Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoce přicházejí… Šťastné a máslové!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Cukroví, vánočka, zásmažka do zelňačky, kapr na másle, a dokonce i řízek… Bez „bílého zlata“ kuchyně se zkrátka o Vánocích správná hospodyňka neobejde! Do tradičních pokrmů patří poctivá klasika v podobě másla. Vsázely na ni už naše babičky… Jak je to ale s jeho vlivem na zdraví? A jaké máslo si vlastně vybrat?


Necelých dvacet kilometrů severně od Prahy, v těsném sousedství Libčic nad Vltavou, leží malá obec Máslovice. Nemá ani čtyři stovky obyvatel, zato se může pyšnit unikátem, který nikde ve střední Evropě nenajdete: Muzeem másla! Každoročně od konce listopadu až do konce ledna si sem návštěvníci přijíždějí prohlédnout betlém vytvořený z 20 kilogramů másla.

Ano, i to je poněkud netradiční způsob využití této potraviny. Většina z nás ale spíše než pro výrobu figurek Ježíška, Marie a Josefa využívá během adventu máslo v kuchyni. Naši předkové na něj nedali dopustit již před dvěma tisíci lety a za tu dobu se stalo nedílnou součástí mnoha pokrmů. Obzvlášť o vánočních svátcích jeho spotřeba stoupá…

 

Zdravé nebo nezdravé? To je, oč tu běží!

Máslo nebylo vždy tak snadno dostupné jako dnes! V minulých stoletích si jej mohli dovolit jen movití občané, dokonce mělo v některých zemích funkci platidla. V uplynulých letech naopak získalo cejch nezdravé potraviny – hovořilo se o škodlivých nasycených tucích a následcích konzumace v podobě onemocnění srdce a cév, obezity i cukrovky. Tento mýtus byl však podle posledních poznatků vyvrácen a máslo si znovu vydobylo své místo na slunci. Ukázalo se, že zavrhované mastné nasycené kyseliny obsažené v másle sice mírně zvyšují cholesterol, ale na rozdíl od mastných kyselin v rostlinných tucích jsou využitelné jako okamžitý zdroj energie a neukládají se v těle ve formě tuku. Navíc pomáhají zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu, který naopak snižuje riziko srdečních chorob a infarktu. „Nezbytné pro lidské zdraví je hlídat si optimální hladinu cholesterolu, protože s příliš vysokým i nízkým množstvím tělo degeneruje. Jedna porce másla, tedy 10 gramů, obsahuje 24 miligramů cholesterolu, což se rovná 8 % doporučené denní dávky exogenního cholesterolu, která činí 300 miligramů. Takže jako u spousty dalších věcí, i tady platí všeho s mírou,” vysvětluje Hana Borkovcová, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan. A jak je to s kaloriemi? I tady vychází jako vítěz: 10 g másla obsahuje 75 kalorií, zatímco stejné množství extra panenského olivového oleje má 90 kalorií. Máslo má i další důležité složky, pozitivně ovlivňující zdraví: je bohaté na vitamin D, posilující pevnost kostí a imunitní systém, a je zdrojem vitaminu A, který je nezbytný pro oči, správné fungování štítné žlázy a dalších tělesných orgánů. Dále obsahuje vitaminy E a K, jež zlepšují obranyschopnost organismu a zdraví celkově.

Jen pozor při smažení! Protože má máslo nízkou teplotu, při níž se tuk začíná pálit, šéfkuchaři z něj vytvářejí takzvané přepuštěné máslo, zbavené kaseinu a vody. Mimochodem, tento trik používala i Magdalena Dobromila Rettigová – a dnes zažívá renesanci! Na takovém másle usmažíte kapra či řízek i při vyšších teplotách… A bude zaručeně křupavý a šťavnatý!

 

Stolní nebo čerstvé? Není máslo jako máslo…

Zatímco naše babičky si máslo pracně stloukaly v máselnicích, dnes stačí zajít do obchodu… Jenže se zase potýkáme s jiným problémem – na výběr jsou různá másla a člověk mnohdy neví, které vybrat. Jak se tedy vyznat v jejich označení? Pakliže uvidíte „máslo stolní“, znamená to, že výrobek byl skladován dlouhodobě (ne však déle než 24 měsíců od data výroby) při teplotách minus 18 °C a nižších, a poté rozmražen. Tento typ má v porovnání s čerstvým máslem zhoršenou nutriční hodnotu, méně vitaminů a mění se i jeho chuť a náchylnost k oxidačním procesům – rychleji žlukne. Jestliže bude na etiketě uvedeno pouze slovo „máslo“, jedná se o produkt, který je sice nezmražený, ale může být starší než 20 dnů. Označení „čerstvé máslo“ mohou totiž používat pouze výrobky prodávané maximálně 20 dnů od data výroby (jeho trvanlivost je zpravidla v rozmezí 35–55 dní). Setkat se lze i s čerstvými krájenými másly přímo od výrobce – zákazník si tak může sám zvolit, jaké množství si zakoupí. K dostání je například v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia, kam se do několika hodin od výroby dovážejí z litovelské sýrárny Brazzale Moravia. A jak v Litovli máslo vyrábějí? Základem je sladká smetana, do níž přidávají ještě smetanu získanou při výrobě sýra. Máslo je pak baleno do 10 nebo 25 kg bloků, které jsou dochlazovány v chladicích boxech na teplotu 4–8 °C. Takto vyrobené máslo obsahuje 82 % mléčného tuku, maximálně 16 % vody a nejvýše 2 % netuků. Prodává se po 100 gramech za 21,90 Kč.

 

Vánoční máslové dobroty napříč Evropou…

  • Německá štóla: Máslová štola s rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem je tradicí! V Drážďanech se dokonce každoročně vydává průvod ulicemi s několikatunovou obří štolou.
  • Francouzské Le Bûche de Noël: V překladu název znamená „vánoční polínko“ – jedná se o piškotovou roládu plněnou máslovým krémem, navrch s krémem čokoládovým.
  • Italské panettone: Sladký chléb původem z Milána se složením blíží vánočce, může obsahovat také rozinky, kandovanou pomerančovou kůru či čokoládové kousky. Podává se na Vánoce a Nový rok. Sehnat jej můžete i v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia.
  • Anglické máslové sušenky: Takzvané Shortbread přijdou vhod nejen o Vánocích, ale i k čaji o páté… Původně pocházejí ze Skotska a obsahují až 34 % másla.
 

Tipy na jednoduché vánoční cukroví pro mlsné jazýčky!

Pokud tohle cukroví dobře neukryjete, Vánoc se možná ani nedočká – protože bude do té doby snězené! Ale to nevadí, příprava je tak jednoduchá, že si rychle uděláte novou várku… Bez másla se každopádně neobejdete. Recepty pro vás připravili kulinářští specialisté z La Formaggeria Gran Moravia. Jejich další zajímavé tipy najdete na www.laformaggeria.com. Recepty se objeví po kliknutí na jejich název!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jarní chlebíčkový večírek – 8 originálních receptů na netradiční jarní chlebíčky

Chlebíčky jsou nedílnou součástí našich oslav, rodinných setkání a každodenních radostí. A právě v jarním období, kdy příroda nabízí bohatství čerstvých bylinek a plodin, můžeme přinést do těchto lahůdek nový směr. Jarní chlebíčky jsou jako malé umělecké dílo, kde se spojují chutě a vůně jarních bylinek s křupavostí čerstvého chleba. Naše zahrádky a farmářské trhy se v tomto období třpytí mátou, petrželí, pažitkou, ředkvičkami, nebo dokonce čerstvým koprem a stejně tak je tomu i v síti prodejen PENNY, kde nakoupíte veškeré suroviny pro přípravu těchto svěžích jarních chlebíčků.

číst dále ...

Tip na kulinářský zážitek: Tvarůžky se kutálejí na gastronomický festival do Olomouce

Událost roku po všechny milovníky tvarůžkových specialit se blíží. Voňavé a chutné tvarůžky, živá hudba a pestrý doprovodný program pro celou rodinu lákají na sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. Ten se uskuteční o víkendu 13. a 14. dubna v srdci hanácké metropole Olomouce, na Horním a Dolním náměstí. V rámci oblíbené gastronomické akce proběhne poprvé v historii klání špičkových kuchařů o titul Tvarůžkového krále 2024.

číst dále ...

Naklíčené mungo fazolky

Naklíčené mungo fazolky si získávají stále větší oblibu pro svoji příjemnou chuť, která připomíná chuť mladého hrášku a navíc obsahují pořádnou dávku vlákniny, bílkovin a nechybí ani antioxidanty. Naklíčit fazolky v domácím prostředí je jednoduché. Sáček 500 g suchých mungo fazolek koupíte v prodejně zdravé výživy, nebo je mají v sortimentu i některé obchodní řetězce. Cena se pohybuje kolem 50 Kč. Řetězce i obchody zdravé výživy prodávají i fazolky naklíčené, pod obchodním názvem mungo klíčky, proč si je však nepřipravit doma čerstvé. Návod najdete právě v tomto článku.

číst dále ...

Přijďte se podívat na mistrovství světa barmanů! Mattoni Grand Drink proběhne v rámci zahájení karlovarské lázeňské sezony

Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávanou barmanskou soutěží. Výroční 25. ročník, kterého se zúčastní 20 špičkových barmanů z celého světa, se odehraje v sobotu 4. května u karlovarského hotelu Thermal. Soutěžním dnem bude návštěvníky provázet moderátor Libor Bouček, o hudební doprovod se postará oblíbená bubenická show Wild Sticks.

číst dále ...

Sezona medvědího česneku je zpět: Vychutnejte si ho, dokud je čas

Roste jen pár týdnů v roce a letos jsme se ho díky teplému počasí dočkali opravdu brzy. Medvědí česnek, jarní bylinka s jemnou česnekovou chutí potěší nejen naše smysly, ale i naše tělo. A jeho čas přichází právě teď. Zelený zázrak, který skvěle chutná. To je medvědí česnek. Dnes už ho není třeba představovat, mezi „trendy jarními pochutinami“ se drží již několik let. Známý nám ale je už celá staletí, až tisíce let.

číst dále ...

Připravte si doma skvělé kari jako z indické restaurace

Indická kuchyně je jednou z nejvoňavějších a nejbarevnějších na světě, čímž si získala strávníky napříč kontinenty, Evropu a Českou republiku nevyjímaje. Pokrmy provoněné skořicí a kurkumou se dlouho drží mezi nejoblíbenějšími pochoutkami, na které si Češi rádi zajdou do restaurace. Tak proč si ji nepřipravit i doma?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.