REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoce přicházejí… Šťastné a máslové!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Cukroví, vánočka, zásmažka do zelňačky, kapr na másle, a dokonce i řízek… Bez „bílého zlata“ kuchyně se zkrátka o Vánocích správná hospodyňka neobejde! Do tradičních pokrmů patří poctivá klasika v podobě másla. Vsázely na ni už naše babičky… Jak je to ale s jeho vlivem na zdraví? A jaké máslo si vlastně vybrat?


Necelých dvacet kilometrů severně od Prahy, v těsném sousedství Libčic nad Vltavou, leží malá obec Máslovice. Nemá ani čtyři stovky obyvatel, zato se může pyšnit unikátem, který nikde ve střední Evropě nenajdete: Muzeem másla! Každoročně od konce listopadu až do konce ledna si sem návštěvníci přijíždějí prohlédnout betlém vytvořený z 20 kilogramů másla.

Ano, i to je poněkud netradiční způsob využití této potraviny. Většina z nás ale spíše než pro výrobu figurek Ježíška, Marie a Josefa využívá během adventu máslo v kuchyni. Naši předkové na něj nedali dopustit již před dvěma tisíci lety a za tu dobu se stalo nedílnou součástí mnoha pokrmů. Obzvlášť o vánočních svátcích jeho spotřeba stoupá…

 

Zdravé nebo nezdravé? To je, oč tu běží!

Máslo nebylo vždy tak snadno dostupné jako dnes! V minulých stoletích si jej mohli dovolit jen movití občané, dokonce mělo v některých zemích funkci platidla. V uplynulých letech naopak získalo cejch nezdravé potraviny – hovořilo se o škodlivých nasycených tucích a následcích konzumace v podobě onemocnění srdce a cév, obezity i cukrovky. Tento mýtus byl však podle posledních poznatků vyvrácen a máslo si znovu vydobylo své místo na slunci. Ukázalo se, že zavrhované mastné nasycené kyseliny obsažené v másle sice mírně zvyšují cholesterol, ale na rozdíl od mastných kyselin v rostlinných tucích jsou využitelné jako okamžitý zdroj energie a neukládají se v těle ve formě tuku. Navíc pomáhají zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu, který naopak snižuje riziko srdečních chorob a infarktu. „Nezbytné pro lidské zdraví je hlídat si optimální hladinu cholesterolu, protože s příliš vysokým i nízkým množstvím tělo degeneruje. Jedna porce másla, tedy 10 gramů, obsahuje 24 miligramů cholesterolu, což se rovná 8 % doporučené denní dávky exogenního cholesterolu, která činí 300 miligramů. Takže jako u spousty dalších věcí, i tady platí všeho s mírou,” vysvětluje Hana Borkovcová, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan. A jak je to s kaloriemi? I tady vychází jako vítěz: 10 g másla obsahuje 75 kalorií, zatímco stejné množství extra panenského olivového oleje má 90 kalorií. Máslo má i další důležité složky, pozitivně ovlivňující zdraví: je bohaté na vitamin D, posilující pevnost kostí a imunitní systém, a je zdrojem vitaminu A, který je nezbytný pro oči, správné fungování štítné žlázy a dalších tělesných orgánů. Dále obsahuje vitaminy E a K, jež zlepšují obranyschopnost organismu a zdraví celkově.

Jen pozor při smažení! Protože má máslo nízkou teplotu, při níž se tuk začíná pálit, šéfkuchaři z něj vytvářejí takzvané přepuštěné máslo, zbavené kaseinu a vody. Mimochodem, tento trik používala i Magdalena Dobromila Rettigová – a dnes zažívá renesanci! Na takovém másle usmažíte kapra či řízek i při vyšších teplotách… A bude zaručeně křupavý a šťavnatý!

 

Stolní nebo čerstvé? Není máslo jako máslo…

Zatímco naše babičky si máslo pracně stloukaly v máselnicích, dnes stačí zajít do obchodu… Jenže se zase potýkáme s jiným problémem – na výběr jsou různá másla a člověk mnohdy neví, které vybrat. Jak se tedy vyznat v jejich označení? Pakliže uvidíte „máslo stolní“, znamená to, že výrobek byl skladován dlouhodobě (ne však déle než 24 měsíců od data výroby) při teplotách minus 18 °C a nižších, a poté rozmražen. Tento typ má v porovnání s čerstvým máslem zhoršenou nutriční hodnotu, méně vitaminů a mění se i jeho chuť a náchylnost k oxidačním procesům – rychleji žlukne. Jestliže bude na etiketě uvedeno pouze slovo „máslo“, jedná se o produkt, který je sice nezmražený, ale může být starší než 20 dnů. Označení „čerstvé máslo“ mohou totiž používat pouze výrobky prodávané maximálně 20 dnů od data výroby (jeho trvanlivost je zpravidla v rozmezí 35–55 dní). Setkat se lze i s čerstvými krájenými másly přímo od výrobce – zákazník si tak může sám zvolit, jaké množství si zakoupí. K dostání je například v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia, kam se do několika hodin od výroby dovážejí z litovelské sýrárny Brazzale Moravia. A jak v Litovli máslo vyrábějí? Základem je sladká smetana, do níž přidávají ještě smetanu získanou při výrobě sýra. Máslo je pak baleno do 10 nebo 25 kg bloků, které jsou dochlazovány v chladicích boxech na teplotu 4–8 °C. Takto vyrobené máslo obsahuje 82 % mléčného tuku, maximálně 16 % vody a nejvýše 2 % netuků. Prodává se po 100 gramech za 21,90 Kč.

 

Vánoční máslové dobroty napříč Evropou…

  • Německá štóla: Máslová štola s rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem je tradicí! V Drážďanech se dokonce každoročně vydává průvod ulicemi s několikatunovou obří štolou.
  • Francouzské Le Bûche de Noël: V překladu název znamená „vánoční polínko“ – jedná se o piškotovou roládu plněnou máslovým krémem, navrch s krémem čokoládovým.
  • Italské panettone: Sladký chléb původem z Milána se složením blíží vánočce, může obsahovat také rozinky, kandovanou pomerančovou kůru či čokoládové kousky. Podává se na Vánoce a Nový rok. Sehnat jej můžete i v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia.
  • Anglické máslové sušenky: Takzvané Shortbread přijdou vhod nejen o Vánocích, ale i k čaji o páté… Původně pocházejí ze Skotska a obsahují až 34 % másla.
 

Tipy na jednoduché vánoční cukroví pro mlsné jazýčky!

Pokud tohle cukroví dobře neukryjete, Vánoc se možná ani nedočká – protože bude do té doby snězené! Ale to nevadí, příprava je tak jednoduchá, že si rychle uděláte novou várku… Bez másla se každopádně neobejdete. Recepty pro vás připravili kulinářští specialisté z La Formaggeria Gran Moravia. Jejich další zajímavé tipy najdete na www.laformaggeria.com. Recepty se objeví po kliknutí na jejich název!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy