Mladé divoké kachny naplněné cibulí, šalvějí a jablky smíchanými s mandlemi a marcipánem, upečené na slanině doměkka.
Ingredience:
2 ks | mladých divokých kachen |
6 ks | jablek |
5 ks | jalovčinek |
2 ks | snítky šalvěje |
1 ks | cibule |
100 g | marcipánu |
100 g | plátků slaniny |
50 g | loupaných mandlí |
200 ml | bílého vína |
2 lžíce | jablečného octa |
2 lžíce | medu |
1 lžíce | másla |
šťáva z 1/2 citronu | |
mletý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Očištěné kachny zevnitř i zvenku osolíme, opepříme a okořeníme drcenými jalovčinkami
2. Oloupanou cibuli nakrájíme na osminky, jablka oloupeme, vypíchneme jádřince, potřeme citronovou šťávou a marcipán smícháme s nasekanými mandlemi a směsí naplníme jablka
3. Do každé kachny dáme jablko, snítku šalvěje, kousek cibule, dáme do pekáčku vyloženým polovinou plátků slaniny prsíčky vzhůru, poklademe zbylými plátky slaniny, vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a zprudka zapečeme
4. Pak přidáme máslo, zbytek cibule, teplotu snížíme na 180 °C, podlijeme bílým vínem, trochou vody a pečeme 1 hodinu za stálého podlévání, v polovině pečení přidáme zbylá plněná jablka a kachny dopečeme doměkka
5. Ke konci pečení stáhneme z prsíček slaninu, kůži potřeme směsí medu s octem a pečeme ještě pár minut dozlatova
6. Kachny podáváme s pečenými jablky, šťávou, sladkokyselým dušeným červeným zelím a knedlíkem.
Místo divokých kachen můžeme upéct obyčejnou kachnu.