REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Husa divoká dušená na víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě dušená husa, naporcovaná a podávána se šťávou z výpeku.


Ingredience:
Pro 4 – 8 osob (podle velikosti husy) :
1 ksdivoká husa
80 gmásla
80 gslaniny
120 gkořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
60 gsterilovaných brusinek
50 gcibule
40 ghladké mouky
5 gkořeněné soli
6 kszrnek pepře
4 kszrnek nového koření
2 kszrnka jalovce
1/8 lpřírodního červeného vína
trochu tymiánu
bobkový list
kousek citrónové kůry
polovinu citrónu
zvěřinový vývar (z hovězího masa)

Postup:

1. Dobře očištěnou a připravenou divokou husu protáhneme na proužky nakrájenou slaninou, uvnitř i na povrchu ji posypeme kořeněnou solí a svážeme
2. V kastrole na másle osmažíme očištěnou zeleninu a cibuli nakrájenou na plátky, pak k ní přidáme koření a citrónovou kůru a do tohoto základu vložíme připravenou husu, zakryjeme a dusíme ji v troubě za občasného přelévání vydušenou šťávou doměkka
3. Ke šťávě přiléváme podle potřeby vývar
4. Měkkou husu vyndáme, šťávu z větší části vydusíme a zbylou šťávu se zeleninou a tukem zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, podlijeme vývarem a červeným vínem, povaříme a procedíme
5. Takto připravenou omáčku ochutíme citrónovou šťávou a prolisovanými brusinkami
6. Nakonec husu nasekáme na porce, částečně je vykostíme, pak je dáme na talíře a připravenou omáčku přelijeme.

Doporučení:

Příloha: Bramborové pusinky, bramborové krokety, dušená rýže nebo knedlík a dušené kyselé zelí nebo kompot.Tak jako u zvěře srstnaté, můžeme téměř všechny způsoby úprav pernaté zvěře aplikovat na daný druh zvěře pernaté, to znamená, že bažanty můžeme upravovat ve stejných obměnách jako koroptve, divoké kachny jako divoké husy atd., a opačně. Tím je dána možnost rozmanitých úprav jednotlivých druhů pernaté zvěřiny a lze tak vyhovět individuálním přáním strávníků. Ostatní druhy pokrmů ze zvěřiny, jako ragú, guláše, sekaniny, paštiky a hašé, najdete v příslušných článcích.

Poznámka:

Kořeněná sůl – Je to ostrá slaná kořeněná směs složená z pepře, papriky, kajenského pepře s příchutí tymiánu a oregana. Výborná na kuře, hovězí nebo rybí maso. Skvělá na marinování. Používá se i jako hlavní koření na všechny pokrmy, vylepší i Vaše dušené maso a zeleninu.Ve světě, hlavně Německu a Anglii, většinou divokou husu v celku nepřipravují, jedí pouze prsa, nohy a vnitřnosti. Další informace o přípravě divoké husy v kuchyni najdete v naší škole vaření: Divoké husy a jejich úprava v kuchyni.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy