REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánočkový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z těsta na pudinkovou vánočku upečený sladký dort.


Ingredience:
400 gpolohrubé mouky
100 ghladké mouky
75 gmásla
50 grozinek
30 gdroždí
250 mlmléka
1 balíčekvanilkového pudinku
1 balíčekvanilkového cukru
1 ksvejce
špetka soli
Na ozdobení:
1 ksvejce

Postup:

1. Z droždí, trochy vlažného mléka a lžičky krystalového cukru vytvoříme kvásek, necháme ho asi 15 minut kynout
2. Vykynutý kvásek smícháme spolu se všemi dalšími surovinami v tužší hladké těsto, které necháme asi 45 minut kynout (pokud se nám zdá těsto příliš řídké přidáme polohrubou mouku, pokud příliš husté přidáme vlažné mléko)
3. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále kolo, z kterého vykrájíme 16 cípů těsta, každý pak zavineme jako sladký rohlíček, vyskládáme je na těsno vedle sebe a doprostřed tukem vymazané dortové formy
4. Necháme ještě 15-20 minut na teplém místě kynout
5. Povrch dortu nakonec potřeme rozšlehaným vajíčkem
6. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 35 minut.

Doporučení:

Pokud do těsta zapracujete kandované ovoce a rozinky, dort tím určitě oživíme. Také mandle posypané na povrchu dortu dodají vánočkovému dortu na kráse!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy