REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Květiny v kuchyni – které používat a jakým se raději vyhnout?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Barevné kvítky si našly cestu do našich salátů, zmrzlin, na dorty i jednohubky. Spanilé krásy živých květů si tak užíváme nejen ve váze na stole, ale také v našich talířích. Zapomeňte ale na okoukanou levanduli, vrhněte se i na další krásky. Ovšem předtím, než se rozběhnete pro první rostlinku v truhlíku, přečtěte si naše rady, jaké květiny použít a kde je sehnat.


Při výběru vhodného zdobení musíte být opatrní a volit pouze ty rostliny, které jsou zaručeně bezpečné a jedlé. Takových druhů je naštěstí mnoho a o výběr tak nouzi mít nebudete, stačí se jen řídit instrukcemi pro jejich sběr.

Sbírané květy musí být mladé, plně rozvinuté, jinak mají hořkou pachuť. Květiny, které můžete bez obav použít jsou třeba fialky, růže, levandule, sedmikrásky, pampelišky, afrikány, chryzantémy, měsíček, chrpy, karafiáty… Vše bez stonku, pouze hlavičky květů,“ radí Olga Ceralová, cukrářka z Dortisimo.cz.

Mezi oblíbený druh patří také macešky, které jsou k dostání v mnoha barvách. Zajímavou chuťovou kombinaci vytvoří například s kozím sýrem. Fialkami výborně doplníte hummus a sedmikrásky přisypte k chutnému guacamole.

Velkou chybou by tak bylo zaměřit se na jedlé kvítí pouze ve sladkých receptech. Hojně se užívají také pro obveselení salátů, k dozdobení pomazánek a dipů, místo sypání do polévek… Inspiraci hledejte na internetu a květy vždy ochutnejte nejdřív samotné. Například krásné květy begonií rozhodně stojí za pozornost, ale s jejich typickou chutí je potřeba v receptu počítat.

 

A které rostlinky raději vynechat?

Rozhodně se vyhněte azalkám, konvalinkám, lobelkám, narcisům, rododendronu, hrachoru a dalším nejedlým a jedovatým rostlinám,“ upozorňuje Olga Ceralová.

Důležité je taky myslet na vhodné kombinování. Nevhodnými pro použití na dort jsou květy brukvovitých rostlin, které ale naopak často využíváme ve studené kuchyni. Jedná se třeba o křen, hořčici či ředkvičku. Všechny mají svou typickou chuť, na dortu byste je ale mít nechtěli. Při zdobení dortů si taky dejte pozor na rychle vadnoucí květy, které by přinesly více škody než užitku. Příkladem je krásný, avšak bohužel nepoužitelný, sléz maurský.

 

Kde lákavé květy sehnat?

Rozhodně nepoužívejte květy z rostlin ze zahradnictví. Tyto krásky jsou chemicky ošetřované právě proto, aby si zachovaly svoji podobu co nejdéle, a vy si určitě nechcete pochutnat na rostlinném postřiku. Nejlepší je natrhat si květy na louce, která je daleko od prašných cest a smogu aut. Jinou možností jsou nestříkané květiny ze zahrádky. Pokud pro vás nejsou dostupné, květy lze zakoupit ve specializovaných obchodech.

 

TIP – Lotosový květ z jedlého papíru

Když není k dispozici živý květ, můžete dort dozdobit květinou z jedlého papíru. Na Dortisimo.cz najdete 7 cm velký lotosový květ, který udělá parádu na každém dortu.

Cena: 396 Kč/15 ks

K dostání na www.dortisimo.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy