Těsto na pečivo připravené pomocí domácí pekárny, pak upečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
50 g | tuku (dávám 3 lžíce oleje) |
40 g | droždí čerstvého (nebo 1 balíček sušeného) |
250 ml | plnotučného mléka |
2 lžičky | soli |
1 lžička | cukru |
1 ks | žloutku |
Ostatní: | |
bílek smíchaný s trochou oleje | |
mouka na pomoučení pracovní plochy | |
sezamová semínka, kmín, mák, hrubozrnná sůl |
Postup:
1. Těsto jsem připravila v domácí pekárně, což znamená nejdříve nalít mléko a olej, žloutek, přidat sůl, cukr, přisypat mouku a navrch rozdrobit droždí, necháme těsto vypracovat a vykynout v programu “TĚSTO”
2. Po vykynutí těsto vyjmeme na pomoučenou plochu, prohněteme a rozdělíme, já dělala housky větší, což bylo 6 dílů, menších bude 10-12 kusů
3. Každý z dílů vyválíme na dlouhého “hada” a podle postupu upleteme housky
4. Upletené housky klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je zbývajícím bílkem smíchaným s trochou oleje a posypeme třeba semínky, kmínem, mákem, hrubou solí … prostě podle chuti
5. Necháme ještě minimálně 30 minut kynout, mezitím rozpálíme troubu na 220 °C
6. Plech vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut dozlatova.
Celý foto-postup pletení zde: Housky, houstičky, žemle (s foto-postupem pletení).
Poznámka:Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….