Divoké husy upravujeme jenom mladé, protože staré husy jsou tuhé, i když je necháme uležet v mořidle.
Ingredience:
1 ks | divoké husy |
120 g | slaniny |
100 g | másla |
4 ks | celého pepře |
3 ks | hřebíčků |
1/2 ks | bobkového listu |
menší větvička tymiánu | |
jablka | |
sůl | |
zakysané mléko | |
mořidlo |
Postup:
1. Husu očistíme, vykucháme, dobře opereme a naložíme na několik dní do mořidla
2. Před úpravou vyjmeme z mořidla, dobře opereme, dáme na 1-2 hodiny do zakysaného mléka
3. Potom ji opláchneme, protáhneme hodně slaninou, osolíme, vnitřek naplníme strouhanými jablky, přidáme hřebíčky, celý pepř, bobkový list a tymián
4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C, za občasného podlévání horkou vodou, doměkka.
Příloha: Podáváme s jemným knedlíkem, rýží, kompotem z dušených jablek, brusinkami nebo různými saláty.
Poznámka:Příprava mořidla viz: Mořidlo s nálevem.Ve světě, hlavně Německu a Anglii, většinou divokou husu v celku nepřipravují, jedí pouze prsa, nohy a vnitřnosti. Další informace o úpravě divoké husy v kuchyni najdete v naší škole vaření: Divoké husy a jejich úprava v kuchyni.