Vyzkoušejte také tento recept na polévku ze zeleninového vývaru a bylinek, servírovanou ozdobenou vejci, krutony pečiva a sedmikráskami, případně i zakysanou smetanou.
Ingredience:
500 ml | zeleninového vývaru |
500 ml | mléka |
200 ml | smetany |
60 g | hladké mouky |
60 g | másla |
2 lžíce | nasekané ploché petrželky |
2 lžíce | nasekaného kerblíku |
2 lžíce | nasekaného kopru |
1 lžíce | kopřiv (vrchní mladá část) |
mletý černý pepř | |
sůl | |
Na doplnění a ozdobu: | |
krutony z pečiva, vejce uvařená natvrdo a květy sedmikrásek |
Postup:
- Na sucho na pánvi opečeme na kostičky pokrájené pečivo. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme, přepůlíme.
- Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji zeleninovým vývarem, mícháme, přivedeme k varu.
- Přidáme nadrobno nasekané bylinky a vaříme zhruba 10-12 minut, osolíme, okořeníme pepřem.
- Přilijeme mléko a smetanu, obojí pokojové teploty, krátce povaříme, podle potřeby případně dosolíme.
- Hotovou polévku rozdělíme do talířů, vložíme do každé porce po půlce vejce, polévku doplníme o krutonky, zdobíme květy sedmikrásek.
Kdo má rád jemné, krémové polévky, může hotovou polévku rozmixovat pomocí ručního tyčového mixéru. Tuto bylinkovou polévku lze ještě ozdobit lžící zakysané smetany.
Poznámka:Více o jedlých květech a také přímo o sedmikráskách se dozvíte zde:
- Květiny, které ozdobí i ochutí kdejakou specialitu
- Květiny v kuchyni – které používat a jakým se raději vyhnout?
- Sedmikráska obecná (chudobka)…