REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Linecké pečivo – slepované

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další recept na linecké pečivo, různé tvary pečené v troubě, po dvou slepované různými náplněmi, jako marmeládou, nutellou, ořechovou náplní …


Ingredience:
300 ghladké mouky
200 gmásla nebo margarínu
100 gpráškového cukru
1 ksvaječného žloutku
nastrouhaná citronová kůra
mouka na pomoučení válu, papír na pečení
různé náplně: džem, marmeláda, ořechová náplň, nutella ...

Postup:

1. Na pracovní plochu prosejeme mouku s cukrem, přidáme nastrouhané máslo, vaječný žloutek a citronovou kůru, rychle zpracujeme na jemné těsto, které necháme v lednici nejméně 2 hodiny, ale nejlépe přes noc, odležet
2. Dobře odleželé těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na 3 mm silný plát, vykrajujeme tvary, které klademe na pečící papír raději ještě pomazaný máslem (polovinu tvarů ponecháme plných, do druhé poloviny vykrojíme uprostřed otvor)
3. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova, tedy asi 8 minut, záleží na troubě
4. Upečené pečivo klademe na rovnou podložku
5. Po vychladnutí spojujeme vždy dva kousky džemem, nutellou, ořechovou náplní, povidly …

Doporučení:

Čokoládovou tyčinku “Ledové kaštany” rozpustíme ve vodní lázni, dobře promícháme a hmotou spojujeme linecké cukroví, případně touto hmotou můžeme cukroví i polévat z vrchu. Cukroví nakonec pocukrujeme nebo postříkáme čokoládou, nebo polijeme bílou či tmavou čokoládou, nebo i jinak ozdobíme.Příklad ořechové náplně: 150 g práškového cukru, 200 g mletých ořechů, 1 balíček vanilkového cukru, 1 dcl mléka. Postup: Mléko s cukry přivedeme k varu, přidáme ořechy, zamícháme, sundáme ze zdroje tepla a necháme vychladnout.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Iva Vargová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy