Recept na domácí kynutou veku vhodnou na chlebíčky. Veka je pěkně nadýchaná, ideální na silvestrovské, narozeninové, či k jiným příležitostem připravené obložené chlebíčky.
Ingredience:
Rozpis na dvě veky: | |
800 g | hladké mouky |
2 dcl | vody |
2 dcl | mléka |
1 dcl | oleje |
1 ks | kostka droždí |
1 ks | vejce na potření |
2 lžičky | cukru |
2 lžičky | soli |
papír na pečení |
Postup:
- Mouku vysypeme do mísy, uděláme důlek, do něj nadrobíme droždí, nasypeme cukr, zalijeme vlažnou vodou a mlékem, necháme vzejít kvásek.
- Do mísy přidáme olej, sůl, vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé vypracujeme váleček ve tvaru veky, přendáme na plech vyložený papírem na pečení, necháme dalších 15 minut kynout.
- Veky potřeme (pomašlujeme) rozšlehaným vejcem.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180-190 °C tak 20 až 25 minut až veky pěkně zezlátnou, pak je vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.