REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánočka s marcipánem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánočka s máslem a marmeládou patří mezi oblíbené snídaně. Na slavnostní dny, jako jsou Vánoce nebo Velikonoce si můžeme připravit vánočku naplněnou kromě jiného i kousky marcipánu.


Ingredience:
Rozpis na 1 vánočku:
500 ghladké mouky
150 gmarcipánové hmoty
150 gsušených meruněk
100 gzměklého másla
75 gmletých mandlí
75 gcukru krystal
35 gpistáciových oříšků
20 gmandlových lupínků
200 mlvlažného mléka
100 mlpomerančové šťávy
2 lžícemléka na potření
1 kskostky droždí
1 ksvejce
moučkový cukr na posypání
špetka soli

Postup:

1. V teplém mléce necháme vykynout rozdrobené droždí, což bude trvat cca 15 minut
2. V misce smícháme cukr, sůl, mouku, povolené máslo, vejce a vykynutý kvásek, vypracujeme hladké těsto a necháme ho na teplém místě asi 40 minut kynout
3. Připravíme si náplň; marcipánovou hmotu, pistáciové oříšky a sušené meruňky nasekáme na kousky, přidáme pomerančovou šťávu, mleté mandle a vše zamícháme
4. Těsto na pomoučené desce rozdělíme na tři části a vytvarujeme silnější válečky, každý rukou mírně rozválíme, potřeme náplní a pak opět srolujeme
5. Tři naplněné válečky spleteme do copu, konce vánočky dobře stlačíme, dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout
6. Vánočku potřeme mlékem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova
7. Po vychladnutí vánočku posypeme cukrem.

Poznámka:

Zajímaví vyprávěná o vánočce najdete v našem článku: Historie pečení vánočky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy