Divoká kachna pečená s jablky.
Ingredience:
Pro 2 osoby: | |
1 ks | divoké kachny |
2 ks | jablek |
3-4 ks | plátky anglické slaniny |
2 ks | kuličky jalovčinek |
130 ml | masového vývaru |
50 ml | bílého vína |
1 lžíce | másla |
1 lžíce | jablečného octa |
1 lžička | medu |
mletý bílý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Kachnu omyjeme, očistíme a osušíme, uvnitř i v ně osolíme a opepříme
2. Jablka pokrájíme na menší kousky a vyplníme jimi břišní otvor, který pak zašijeme, nebo sepneme jehlou
3. Prsa potřeme částí medu a přikryjeme slaninou
4. V pekáči rozpustíme polovinu másla, vložíme do něj kachnu, podlijeme trochou vývaru, přidáme koření a přilijeme ocet
5. V předehřáté troubě na 180 °C začneme péci
6. Po zapečení zmírníme teplotu na 160 °C a pečeme cca 50 minut a to za občasného přelévání vypečenou šťávou a podléváním vývarem.
7. Upečenou kachnu vyjmeme, necháme odpočinout a dokončíme šťávu
8. Do vypečené šťávy přidáme zbylý med, víno, máslo a dle potřeby vývar, necháme přejít varem na potřebnou hustotu a pak přecedíme
9. Podle chuti dosolíme a dochutíme pepřem (můžeme přidat trochu citronové šťávy)
10. Podáváme naporcované a přelité šťávou.
Kachna skvěle chutná s bramborem, nebo např. bramborovou kaší.
Poznámka:Nejlépe chutnají kachny ulovené do konce října. Později mají výraznou chuť po rybím tuku a proto je lépe je před úpravou marinovat, nebo plnit jablky a bylinkami.