REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kachna divoká pečená

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jeden z mnoha receptů na chutně upečenou divokou kachničku.


Ingredience:
Pro 2–4 osoby:
1 ksmalé kachny divoké
4 kszrnek nového koření
6 kszrnek pepře
1 ksmenšího bobkového listu
60 gcibule
50 gslaniny
50 gmásla
20 ghladké mouky
zvěřinový vývar (nebo vývar z hovězího masa)
sůl

Postup:

1. Divokou kachnu oškubeme, opálíme, vykucháme, nohy popřípadě i hlavu odřízneme a pak kachnu dobře omyjeme
2. Dobře očištěnou a připravenou kachnu uvnitř i na povrchu osolíme a svážeme
3. U drobné zvěře pernaté ponecháváme po oškubání často u trupu hlavičku a stojáčky neboli nožky, v tom případě z hlavičky vykrojíme oči a odstraníme spodní část zobáčku, podkrčí a vole
4. Stojáčky (nožky) nezkracujeme, pouze z nich odsekneme drápky a kartáčkem dobře opereme
5. V hrnci v rozškvařené, na kostečky nakrájené slanině a v másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli
6. Přidáme koření, na to vložíme kachnu prsy dolů, trochu podlijeme vývarem a v troubě pečeme doměkka (to trvá cca 75 minut)
7. Uprostřed pečení kachnu obrátíme a přeléváme ji občas vypečenou šťávou, ke které podle potřeby přiléváme vývar
8. Upečenou kachnu přendáme do jiného hrnce a postavíme na teplo
9. Ze šťávy odstraníme vidličkou koření, z větší části ji vydusíme, zbylou šťávu s tukem zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vývarem a dobře povaříme
10. Kachnu rozsekneme na 4 porce, dáme je na nahřáté talíře a připravenou šťávou je přelijeme.

Doporučení:

Příloha: Vařené nebo opékané brambory anebo knedlík, popřípadě čočková nebo kaštanová kaše a brusinkový kompot nebo salát ze syrové zeleniny. Obměna: Kachnu můžeme před pečením obalit plátkem slaniny anebo prsa a stehna protáhneme na proužky nakrájenou slaninou. Pečeme-li starou kachnu, pak ji nejprve dusíme a teprve po částečném změknutí ji do červena opečeme. Tepelná úprava staré kachny trvá asi 105 minut.

Poznámka:

Pernatou zvěř obalujeme slaninou proto, abychom její maso během tepelné úpravy uchránili před přílišným vysušením.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy