REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánočkový dort z klasického vánočkového těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasické vánočkové těsto ochucené rozinkami a kandovaným ovocem, nakynuté v dortové formě, upečené dozlatova, nakonec ozdobené mandlemi a posypané moučkovým cukrem.


Ingredience:
250 ghladké mouky
250 gpolohrubé mouky
125 gmásla
100 gcukru
42 gdroždí
250 mlmléka
2 lžíceoleje
1 lžičkasoli
2 ksvaječné žloutky
kandované ovoce
citronová kůra
rozinky (nejlépe máčené v rumu)
Ostatní:
1 ksvejce na potření
1 hrstmandlových lupínků
dortová forma vymazaná sádlem
mouka na pomoučení pracovní desky

Postup:

1. Do mísy nasypeme prosátou mouku, vytvoříme důlek, do kterého dáme rozdrobené kvasnice a cukr, zalijeme vlažným mlékem, necháme vykynout kvásek
2. Přidáme všechny ostatní suroviny (máslo musí být rozpuštěné), kromě rozinek a kandovaného ovoce a vypracujeme těsto, do kterého na závěr zapracujeme i rozinky a kandované ovoce, necháme na teplém místě vykynout
3. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, přendáme ho na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na dvě poloviny, z každé vyválíme kulatou placku silnou asi 1 cm, nožem rozkrájíme na 8 trojúhelníků, každý zvlášť smotáme do tvaru rohlíčku, skládáme do formy vymazané sádlem, postup opakujeme i u druhé poloviny těsta
4. Povrch těsta ve formě potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky, necháme vykynout
5. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 60 minut
6. Hotový vánočkový dort posypeme moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy