REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kachna divoká pečená

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jeden z mnoha receptů na chutně upečenou divokou kachničku.


Ingredience:
Pro 2–4 osoby:
1 ksmalé kachny divoké
4 kszrnek nového koření
6 kszrnek pepře
1 ksmenšího bobkového listu
60 gcibule
50 gslaniny
50 gmásla
20 ghladké mouky
zvěřinový vývar (nebo vývar z hovězího masa)
sůl

Postup:

1. Divokou kachnu oškubeme, opálíme, vykucháme, nohy popřípadě i hlavu odřízneme a pak kachnu dobře omyjeme
2. Dobře očištěnou a připravenou kachnu uvnitř i na povrchu osolíme a svážeme
3. U drobné zvěře pernaté ponecháváme po oškubání často u trupu hlavičku a stojáčky neboli nožky, v tom případě z hlavičky vykrojíme oči a odstraníme spodní část zobáčku, podkrčí a vole
4. Stojáčky (nožky) nezkracujeme, pouze z nich odsekneme drápky a kartáčkem dobře opereme
5. V hrnci v rozškvařené, na kostečky nakrájené slanině a v másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli
6. Přidáme koření, na to vložíme kachnu prsy dolů, trochu podlijeme vývarem a v troubě pečeme doměkka (to trvá cca 75 minut)
7. Uprostřed pečení kachnu obrátíme a přeléváme ji občas vypečenou šťávou, ke které podle potřeby přiléváme vývar
8. Upečenou kachnu přendáme do jiného hrnce a postavíme na teplo
9. Ze šťávy odstraníme vidličkou koření, z větší části ji vydusíme, zbylou šťávu s tukem zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vývarem a dobře povaříme
10. Kachnu rozsekneme na 4 porce, dáme je na nahřáté talíře a připravenou šťávou je přelijeme.

Doporučení:

Příloha: Vařené nebo opékané brambory anebo knedlík, popřípadě čočková nebo kaštanová kaše a brusinkový kompot nebo salát ze syrové zeleniny. Obměna: Kachnu můžeme před pečením obalit plátkem slaniny anebo prsa a stehna protáhneme na proužky nakrájenou slaninou. Pečeme-li starou kachnu, pak ji nejprve dusíme a teprve po částečném změknutí ji do červena opečeme. Tepelná úprava staré kachny trvá asi 105 minut.

Poznámka:

Pernatou zvěř obalujeme slaninou proto, abychom její maso během tepelné úpravy uchránili před přílišným vysušením.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy