorie není možně, jsou jich tisíce a tak vzpoměňme jen na pár kousků: pracny, amerikánky, florentunky, křehotiny, kokosky, neapolitánky, rozcuchánky … a mnoho dalších.

Nepečené cukroví. Na nepečené cukroví existuje také stovky receptů a jistě uznáte, že většinou jsou poměrně jednodušší, než recepty na vánoční cukroví pečené. Z této kategorie já osobně nejvíce miluji burizonové koule, griliášové cukroví a nesmím zapomenout na kokosové kuličky, tak ty jsou opravdu skvělé!

V naší databázi najdete i nepočetnou skupinu smažené cukroví. Já mám nejraději smažené skořicové kytičky.

Ať již připravujeme vánoční cukroví pečené nebo nepečené, případně smažené, nikdy se neobejdeme bez kvalitního těsta. Dnes můžeme sice v supermarketech koupit těsta jako polotovary, ale nezlobte se na mě, domácí je domácí! Jen pro zběžnou orientaci si vyjmenujeme některá základní těsta na přípravu vánočního cukroví. Linecké je jasně nejznámější, dále si můžeme připravit těsto odpalované, sněhové, plundrové těsto, křehké … a třeba i netypické bramborové těsto, přesto sloužící k přípravě cukroví.

A co vánoční pečivo, moučníky a dezerty? Na ty nesmíme v žádném případě zapomenout. Již naše babičky pekly o vánočním čase biskupský chlebíček, vánočky či vánoční štóly … a dnešní hospodyňky naštěstí na toto pečivo nejen nezanevřely, ale mnohé rodiny si bez sladkého vánočního pečiva Vánoce neumějí představit.

V novodobé historii běžně na svátečních stolech najdeme i více jak dvacet druhů vánočního cukroví. Kloubouk dolů před takovými výkony. Vždyť připravit více druhů cukroví zabere i několik dnů. Takže dámy a někteří pánové, přeji vám hodně zdaru v letošní vánoční provoněné kuchyni, ať se vám z ní line jen samá vůně a ne smrad spálenin.

Jiří Langer, kuchařka ReceptyOnLine.cz

Recepty na vánoční cukroví najdete zde: Vánoční a čajové cukroví, cukrářské hmoty

 

Další články k tématu „Vánoce“ najdete zde:

5.12. Čert 6.12. Mikuláš Lidové zvyky a pověry Vánoční kapr

Ovoce na Štědrý den a na Silvestra Historie vánoc Pečeme vánoční cukroví

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy