REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Housky, houstičky, žemle

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těsto na pečivo připravené pomocí domácí pekárny, pak upečené v troubě dozlatova.


Ingredience:
500 ghladké mouky
50 gtuku (dávám 3 lžíce oleje)
40 gdroždí čerstvého (nebo 1 balíček sušeného)
250 mlplnotučného mléka
2 lžičkysoli
1 lžičkacukru
1 ksžloutku
Ostatní:
bílek smíchaný s trochou oleje
mouka na pomoučení pracovní plochy
sezamová semínka, kmín, mák, hrubozrnná sůl

Postup:

1. Těsto jsem připravila v domácí pekárně, což znamená nejdříve nalít mléko a olej, žloutek, přidat sůl, cukr, přisypat mouku a navrch rozdrobit droždí, necháme těsto vypracovat a vykynout v programu „TĚSTO“
2. Po vykynutí těsto vyjmeme na pomoučenou plochu, prohněteme a rozdělíme, já dělala housky větší, což bylo 6 dílů, menších bude 10-12 kusů
3. Každý z dílů vyválíme na dlouhého  „hada“ a podle postupu upleteme housky
4. Upletené housky klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je zbývajícím bílkem smíchaným s trochou oleje a posypeme třeba semínky, kmínem, mákem, hrubou solí … prostě podle chuti
5. Necháme ještě minimálně 30 minut kynout, mezitím rozpálíme troubu na 220 °C
6. Plech vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut dozlatova.

Doporučení:

Celý foto-postup pletení zde: Housky, houstičky, žemle (s foto-postupem pletení).

Poznámka:

Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy