REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční kapr

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podle naší ankety, kterou jsem v minulých letech nasadili u nás na webu, vyplývá, že se v Česku kapr nebo jiná ryba vyskytuje na vánočním stole pouze v 65-70 %. Ostatní rodiny na slavnostním talíři preferují jiné pochutiny. Vinnou klobásu, krůtu, vepřová či kuřecí řízek a pod.


Přesto nejen ty z nás, co si Vánoce bez kapra neumíme představit, ale také ostatní čtenáře by možná zajímalo, jaká cesta kapra čeká, než se dostane do našich domácností.

Začíná to samozřejmě chovem kaprů v rybnících. České rybníkařství má dlouholetou tradici. První zmínky o chovu kapra v českých zemích pocházejí z 11. století. Svědectví o tom přináší Kosmova kronika, která se v dodatku o založení Sázavského kláštera zmiňuje o rybníku a slupu k lovu ryb darovaných klášteru kolem roku 1034 knížetem Břetislavem I.

V našich podmínkách se kapr chová obvykle tři nebo čtyři roky. K výtěru se používají ryby známého původu a prověřených linií. Tyto generační kusy se chovají většinou odděleně od ostatních kaprů v matečních rybnících. K reprodukci se používají jedinci ve věku 5-7 let a pak se vyřazují. (Kapr patří mezi dlouhověké ryby. Věrohodně doložené stáří kapra je do 30 let. V literatuře je u domestikovaného kapra uváděn dokonce věk až 47 let.)

Za starých časů se ryby prodávaly bezprostředně po výlovu, rozvážely se v lejtách, obrovských ležatých sudech o objemu asi 4 hl. Kapři byli přepravováni i na velké vzdálenosti, například z jižních Čech přes Šumavu do Rakouska a Bavorska, někdy i do Itálie. Čeští rybáři byli pověstní i dopravou ryb na vorech, za dobrého stavu vody se plavili s rybím nákladem přes Prahu až do Německa. Zahraniční poptávka po našich rybách dokazuje, jak byl český kapr vysoce ceněn, přesto že to tedy nebylo jídlo běžně finančně dostupné pro vesnické obyvatelstvo, a to ani o Vánocích.

Dnes jsou kapři bezprostředně po výlovu “sádkováni”, po dobu před prodejem se nechávají v proudící vodě, aby maso ztratilo svou bahnitou příchuť. Ryba se tím ocitá na dlouhou dobu mimo své přirozené prostředí a již tím je velmi pravděpodobně odsouzena k zániku. Vypuštěním zakoupené- ho kapra do řeky ho tedy pravděpodobně nezachráníme.

O vánočním čase se vždy roztrhne pytel z mnoha pouličními prodejci kaprů. Tito stánkaři jsou velmi přísně kontrolováni hygieniky a živnostenským úřadem a proto se již dnes nemusíme bát různých podvodníků, kteří by se nám snažili prodat podřadné nebo dokonce nemocné ryby. Přesto není stánek jako stánek. Běžným pohledem do kádí a letmým zhodnocením kultůry prodeje si však každý občan může udělat jasno, kde to funguje a kterým stánkům se raději obloukem vyhnout. A kdo se bojí kupovat potraviny na ulici, může navštívit obchodní řetězce, kteří dnes nabízejí i živé ryby po celý rok. Já si přesto myslím, že nákup kapra u stánků k našim vánočním rituálům prostě patří.

Autor: Receptyonline.cz

Další články k tématu:

Ovoce na Štědrý den a na Silvestra Čas vánoc – příběhy našich čtenářů

Vánoční cukroví

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy