REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoce přicházejí… Šťastné a máslové!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Cukroví, vánočka, zásmažka do zelňačky, kapr na másle, a dokonce i řízek… Bez „bílého zlata“ kuchyně se zkrátka o Vánocích správná hospodyňka neobejde! Do tradičních pokrmů patří poctivá klasika v podobě másla. Vsázely na ni už naše babičky… Jak je to ale s jeho vlivem na zdraví? A jaké máslo si vlastně vybrat?


Necelých dvacet kilometrů severně od Prahy, v těsném sousedství Libčic nad Vltavou, leží malá obec Máslovice. Nemá ani čtyři stovky obyvatel, zato se může pyšnit unikátem, který nikde ve střední Evropě nenajdete: Muzeem másla! Každoročně od konce listopadu až do konce ledna si sem návštěvníci přijíždějí prohlédnout betlém vytvořený z 20 kilogramů másla.

Ano, i to je poněkud netradiční způsob využití této potraviny. Většina z nás ale spíše než pro výrobu figurek Ježíška, Marie a Josefa využívá během adventu máslo v kuchyni. Naši předkové na něj nedali dopustit již před dvěma tisíci lety a za tu dobu se stalo nedílnou součástí mnoha pokrmů. Obzvlášť o vánočních svátcích jeho spotřeba stoupá…

 

Zdravé nebo nezdravé? To je, oč tu běží!

Máslo nebylo vždy tak snadno dostupné jako dnes! V minulých stoletích si jej mohli dovolit jen movití občané, dokonce mělo v některých zemích funkci platidla. V uplynulých letech naopak získalo cejch nezdravé potraviny – hovořilo se o škodlivých nasycených tucích a následcích konzumace v podobě onemocnění srdce a cév, obezity i cukrovky. Tento mýtus byl však podle posledních poznatků vyvrácen a máslo si znovu vydobylo své místo na slunci. Ukázalo se, že zavrhované mastné nasycené kyseliny obsažené v másle sice mírně zvyšují cholesterol, ale na rozdíl od mastných kyselin v rostlinných tucích jsou využitelné jako okamžitý zdroj energie a neukládají se v těle ve formě tuku. Navíc pomáhají zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu, který naopak snižuje riziko srdečních chorob a infarktu. „Nezbytné pro lidské zdraví je hlídat si optimální hladinu cholesterolu, protože s příliš vysokým i nízkým množstvím tělo degeneruje. Jedna porce másla, tedy 10 gramů, obsahuje 24 miligramů cholesterolu, což se rovná 8 % doporučené denní dávky exogenního cholesterolu, která činí 300 miligramů. Takže jako u spousty dalších věcí, i tady platí všeho s mírou,” vysvětluje Hana Borkovcová, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan. A jak je to s kaloriemi? I tady vychází jako vítěz: 10 g másla obsahuje 75 kalorií, zatímco stejné množství extra panenského olivového oleje má 90 kalorií. Máslo má i další důležité složky, pozitivně ovlivňující zdraví: je bohaté na vitamin D, posilující pevnost kostí a imunitní systém, a je zdrojem vitaminu A, který je nezbytný pro oči, správné fungování štítné žlázy a dalších tělesných orgánů. Dále obsahuje vitaminy E a K, jež zlepšují obranyschopnost organismu a zdraví celkově.

Jen pozor při smažení! Protože má máslo nízkou teplotu, při níž se tuk začíná pálit, šéfkuchaři z něj vytvářejí takzvané přepuštěné máslo, zbavené kaseinu a vody. Mimochodem, tento trik používala i Magdalena Dobromila Rettigová – a dnes zažívá renesanci! Na takovém másle usmažíte kapra či řízek i při vyšších teplotách… A bude zaručeně křupavý a šťavnatý!

 

Stolní nebo čerstvé? Není máslo jako máslo…

Zatímco naše babičky si máslo pracně stloukaly v máselnicích, dnes stačí zajít do obchodu… Jenže se zase potýkáme s jiným problémem – na výběr jsou různá másla a člověk mnohdy neví, které vybrat. Jak se tedy vyznat v jejich označení? Pakliže uvidíte „máslo stolní“, znamená to, že výrobek byl skladován dlouhodobě (ne však déle než 24 měsíců od data výroby) při teplotách minus 18 °C a nižších, a poté rozmražen. Tento typ má v porovnání s čerstvým máslem zhoršenou nutriční hodnotu, méně vitaminů a mění se i jeho chuť a náchylnost k oxidačním procesům – rychleji žlukne. Jestliže bude na etiketě uvedeno pouze slovo „máslo“, jedná se o produkt, který je sice nezmražený, ale může být starší než 20 dnů. Označení „čerstvé máslo“ mohou totiž používat pouze výrobky prodávané maximálně 20 dnů od data výroby (jeho trvanlivost je zpravidla v rozmezí 35–55 dní). Setkat se lze i s čerstvými krájenými másly přímo od výrobce – zákazník si tak může sám zvolit, jaké množství si zakoupí. K dostání je například v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia, kam se do několika hodin od výroby dovážejí z litovelské sýrárny Brazzale Moravia. A jak v Litovli máslo vyrábějí? Základem je sladká smetana, do níž přidávají ještě smetanu získanou při výrobě sýra. Máslo je pak baleno do 10 nebo 25 kg bloků, které jsou dochlazovány v chladicích boxech na teplotu 4–8 °C. Takto vyrobené máslo obsahuje 82 % mléčného tuku, maximálně 16 % vody a nejvýše 2 % netuků. Prodává se po 100 gramech za 21,90 Kč.

 

Vánoční máslové dobroty napříč Evropou…

  • Německá štóla: Máslová štola s rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem je tradicí! V Drážďanech se dokonce každoročně vydává průvod ulicemi s několikatunovou obří štolou.
  • Francouzské Le Bûche de Noël: V překladu název znamená „vánoční polínko“ – jedná se o piškotovou roládu plněnou máslovým krémem, navrch s krémem čokoládovým.
  • Italské panettone: Sladký chléb původem z Milána se složením blíží vánočce, může obsahovat také rozinky, kandovanou pomerančovou kůru či čokoládové kousky. Podává se na Vánoce a Nový rok. Sehnat jej můžete i v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia.
  • Anglické máslové sušenky: Takzvané Shortbread přijdou vhod nejen o Vánocích, ale i k čaji o páté… Původně pocházejí ze Skotska a obsahují až 34 % másla.
 

Tipy na jednoduché vánoční cukroví pro mlsné jazýčky!

Pokud tohle cukroví dobře neukryjete, Vánoc se možná ani nedočká – protože bude do té doby snězené! Ale to nevadí, příprava je tak jednoduchá, že si rychle uděláte novou várku… Bez másla se každopádně neobejdete. Recepty pro vás připravili kulinářští specialisté z La Formaggeria Gran Moravia. Jejich další zajímavé tipy najdete na www.laformaggeria.com. Recepty se objeví po kliknutí na jejich název!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy