REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Květiny, které ozdobí i ochutí kdejakou specialitu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jaro, léto ale i podzim. Tato roční období nám nabízejí nespočet květin, které se nemusí stát pouze tradiční ozdobou domácnosti. My vám dnes představíme ty, které zkrášlí a krásně dochutí teplou i studenou kuchyni. Jedlé květy dodají vašemu gurmánskému umění nový nádech a zaujmou hned na první pohled. Fantazii se jednoduše meze nekladou!


Levandule, černý bez, petrklíč i řebříček obecný. Můžete je přidat do čajů, polévek, salátů, domácích limonád anebo jako ozdoby na dorty a jiné pochutiny. Velkou parádu udělají také s cukrem nebo olejem, kterému dodají nevšední ovocnou chuť. Zvlášť oblíbené jsou v poslední době na svatbách, kde krásně ozdobí tzv. nahé dorty.

 

Kam pro květy?

Na zahradě, balkónu i parapetu. Květiny můžete vypěstovat kdekoliv. Vyžadují jen hodně světla a úrodnou půdu, kterou jim můžete dopřát vlastním humusem z kompostu. Kvalitní bio květiny nakoupíte také na lokálních trzích a u eko farmářů, kteří nepoužívají průmyslová hnojiva ani umělé postřiky. Zakoupit můžete také hotové bioprodukty, jako jsou bio květinové limonády, čaje, sirupy i oleje. Alternativu naleznete i v obchodech, kde bioprodukty poznáte podle označení logem biolistu nebo biozebry.

 

Kráska z Persie

Všichni si vybavíme nezapomenutelnou vůni levandule, na kterou se každoročně těšíme. Původem pochází z oblasti Persie, kde také jako první objevili její protizánětlivé účinky a kladný vliv na zažívání a spánek. V kuchyni ji využijete při vaření i pečení. Vždy pracujte s listy i květy, ale dbejte na množství. Stačí ji opravdu málo, má totiž výraznou vůni i chuť. Hodit se bude ke kuřecímu, hovězímu i rybímu masu. Stejně tak si rozumí se sladkými pochutinami.

 

Náš tip:

Vyzkoušejte osvěžující BIO limonádu s Chodouňskou nebo třeba Bezděkovskou levandulí. Nejen, že vás v létě zchladí, ale pomáhá i při nespavosti, stresu a nadýmání. Využijte ji také při přípravě nejrůznějších koktejlů. Více informací naleznete na www.shop.levanduloveudoli.cz nebo např. na www.levandulovakavarna.cz.

 

Růže nejen do vázy

Bývá pokládána za nejvznešenější rostlinu a málokdo ví, že ji můžeme přidat i na talíř. Růže obsahuje velké množství vitamínu C, které si zachová i po usušení. Hodí se převážně ke sladkým dezertům, které navíc krásně ozdobí. Kromě přidání lístku do ovocných šťáv, ji můžete využít i při přípravě růžového sorbetu nebo želé.

 

Prvosenka jarní

Petrklíč, jak se této jarní krásce přezdívá, potěší všechny, kteří si rádi pochutnají na sladkém. Prvosenka má totiž lehce nasládlou chuť připomínající med. Květy po utržení rychle usychají a je lepší si z přírody odnést to, co opravdu spotřebujeme. Kromě salátů, které krásně ozdobí, ji doporučujeme použít do polévek namísto pažitky. Obzvlášť vynikne například na hráškové, brokolicové, rajské anebo jiné krémové polévce.

 

Pomocník nejen v medicíně

Měsíček lékařský se vyznačuje především svými blahodárnými účinky na všelijaké neduhy. Hodí se do salátů i k masu a využijete ho také při přípravě žluté rýže. Málokdo ví, že jím můžete nahradit nejdražší koření na světě – šafrán. Mají totiž podobnou chuť. My vám doporučujeme vyzkoušet měsíčkové víno, kdy do suchého vína přidáte hrst okvětních lístků a necháte dva týdny luhovat na tmavém místě.

 

Náš tip: Špaldové lívance s levandulovým sirupem

Udělejte radost sobě i dětem. Ať už na snídani nebo jako odpolední svačinka, lívance s levandulovým sirupem si zamilujete celá rodina. Jejich servírování je různé a čím lívance ozdobíte záleží na vás. Fantazii se meze nekladou. My je rozhodně doporučujeme osladit domácím levandulovým sirupem.

 

Recepty najdete v naší databázi zde (stačí kliknout na název nebo fotografii receptu!):

 

 

Důležitý článek k tématu: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy