S těstem, připraveným podle tohoto receptu, můžeme ihned pracovat, lepší je však nechat ho přes noc vychladit a odpočinout. Bude se pak s ním pracovat ještě lépe.
Ingredience:
Vodová část: | |
250 g | pšeničné hladké mouky Pernerka |
120 ml | vody |
1 ks | žloutek |
1 polévková lžíce | octa |
1 polévková lžíce | rumu |
1 polévková lžíce | oleje |
1 čajová lžička | soli |
Máslová část: | |
250 g | másla |
100 g | špaldové hladké mouky Pernerka |
Postup:
- Při přípravě listového těsta budeme zadělávat těsta dvě. Máslové těsto a vodové těsto. Nejprve si zpravujeme těsto máslové. Smícháme máslo s moukou a výsledné těsto necháme hodinu odležet v lednici.
- Vodové těsto vypracujeme nejlépe v robotu. Smícháme všechny ingredience a za pomoci hnětacího háku vytvoříme hladké těsto, zabere nám to cca 5 minut. Těsto zabalíme do pytlíku a dáme také na hodinu odpočinout do lednice.
- Po hodině vyndáme těsta z lednice, každé zvlášť dáme mezi dva pláty pečicího papíru a vyválíme obdélník. Sundáme těsta z pečicího papíru a položíme na sebe, nejprve vodové těsto a na něj potom připravenou máslovou část.
- Následuje překládání, levou stranu těst přeložíme do středu obdelníku a pravou stranu přeložíme přes levou.
- Takto přeložené těsto vložíme na 30 minut odpočinout do lednice. Následně tento postup ještě dvakrát opakujeme.
zdroj: pernerka.cz