Sladká velikonoční koleda! Malá zvířátka vymodelovaná z kynutého těsta, upečená v troubě dozlatova.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
20 g | droždí |
1/4 l | mléka |
2 lžíce | pískového cukru |
2 lžíce | medu |
2 lžíce | oleje |
1 ks | vejce |
sůl | |
mák | |
kmín | |
rozšlehané vejce | |
tuk na vymazání plechu |
Postup:
1. Do mísy prosijeme mouku a vytvoříme v ní důlek, do kterého dáme rozdrobené droždí a pískový cukr, zalijeme trochou vlažného mléka, necháme vzejít kvásek
2. Asi po 15 minutách přidáme med, olej, vejce a sůl, pomocí zbylého vlažného mléka zaděláme těsto, přikryté utěrkou necháme na teplém místy kynout, až zdvojnásobí svůj objem
3. Z vykynutého těsta ukrajujeme na pomoučeném vále kousky, ze kterých vyválíme válečky a tvoříme různá zvířátka, ta pak klademe na tukem vymazaný plech, kde je necháme ještě chvíli nakynout
4. Zvířátka z těsta potřeme rozšlehaným vejcem, podle chuti je můžeme posypat mákem, kmínem … a v troubě vyhřáté na 180-190 °C pečeme dozlatova.