Naprostá klasika. Tak by se dala jednoduše popsat tato polévka, která si drží už po generace pevné místo v tradiční české gastronomii. Vydatné jídlo, které oceníte například při pobytu na chalupě díky krátkému času přípravy.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
300 g | brambor |
150 g | žluté cibule |
100 g | slaniny |
50 g | drceného kmínu |
50 g | vepřového sádla |
5 g | majoránky |
1 l | hovězího vývaru |
1 palice | česneku |
2 ks | vejce |
pepř | |
sůl | |
Krutony: | |
4 ks | plátky chleba |
100 g | vepřového sádla |
Postup:
- Na rozehřátém sádle orestujeme najemno nakrájenou cibuli a slaninu. Přidáme najemno nasekaný česnek a krátce orestujeme. Zalijeme hovězím vývarem, přidáme oloupané brambory na kostičky, drcený kmín, sůl a pepř.
- Vaříme na mírném plameni přibližně 30 minut do změknutí brambor.
- Na konec přidáme rozšlehaná vejce, majoránku a vše ještě krátce povaříme.
- Dochutíme solí a pepřem.
Krutony:
- Chleba nakrájíme na malé kostičky a osmažíme do zlatova na sádle.
- V případě, že nechceme smažit, můžeme opéct krutony nasucho v předehřáté troubě.
- Troubu si předehřejeme na 200 °C a krutony pečeme zhruba 8 minut do zlatova.
Místo hovězího vývaru můžeme použít zeleninový nebo kuřecí vývar.
Poznámka:Recept k článku: Užijte si letní měsíce s kvalitními potravinami
zdroj: www.akademiekvality.cz