REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánočkový dort z klasického vánočkového těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasické vánočkové těsto ochucené rozinkami a kandovaným ovocem, nakynuté v dortové formě, upečené dozlatova, nakonec ozdobené mandlemi a posypané moučkovým cukrem.


Ingredience:
250 ghladké mouky
250 gpolohrubé mouky
125 gmásla
100 gcukru
42 gdroždí
250 mlmléka
2 lžíceoleje
1 lžičkasoli
2 ksvaječné žloutky
kandované ovoce
citronová kůra
rozinky (nejlépe máčené v rumu)
Ostatní:
1 ksvejce na potření
1 hrstmandlových lupínků
dortová forma vymazaná sádlem
mouka na pomoučení pracovní desky

Postup:

1. Do mísy nasypeme prosátou mouku, vytvoříme důlek, do kterého dáme rozdrobené kvasnice a cukr, zalijeme vlažným mlékem, necháme vykynout kvásek
2. Přidáme všechny ostatní suroviny (máslo musí být rozpuštěné), kromě rozinek a kandovaného ovoce a vypracujeme těsto, do kterého na závěr zapracujeme i rozinky a kandované ovoce, necháme na teplém místě vykynout
3. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, přendáme ho na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na dvě poloviny, z každé vyválíme kulatou placku silnou asi 1 cm, nožem rozkrájíme na 8 trojúhelníků, každý zvlášť smotáme do tvaru rohlíčku, skládáme do formy vymazané sádlem, postup opakujeme i u druhé poloviny těsta
4. Povrch těsta ve formě potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky, necháme vykynout
5. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 60 minut
6. Hotový vánočkový dort posypeme moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy