REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kukuřičná vánočka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další recept na zdravé a přitom chutné sladké pečivo. Vánočka upletená z kukuřičného těsta připraveného z kukuřičné krupice, hladké celozrnné mouky a dalších ingrediencí.


Ingredience:
Rozpis na 1 vánočku:
250 ghladké celozrnné mouky
180 gkukuřičné krupice
90 gmandlí (z toho 40 g na posypání vánočky)
60 ghnědého cukru
60 gmásla
40 gdroždí
20 gsušených brusinek
20 gsušených meruněk
20 grozinek
2 ksvejce (z toho 1 ks na potření)
asi 250 mlmléka
špetka soli

Postup:

1. Droždí rozmícháme se lžičkou cukru a trochou vlažného mléka, takto připravený kvásek necháme v teple vzejít, což bude trvat asi 15 minut
2. Do velké mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, krupici a sůl, přidáme vzešlý kvásek, vejce, zchladlé rozpuštěné máslo a zbylé mléko, vypracujeme těsto
3. Do těsta zapracujeme 50 g nasekaných mandlí a nadrobno pokrájené ovoce, těsto dáme na teplé místo a necháme ho kynout, až zdvojnásobí svůj objem
4. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 9 stejných dílů, z každého vyválíme dlouhý pramen
5. Spodní patro upleteme ze 4 pramenů, prostřední ze 3 pramenů, vrchní ze 2 pramenů, vánočku sesadíme, upevníme špejlemi a dalších 30 minut necháme kynout
6. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými zbylými mandlemi a vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C
7. Vánočku pečeme asi 15 minut, pak teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme dalších 30 minut.

Doporučení:

Fotonávod na upletení vánočky najdete zde: Pletení vánočky z 9 pramenů – fotopostup krok za krokem

Poznámka:

Zajímavé vyprávění o vánočce najdete v našem článku: Historie pečení vánočky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Když nemůžete do kavárny: Jak na výborný domácí brunch

Nenechte se negativně ovlivnit už pěkně dlouho trvajícími omezeními a dopřejte si krásné ráno, přestože nemůžete do oblíbené kavárny. Máme pár tipů, jak si doma připravit ten nejlepší dopolední brunch.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy