REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí kulič

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční ukrajinský moučník, který se peče jenom o Velikonocích nebo dožínkách.


Ingredience:
500 ghladké mouky
125 gmásla
50 gkandovaného ovoce
50 grozinek
30 gdroždí
5 ksžloutků
1 dlsilného černého čaje
4 lžícerumu nebo kaňaku
2 lžičkycitronové kůry
1/2 lžičkymletého kardamomu
1/2 lžičkymuškátového oříšku
1 balíčekvanilkového cukru
špetka šafránu
špetka soli

Postup:

1. Do vlažného mléka nadrobíme droždí a přisypeme trochu mouky, necháme vzejít kvásek
2. Ve studeném čaji svaříme asi 50 g mouky, až dostaneme polotuhé těsto, do něho přimícháme vzejitý kvásek a znovu necháme vykynout
3. Utřeme 4 žloutky s cukrem a solí, do zbývající mouky zamícháme koření a ovoce
4. Vše smícháme dohromady; tedy mouku, vykynutou část těsta a utřené žloutky včetně rozpuštěného másla, vypracujeme těsto
5. Hustotu těsta upravíme přilitím rumu nebo koňaku a případně i čaje tak, aby se těsto po vypracování nelepilo, zakryté necháme vykynout
6. Těsto přendáme do formy s dobře vymazaným pečícím papírem a necháme opět vykynout
7. Kulič pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40-60 minut, podle toho, jakou formu zvolíme.

Doporučení:

Tento moučník se také často zdobí různými cukrovými polevami, nebo se jen posype moučkovým cukrem.

Poznámka:

Na ukrajinský kulič se většinou používá vysoká úzká forma, jakoby plechovka od fazolí a podobně a ne klasický plech, nebo kulatá dortová forma. Pravý kulič je chloubou kuchařky tehdy, je-li vyšší, než mají její kamarádky!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy