Klasické vánočkové těsto ochucené rozinkami a kandovaným ovocem, nakynuté v dortové formě, upečené dozlatova, nakonec ozdobené mandlemi a posypané moučkovým cukrem.
Ingredience:
250 g | hladké mouky |
250 g | polohrubé mouky |
125 g | másla |
100 g | cukru |
42 g | droždí |
250 ml | mléka |
2 lžíce | oleje |
1 lžička | soli |
2 ks | vaječné žloutky |
kandované ovoce | |
citronová kůra | |
rozinky (nejlépe máčené v rumu) | |
Ostatní: | |
1 ks | vejce na potření |
1 hrst | mandlových lupínků |
dortová forma vymazaná sádlem | |
mouka na pomoučení pracovní desky |
Postup:
1. Do mísy nasypeme prosátou mouku, vytvoříme důlek, do kterého dáme rozdrobené kvasnice a cukr, zalijeme vlažným mlékem, necháme vykynout kvásek
2. Přidáme všechny ostatní suroviny (máslo musí být rozpuštěné), kromě rozinek a kandovaného ovoce a vypracujeme těsto, do kterého na závěr zapracujeme i rozinky a kandované ovoce, necháme na teplém místě vykynout
3. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, přendáme ho na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na dvě poloviny, z každé vyválíme kulatou placku silnou asi 1 cm, nožem rozkrájíme na 8 trojúhelníků, každý zvlášť smotáme do tvaru rohlíčku, skládáme do formy vymazané sádlem, postup opakujeme i u druhé poloviny těsta
4. Povrch těsta ve formě potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky, necháme vykynout
5. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 60 minut
6. Hotový vánočkový dort posypeme moučkovým cukrem.