REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Staročeský kaldoun II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kaldoun je staročeská polévka, která se připravovala o posvícení, o poutích a v jiné významné sváteční dny. Pravý kaldoun se připravuje z husích křídel, krků, žaludku, kousku biskupa a kousku prs. Na kuličky se používala játra vepřová. Kaldoun z kachních drůbků je však také skvělý!


Ingredience:
1 kgodřezků a drůbků z kachny (husy)
150-200 gmrkev, celer, petržel, cibule, ale i jiná zelenina
200 gvepřových jater
2 ksstroužky česneku
1 ksvejce
polévkové nudle (1 lžíce vody, 200 hrubá mouka, 1 vejce)
muškátový oříšek
bobkový list
nové koření
strouhanka
majoránka
petrželka
mouka
sádlo
pepř
voda
sůl

Postup:

1. Na sádle opečeme polovinu nadrobno pokrájené zeleniny, zalijeme vodou, přidáme drůbky a ořez, koření a táhneme (necháme probublávat na mírném zdroji tepla) asi 3 hodiny, zpočátku sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu
2. Játra naškrábeme, přidáme vejce, strouhanku, pepř, česnek, trochu sádla, majoránku, sůl, vytvoříme knedlíčky které zavařujeme 3 minuty v osolené vodě
3. Nudle připravíme smícháním mouky, vejce a vody, vyhněteme těsto, které necháme odpočinout, pak ho vyválíme na plát, necháme oschnout a krájíme nudle
4. Polévku scedíme, maso obereme, natrháme a drůbky nakrájíme
5. Polévku nakonec zahustíme jíškou a přidáme druhou část zeleniny, kterou jsme si nakrájeli na menší kousky a opekli na másle, zavařené nudle, knedlíčky a petrželku.

Doporučení:

Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy