REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Staročeský kaldoun II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kaldoun je staročeská polévka, která se připravovala o posvícení, o poutích a v jiné významné sváteční dny. Pravý kaldoun se připravuje z husích křídel, krků, žaludku, kousku biskupa a kousku prs. Na kuličky se používala játra vepřová. Kaldoun z kachních drůbků je však také skvělý!


Ingredience:
1 kgodřezků a drůbků z kachny (husy)
150-200 gmrkev, celer, petržel, cibule, ale i jiná zelenina
200 gvepřových jater
2 ksstroužky česneku
1 ksvejce
polévkové nudle (1 lžíce vody, 200 hrubá mouka, 1 vejce)
muškátový oříšek
bobkový list
nové koření
strouhanka
majoránka
petrželka
mouka
sádlo
pepř
voda
sůl

Postup:

1. Na sádle opečeme polovinu nadrobno pokrájené zeleniny, zalijeme vodou, přidáme drůbky a ořez, koření a táhneme (necháme probublávat na mírném zdroji tepla) asi 3 hodiny, zpočátku sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu
2. Játra naškrábeme, přidáme vejce, strouhanku, pepř, česnek, trochu sádla, majoránku, sůl, vytvoříme knedlíčky které zavařujeme 3 minuty v osolené vodě
3. Nudle připravíme smícháním mouky, vejce a vody, vyhněteme těsto, které necháme odpočinout, pak ho vyválíme na plát, necháme oschnout a krájíme nudle
4. Polévku scedíme, maso obereme, natrháme a drůbky nakrájíme
5. Polévku nakonec zahustíme jíškou a přidáme druhou část zeleniny, kterou jsme si nakrájeli na menší kousky a opekli na másle, zavařené nudle, knedlíčky a petrželku.

Doporučení:

Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Letní makové dobroty

Čas letních garden party je tady. Dejte si pauzu od grilovaného masa a připravte svěží sladké kombinace s mákem nebo lehké „zobání“ ve stylu nachos, se kterými zazáříte.

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Moře chutí na jazyku: PRAGUE MUSSEL WEEK přiveze do Prahy prvotřídní holandské slávky

Festival Prague mussel week přiveze ve dnech 23. až 29. září do Prahy moře i s jeho největšími dary. Do více než stovky pražských restaurací dorazí přes 16 tun holandských slávek špičkové kvality. Mušloví fandové i úplní nováčci je budou moci ochutnat ve speciálním menu, a to díky slevovým voucherům jen za poloviční cenu.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy