REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Květiny, které ozdobí i ochutí kdejakou specialitu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jaro, léto ale i podzim. Tato roční období nám nabízejí nespočet květin, které se nemusí stát pouze tradiční ozdobou domácnosti. My vám dnes představíme ty, které zkrášlí a krásně dochutí teplou i studenou kuchyni. Jedlé květy dodají vašemu gurmánskému umění nový nádech a zaujmou hned na první pohled. Fantazii se jednoduše meze nekladou!


Levandule, černý bez, petrklíč i řebříček obecný. Můžete je přidat do čajů, polévek, salátů, domácích limonád anebo jako ozdoby na dorty a jiné pochutiny. Velkou parádu udělají také s cukrem nebo olejem, kterému dodají nevšední ovocnou chuť. Zvlášť oblíbené jsou v poslední době na svatbách, kde krásně ozdobí tzv. nahé dorty.  

Kam pro květy?

Na zahradě, balkónu i parapetu. Květiny můžete vypěstovat kdekoliv. Vyžadují jen hodně světla a úrodnou půdu, kterou jim můžete dopřát vlastním humusem z kompostu. Kvalitní bio květiny nakoupíte také na lokálních trzích a u eko farmářů, kteří nepoužívají průmyslová hnojiva ani umělé postřiky. Zakoupit můžete také hotové bioprodukty, jako jsou bio květinové limonády, čaje, sirupy i oleje. Alternativu naleznete i v obchodech, kde bioprodukty poznáte podle označení logem biolistu nebo biozebry.

 

Kráska z Persie

Všichni si vybavíme nezapomenutelnou vůni levandule, na kterou se každoročně těšíme. Původem pochází z oblasti Persie, kde také jako první objevili její protizánětlivé účinky a kladný vliv na zažívání a spánek. V kuchyni ji využijete při vaření i pečení. Vždy pracujte s listy i květy, ale dbejte na množství. Stačí ji opravdu málo, má totiž výraznou vůni i chuť. Hodit se bude ke kuřecímu, hovězímu i rybímu masu. Stejně tak si rozumí se sladkými pochutinami.

 

Náš tip:

Vyzkoušejte osvěžující BIO limonádu s Chodouňskou nebo třeba Bezděkovskou levandulí. Nejen, že vás v létě zchladí, ale pomáhá i při nespavosti, stresu a nadýmání. Využijte ji také při přípravě nejrůznějších koktejlů. Více informací naleznete na www.shop.levanduloveudoli.cz nebo např. na www.levandulovakavarna.cz.

 

Růže nejen do vázy

Bývá pokládána za nejvznešenější rostlinu a málokdo ví, že ji můžeme přidat i na talíř. Růže obsahuje velké množství vitamínu C, které si zachová i po usušení. Hodí se převážně ke sladkým dezertům, které navíc krásně ozdobí. Kromě přidání lístku do ovocných šťáv, ji můžete využít i při přípravě růžového sorbetu nebo želé.

 

Prvosenka jarní

Petrklíč, jak se této jarní krásce přezdívá, potěší všechny, kteří si rádi pochutnají na sladkém. Prvosenka má totiž lehce nasládlou chuť připomínající med. Květy po utržení rychle usychají a je lepší si z přírody odnést to, co opravdu spotřebujeme. Kromě salátů, které krásně ozdobí, ji doporučujeme použít do polévek namísto pažitky. Obzvlášť vynikne například na hráškové, brokolicové, rajské anebo jiné krémové polévce.

 

Pomocník nejen v medicíně

Měsíček lékařský se vyznačuje především svými blahodárnými účinky na všelijaké neduhy. Hodí se do salátů i k masu a využijete ho také při přípravě žluté rýže. Málokdo ví, že jím můžete nahradit nejdražší koření na světě – šafrán. Mají totiž podobnou chuť. My vám doporučujeme vyzkoušet měsíčkové víno, kdy do suchého vína přidáte hrst okvětních lístků a necháte dva týdny luhovat na tmavém místě.

 

Náš tip: Špaldové lívance s levandulovým sirupem

Udělejte radost sobě i dětem. Ať už na snídani nebo jako odpolední svačinka, lívance s levandulovým sirupem si zamilujete celá rodina. Jejich servírování je různé a čím lívance ozdobíte záleží na vás. Fantazii se meze nekladou. My je rozhodně doporučujeme osladit domácím levandulovým sirupem.

 

Recepty najdete v naší databázi zde (stačí kliknout na název nebo fotografii receptu!):

 

 

Důležitý článek k tématu: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Rychlé a jednoduché recepty pro nadšené hráče. Doplňte energii i během vypjatých turnajů!

Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

číst dále ...

Speciální recepty na netradiční jednohubky a obložený chléb podle šéfkuchaře Ondřeje Dufka

Vánoční svátky jsou za rohem, oslavy konce roku jakbysmet a blíží se tak období chlebíčků a jednohubek. Právě proto jsme pro Vás s českou značkou Živina připravili 2 speciální recepty na netradiční jednohubky a 1 recept na obložený chléb, kterými na silvestrovských oslavách rozhodně zaujmete. Recepty jsou jednoduché, rychlé a zvládne je opravdu každý. Navíc zaručeně nabourají stereotyp salátů a šunkových chlebíčků. Autorem receptů je kuchař Ondřej Dufek, který prošel kuchyněmi Gordona Ramsayho, byl šéfkuchař karlínské Esky a vařil v michelinských restauracích ve Skandinávii. Nyní spolupracuje právě s přerovskou Živinou.

číst dále ...

Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem

Vánoční období je časem, kdy se rodiny spojují kolem stolu a vychutnávají si kromě výjimečné atmosféry také tradiční pokrmy. Oblíbená štědrovečerní a novoroční jídla, která jsou nedílnou součástí sváteční tabule, lze připravit důvěrně známými, ale také inovovanými způsoby. Touto cestou jsme se vydali i my: naše inspirativní menu, které vzešlo z lásky k tradicím a kvalitním surovinám s oceněním Regionální potravina, slibuje neopakovatelné gastronomické zážitky. Lokální suroviny dodají vašemu jídlu punc výjimečnosti. Pro naše recepty jsme proto zvolili produkty pyšnící se značkou Regionální potravina. Výrobky s tímto označením prochází pravidelnou kontrolou, díky čemuž si dlouhodobě udržují tu nejvyšší kvalitu. A kdy jindy si dopřát to nejlepší než právě v čase vánočním? 

číst dále ...

Nejlepším vínem České republiky pro rok 2024 je Ryzlink vlašský, pozdní sběr, 2022 z Vinařství Tichý z Dolních Dunajovic

Absolutním šampionem Salonu vín – národní soutěže vín ČR 2024, a tedy nejlepším vínem pro následující rok se stal Ryzlink vlašský, pozdní sběr, šarže 10/22, 2022 z Vinařství Tichý z Dolních Dunajovic. V sídle Národního vinařského centra ve Valticích o tom rozhodlo hodnocení finalistů této největší soutěže vín v České republice. Soutěž pořádá Národní vinařské centrum za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci se Svazem vinařů ČR.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 2 díl

V minulém díle jsme skončili u luštěnin. Povězme si ještě pár historických, úsměvných informací o hrachu. Ve starém pojednání o krmi z 15. století se píše: „hlavní povaha české kuchyně je hrách, kaše, maso a korunou všeho je chléb. Němci ale pojídají masa tak ohromné kusy, že z jednoho kusu by se dal ve Vlaších pořídit banket.” V Molerianově lékařství tu dí se: „rozličného obyčeje navyklých krmí našich Čechů s jejich hrachem, cibulí a sýrem dotýkati se nechci, Moravců s jejich topénkami a sýrnými polévkami. Lužických s jejich hůbami a syrovátkami, Sasův se slaninami, Švábů s vejci na másle a ovesnými kašemi, Elsasanů s uzeným masem a česnekem a Vlachů s jejich starými klobásami, kteréž šest let smrdí jak starý kozel.”

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a kvalitní!

Vánoční svátky patří mezi nejkrásnější a nejvýznamnější události v roce pro většinu lidí. Děti netrpělivě očekávají dárky a vánoční stromek, zatímco dospělí se těší na setkání se všemi, které mají rádi. Vzpomínky na vánoční svátky nás provázejí od dětství a často si i v dospělosti vybavíme vůni pečeného cukroví či vánočky. Během Vánoc se obvykle uchylujeme k receptům, které nám zanechaly naše babičky a maminky. Je nesporné, že Vánoce se z velké části odehrávají v kuchyni. Jídlo je tak jedna z nejdůležitějších součástí Vánoc, samozřejmě spolu se stromkem, dárky a dalšími rituály. Většina z nás má své recepty odzkoušené. Ale co takhle tradice lehce oživit, či odstartovat nějakou úplně novou? Připravili jsme pro vás několik ověřených vánočních receptů, které vám letos přijdou vhod.

číst dále ...

Oživení svátečních chutí: Nové kulinářské výzvy na stanici TV Paprika

S blížícími se vánočními svátky přichází čas na tradiční sváteční pokrmy, které dovytvářejí nezaměnitelnou atmosféru chvil strávených v rodinném kruhu. Přesto však může po několika dnech těch stejných jídel vyvstat potřeba vyměnit je za něco nového a osvěžujícího. Na TV Paprika se právě v prosinci otevírají brány do světa netradičních a neuvěřitelně chutných receptů, které vám pomohou vrátit radost z přípravy a konzumace jídla v tomto období.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy