REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křídlatky – úporný plevel, zelenina i léčivka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V naší přírodě se křídlatka vyskytuješ již od 18. století. Jde o zavlečený druh rostliny z Asi. Do Evropy se dostala jako okrasná rostlina pěstovaná původně na zahradách. V ČR se nyní vyskytují 3 druhy křídlatek, křídlatka japonská – Reynoutria Japonka, křídlatka sachalinská – Reynoutria sachalinensis a křížením obou druhů pak vznikla křídlatka česká – Reynoutria bohemica, která byla popsána botaniky v roce 1983. Křídlatka česká je nejagresivnější a při likvidaci nejodolnější.


Nejčastěji se křídlatky vyskytují kolem vodních toků, kde vytváří souvislé porosty. V našich podmínkách dorůstají křídlatky až 3 metrů, lodyhy jsou silné až 3 cm uvnitř duté. Lodyha se rozvětvuje, na hlavních větvích jsou srdčité listy, s neznatelnými chloupky na spodní straně, listy jsou až 25 cm dlouhé, široké až 18 cm. Odlomené části lodyh a oddenků velmi snadno a rychle kořenují, vytvářejí souvislé porosty a vytlačují původní druhy.

 

 

Jako invazní rostlina, která se rychle šíří a vytlačuje původní druhy, se často se likviduje. Likvidace křídlatky není ale vůbec jednoduchá a není ještě vypracována 100% metodika.

 

Křídlatka japonská

V Asii se mladé výhonky této křídlatky konzumují a nazývají se horská zelenina sansai. Chuť mladých výhonků je jemně nakyslá, chuťově nejblíže naší rebarboře. Z mladých výhonků stáhneme vlákna, podobně jako rebarbory nebo chřestu a vhodí do vroucí vody, vaří se tak dlouho než se sytě zelená barva změní na světle zelenou, kolem 2 minut. Uvařené stonky se slijí a ihned přendají do ledové vody (přidáme pár kostek ledu), a nechají 8 -10 hodin macerovat, odstraní se případné svíravé látky. Výhonky potom scedíme, necháme okapat. Takto upravené výhonky můžeme použít upravené na sladko jako rebarboru, třeba rebarborový koláč. Nebo do salátů, osolené, přelité majonézou, se sojovou omáčkou atd.

 

Salát z výhonků křídlatky – Osobně mám nejraději výhonky promíchané s utřeným česnekem solí, chilli sojovou omáčkou, olejem a chilli omáčkou.

 

 

Křídlatka má i léčivé účinky, luhováním listů ve vodě nebo alkoholu lze získat ochranný prostředek proti plísním, sama rostlina je velmi odolná proti plísním a jiným chorobám. Rostlina obsahuje látky resveratrol a protykyn, které příznivě ovlivňují cévy a srdce, kapsle z křídlatky jsou běžně na trhu.

Předmětem sběru je i kořen křídlatky, ve kterém jsou obsaženy látky, které pomáhají velmi úspěšně při léčbě lymeské boreliózy, kterou způsobují infikovaná klíšťata. Kořen křídlatky se užívá nejčastěji ve formě tinktury, která je nejúčinnější kořen vykopaný v listopadu se očistí, nakrájí a nechá 1 měsíc macerovat nejlépe v 80 % alkoholu. Lze i sušit a připravit z něj odvar. Tinktura pomáhá i při dalších nemocech, při borelióze tlumí bolesti kloubů, pomáhá proti virům, parazitům, plísním, posílení imunity, proti kašli, chronický zánět průdušek, prevence proti rakovině, snižuje hladinu cukru, hladinu krevního tuku a cholesterolu.

Tento úporný plevel má opravdu zázračné účinky. Kolem Labe už začíná vyrážet letos už od poloviny března a výhonky jsem tak i letos několikrát použil v kuchyni. Sběr kořene na tinkturu bude až v listopadu, myslím, že některým rybářům se tyto informace budou hodit, kolem vody roste v ČR opravdu hojně.

 

Recept na sirup z křídlatek najdete zde (stačí kliknout na název nebo fotgrafii!):

 

Více informací o křídlatce lze vyhledat na internetu.

Text i foto: Dědek Wasermann, zdroj: Rybářský rozcestník.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy