REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kachna divoká pečená

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jeden z mnoha receptů na chutně upečenou divokou kachničku.


Ingredience:
Pro 2–4 osoby:
1 ksmalé kachny divoké
4 kszrnek nového koření
6 kszrnek pepře
1 ksmenšího bobkového listu
60 gcibule
50 gslaniny
50 gmásla
20 ghladké mouky
zvěřinový vývar (nebo vývar z hovězího masa)
sůl

Postup:

1. Divokou kachnu oškubeme, opálíme, vykucháme, nohy popřípadě i hlavu odřízneme a pak kachnu dobře omyjeme
2. Dobře očištěnou a připravenou kachnu uvnitř i na povrchu osolíme a svážeme
3. U drobné zvěře pernaté ponecháváme po oškubání často u trupu hlavičku a stojáčky neboli nožky, v tom případě z hlavičky vykrojíme oči a odstraníme spodní část zobáčku, podkrčí a vole
4. Stojáčky (nožky) nezkracujeme, pouze z nich odsekneme drápky a kartáčkem dobře opereme
5. V hrnci v rozškvařené, na kostečky nakrájené slanině a v másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli
6. Přidáme koření, na to vložíme kachnu prsy dolů, trochu podlijeme vývarem a v troubě pečeme doměkka (to trvá cca 75 minut)
7. Uprostřed pečení kachnu obrátíme a přeléváme ji občas vypečenou šťávou, ke které podle potřeby přiléváme vývar
8. Upečenou kachnu přendáme do jiného hrnce a postavíme na teplo
9. Ze šťávy odstraníme vidličkou koření, z větší části ji vydusíme, zbylou šťávu s tukem zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vývarem a dobře povaříme
10. Kachnu rozsekneme na 4 porce, dáme je na nahřáté talíře a připravenou šťávou je přelijeme.

Doporučení:

Příloha: Vařené nebo opékané brambory anebo knedlík, popřípadě čočková nebo kaštanová kaše a brusinkový kompot nebo salát ze syrové zeleniny. Obměna: Kachnu můžeme před pečením obalit plátkem slaniny anebo prsa a stehna protáhneme na proužky nakrájenou slaninou. Pečeme-li starou kachnu, pak ji nejprve dusíme a teprve po částečném změknutí ji do červena opečeme. Tepelná úprava staré kachny trvá asi 105 minut.

Poznámka:

Pernatou zvěř obalujeme slaninou proto, abychom její maso během tepelné úpravy uchránili před přílišným vysušením.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy