REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánočka s marcipánem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánočka s máslem a marmeládou patří mezi oblíbené snídaně. Na slavnostní dny, jako jsou Vánoce nebo Velikonoce si můžeme připravit vánočku naplněnou kromě jiného i kousky marcipánu.


Ingredience:
Rozpis na 1 vánočku:
500 ghladké mouky
150 gmarcipánové hmoty
150 gsušených meruněk
100 gzměklého másla
75 gmletých mandlí
75 gcukru krystal
35 gpistáciových oříšků
20 gmandlových lupínků
200 mlvlažného mléka
100 mlpomerančové šťávy
2 lžícemléka na potření
1 kskostky droždí
1 ksvejce
moučkový cukr na posypání
špetka soli

Postup:

1. V teplém mléce necháme vykynout rozdrobené droždí, což bude trvat cca 15 minut
2. V misce smícháme cukr, sůl, mouku, povolené máslo, vejce a vykynutý kvásek, vypracujeme hladké těsto a necháme ho na teplém místě asi 40 minut kynout
3. Připravíme si náplň; marcipánovou hmotu, pistáciové oříšky a sušené meruňky nasekáme na kousky, přidáme pomerančovou šťávu, mleté mandle a vše zamícháme
4. Těsto na pomoučené desce rozdělíme na tři části a vytvarujeme silnější válečky, každý rukou mírně rozválíme, potřeme náplní a pak opět srolujeme
5. Tři naplněné válečky spleteme do copu, konce vánočky dobře stlačíme, dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout
6. Vánočku potřeme mlékem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova
7. Po vychladnutí vánočku posypeme cukrem.

Poznámka:

Zajímaví vyprávěná o vánočce najdete v našem článku: Historie pečení vánočky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy