REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Květiny, které ozdobí i ochutí kdejakou specialitu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jaro, léto ale i podzim. Tato roční období nám nabízejí nespočet květin, které se nemusí stát pouze tradiční ozdobou domácnosti. My vám dnes představíme ty, které zkrášlí a krásně dochutí teplou i studenou kuchyni. Jedlé květy dodají vašemu gurmánskému umění nový nádech a zaujmou hned na první pohled. Fantazii se jednoduše meze nekladou!


Levandule, černý bez, petrklíč i řebříček obecný. Můžete je přidat do čajů, polévek, salátů, domácích limonád anebo jako ozdoby na dorty a jiné pochutiny. Velkou parádu udělají také s cukrem nebo olejem, kterému dodají nevšední ovocnou chuť. Zvlášť oblíbené jsou v poslední době na svatbách, kde krásně ozdobí tzv. nahé dorty.

 

Kam pro květy?

Na zahradě, balkónu i parapetu. Květiny můžete vypěstovat kdekoliv. Vyžadují jen hodně světla a úrodnou půdu, kterou jim můžete dopřát vlastním humusem z kompostu. Kvalitní bio květiny nakoupíte také na lokálních trzích a u eko farmářů, kteří nepoužívají průmyslová hnojiva ani umělé postřiky. Zakoupit můžete také hotové bioprodukty, jako jsou bio květinové limonády, čaje, sirupy i oleje. Alternativu naleznete i v obchodech, kde bioprodukty poznáte podle označení logem biolistu nebo biozebry.

 

Kráska z Persie

Všichni si vybavíme nezapomenutelnou vůni levandule, na kterou se každoročně těšíme. Původem pochází z oblasti Persie, kde také jako první objevili její protizánětlivé účinky a kladný vliv na zažívání a spánek. V kuchyni ji využijete při vaření i pečení. Vždy pracujte s listy i květy, ale dbejte na množství. Stačí ji opravdu málo, má totiž výraznou vůni i chuť. Hodit se bude ke kuřecímu, hovězímu i rybímu masu. Stejně tak si rozumí se sladkými pochutinami.

 

Náš tip:

Vyzkoušejte osvěžující BIO limonádu s Chodouňskou nebo třeba Bezděkovskou levandulí. Nejen, že vás v létě zchladí, ale pomáhá i při nespavosti, stresu a nadýmání. Využijte ji také při přípravě nejrůznějších koktejlů. Více informací naleznete na www.shop.levanduloveudoli.cz nebo např. na www.levandulovakavarna.cz.

 

Růže nejen do vázy

Bývá pokládána za nejvznešenější rostlinu a málokdo ví, že ji můžeme přidat i na talíř. Růže obsahuje velké množství vitamínu C, které si zachová i po usušení. Hodí se převážně ke sladkým dezertům, které navíc krásně ozdobí. Kromě přidání lístku do ovocných šťáv, ji můžete využít i při přípravě růžového sorbetu nebo želé.

 

Prvosenka jarní

Petrklíč, jak se této jarní krásce přezdívá, potěší všechny, kteří si rádi pochutnají na sladkém. Prvosenka má totiž lehce nasládlou chuť připomínající med. Květy po utržení rychle usychají a je lepší si z přírody odnést to, co opravdu spotřebujeme. Kromě salátů, které krásně ozdobí, ji doporučujeme použít do polévek namísto pažitky. Obzvlášť vynikne například na hráškové, brokolicové, rajské anebo jiné krémové polévce.

 

Pomocník nejen v medicíně

Měsíček lékařský se vyznačuje především svými blahodárnými účinky na všelijaké neduhy. Hodí se do salátů i k masu a využijete ho také při přípravě žluté rýže. Málokdo ví, že jím můžete nahradit nejdražší koření na světě – šafrán. Mají totiž podobnou chuť. My vám doporučujeme vyzkoušet měsíčkové víno, kdy do suchého vína přidáte hrst okvětních lístků a necháte dva týdny luhovat na tmavém místě.

 

Náš tip: Špaldové lívance s levandulovým sirupem

Udělejte radost sobě i dětem. Ať už na snídani nebo jako odpolední svačinka, lívance s levandulovým sirupem si zamilujete celá rodina. Jejich servírování je různé a čím lívance ozdobíte záleží na vás. Fantazii se meze nekladou. My je rozhodně doporučujeme osladit domácím levandulovým sirupem.

 

Recepty najdete v naší databázi zde (stačí kliknout na název nebo fotografii receptu!):

 

 

Důležitý článek k tématu: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy