Recept na kvalitní veku upečenou v domácích podmínkách.
Ingredience:
Rozpis na 4 veky: | |
1 kg | hladké mouky |
500 ml | pitné vody |
1/2 ks | kostky droždí |
1 lžička | cukru |
1 lžička | soli |
mouka na pracovní plochu |
Postup:
1 Moku nasypeme do velké mísy, uprostřed mouky uděláte důlek, do kterého dáme rozdrobené droždí, to zalijeme menším množství vlažné vody, necháme vzejít kvásek, což bude trvat cca 10 minut
2. Kvásek zasypeme moukou, posypeme cukrem, zamícháme, dále přiléváme vlažnou vodu, mícháme, těsto osolíme, vypracujeme do tvaru velké homole
3. Těsto dáte do misky, přikryjete utěrkou a necháte vykynout
4. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, vyndáme ho na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na čtyři části, z každé vyválíme dlouhé veky, které opatrně přendáme na plech (nemusíme vymazávat)
5. V troubě vyhřáté na 175 až 180 °C pečeme 20 minut.