Veka upečená v troubě pěkně dozlatova, těsto vypracované z hladké mouky, vejce, oleje, vlažného mléka, soli a kvásku.
Ingredience:
600 g | hladké mouky |
1 dl | rostlinného oleje |
0,25 dl | vlažného mléka |
1 ks | celé vejce |
1/2 ks | kostky droždí |
1 lžička | cukru |
1/2 lžičky | soli |
Ostatní: | |
mouka na vál + pečící papír | |
Na dohotovení a posypání: | |
1 ks | vejce na potření |
hrubozrnná sůl na posypání | |
sezam a slunečnicová semínka na posypání |
Postup:
- V mouce uděláme důlek, rozdrobíme kvasnice, ty dáme do důlku, přidáme cukr, zalijeme trochou vlažného mléka, necháme vzejít kvásek
- Osolíme, vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout
- Těsto rozdělíme na poloviny, z každé vytvarujeme na pomoučené pracovní ploše veku, obě veky přendáme na plech vyložený papírem na pečení, necháme pod čistou hadrovou utěrkou kynout dalších 30 minut
- Veky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a hrubozrnnou solí
- V troubě vyhřáté na 170-180 °C pečeme 20-30 minut, pěkně dozlatova.