Strojkové vánoční cukroví. Těsto protlačené strojkem s ozdobným nástavcem do tvaru podkov, upečené v troubě, konce máčené v čokoládové polevě.
Ingredience:
Rozpis na cca 60 kousků: | |
750 g | polohrubé mouky |
300 g | másla nebo ztuženého rostlinného tuku |
250 g | moučkového cukru |
1/2 balíčku | maizeny (kukuřičné moučky) |
1/2 balíčku | prášku do pečiva |
12 lžic | mléka |
2 ks | vajce |
Na čokoládovou polevu: | |
50 g | čokolády na vaření |
30 g | ztuženého tuku |
1 lžíce | mléka |
Postup:
1. Mouku smícháme s cukrem, maizenou a práškem do pečiva, prosijeme ji na vál
2. Přidáme kousky nakrájeného změklého másla, vejce a mléko, z přísad vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie, dáme na 1-2 hodiny do lednice odpočinout
3. Těsto po částech vložíme do strojku s ozdobným nástavcem a protlačujeme stejně dlouhé kousky, které stáčíme do tvaru podkovy, klademe je na vymaštěný plech
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 160-170 °C dozlatova
5. Ve vodní lázni rozehřejeme tuk spolu s mlékem, přidáme na kousky nalámanou čokoládu, vymícháme hladkou polevu
6. Upečené banánky necháme vychlednout, jejich konce máčíme v čokoládové polevě, necháme je na kovové mřížce ztuhnout.
Vodní lázeň – Dva hrnce vložíme do sebe, do většího vlijeme vodu, v menším vaříme použité suroviny.