REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pýchavka obrovská

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejmohutnější pýchavka která u nás roste, další český název je i vatovec obrovský. Největší exemplář byl nalezen na Liberecku vážil 20,8 kg a v průměru měřil 216 cm. Je to jedlá houba s příjemnou vůní i chutí.


Latinsky: Langermannia gigantea

Jiný název: Vatovec obrovský

Doba výskytu: červen až listopad

Jedlá …………… Kuchyňské využití je však omezené, dá se připravit jen obalená v trojobalu jako řízek. Nejchutnější jsou řízky teplé připomínající chutí sýr.

 

 

Pýchavka se nakrájí na plátky 1-1,5 cm, vnější okrovka se odstraní, je tuhá a plátky se klasicky obalují. Lze vylepšit a zvýraznit chuť třeba přidáním strouhaného sýru, do strouhanky nebo různými druhy koření.

Roste hojně na pastvinách, zahradách, loukách, okrajích prosvětlených lesů, zejména na půdách bohatých na dusík, velmi často v porostu kopřiv.

Plodnice kulovité až 600 mm, výjimečně až 1 m, váha až několik kilogramů. Vnější okrovka je hladká, bílá, později světle žlutohnědá, v době zralosti praská a odlupuje se ve velkých plátech. Plodnice je vyplněna v mládí bílou vatovitou hmotou (teřich), která stářím žloutne a nakonec olivově hnědne a rozpadá se na vatovité kusy.

 

 

Možná záměna:

Vzhledem ke své velikosti prakticky nezaměnitelný druh, v mládí když jsou plodnice mladé, drobné, za jiný druh pýchavky např. pýchavka dlabaná. Všechny pýchavky jsou, pokud jsou uvnitř bílé, jedlé.

 

Zajímavost:

Pýchavka obrovská se po staletí používala v lidové medicíně. Prášek z výtrusů se používal na zastavení krvácení od krvácení z nosu až po děložní krvácení. Okrajově se využívala při chronickém zánětu průdušek a mandlí, kdy se připravoval čaj ze sušených a drcených pýchavek, účinkuje prý i při problémech s močí.

 

 

Autor článku i fotografií: Dalibor Marounek

Články k tématu: Jak hledat pýchavku (vatovec obrovský)Letní houby – pýchavky a prášivky

Recepty: Pikantní obalovaná pýchavka, Vatovec (pýchavka) v pikantním těstíčku, …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy