Základní těsto na bábovky, lité koláče a bublaniny.
Ingredience:
250 g | polohrubé mouky |
250 g | hladké mouky |
80 g | cukru |
30 g | droždí (kvasnic) |
1,5 dcl | oleje |
0,5 l | mléka |
2 ks | žloutky |
0,5 lžičky | soli |
citrónová kůra z 1/2 ks citrónu |
Postup:
1. Do mísy nadrobíme kvasnice, přidáme 1 lžíci cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka
2. Z uvedeného množství odebereme 3 lžíce mouky, vše zamícháme a necháme vykynout (10-15 minut)
3. Do vykynutého kvásku přidáme žloutky, olej, zbytek cukru, citrónovou kůru, zbylé mléko a sůl, promícháme
4. Postupně přisypáváme mouku a vařečkou nebo elektrickým robotem hněteme, až nám vznikne hladké těsto
5. Těsto necháme vykynout v teplé místnosti, až zdvojnásobí svůj objem
6. Vykynuté těsto dále zpracováváme dle příslušných receptur.
Tento recept vystačí na dva plechy o rozměru 28×38 cm.