Linecké vánoční cukroví podle receptu profesionálních cukrářů z Vitany.
Ingredience:
1 balíček | vanilinovýho cukru Vitana |
1 balíček | citronového cukru Vitana |
350 g | hladké mouky |
250 g | másla |
100 g | cukru moučka |
2 ks | žloutky |
džem na slepování | |
formičky na vykrajování | |
mouka na vál a pečící papír |
Postup:
1. Na pracovní desku si prosejeme mouku a moučkový cukr, přidáme vanilinový a citronový cukr Vitana, změklé máslo, žloutky a vypracujeme hladké těsto
2. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odležet v ledničce minimálně 1 hodinu, nejlépe však přes noc
3. Poté z těsta vyválíme na pomoučeném vále plát o tloušťce cca 3 mm a vykrajujeme libovolné tvary, polovinu tvarů ponecháme plných, do druhé poloviny vykrojíme uprostřed otvor
4. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 minut, při pečení respektujeme zkušenosti s vlastní troubou, pečivo se velice rychle a snadno spálí, hotové má žlutou až lehce narůžovělou barvu
5. Po vychladnutí namažeme džem na plný tvar a na něj přilepíme tvar s vykrojeným středem.
Zdroj: Vitana.cz