REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Odlehčený červen: snadné a lehké recepty z čerstvých surovin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Horký začátek června a nadcházející letní sezóna si říkají nejen o odlehčený šatník, ale také o lehké menu plné čerstvé zeleniny a kvalitních surovin z našich luhů a hájů. Nechte se inspirovat recepty na pokrmy, které zasytí, ale zbytečně nezatíží.


Den můžete začít sladkou snídaní, třeba s jahodovým koláčem s bílou čokoládou, protože kdy jindy upéct dezert s jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce než uprostřed jahodové sezóny? Teď jsou navíc k dostání i voňavé jahody plné chuti od lokálních pěstitelů.

 

 

Oběd jsme připravili z čerstvé zeleniny, mrkve, cibule a brambor. Uvařili jsme rychlý mrkvový krém a hunc, regionální specialitu z Pojizeří. Pokud jste o huncu ještě neslyšeli, věříme, že si ho oblíbíte. Dobře chutná a je velmi snadný na přípravu.

Brambory jsme jako hlavní surovinu použili i k přípravě svačiny. Selské brambory s koprovým tvarohem a grilovanou zeleninou můžete připravit doma v troubě, ale také na venkovním grilu nebo v ohništi.

Na večer jsme zvolili rybu. Pro velké strávníky jsme ogrilovali pstruha, těm menším jsme připravili domácí rybí prsty. Možná jste, stejně jako my, na rybí prsty, které před lety nechyběly snad v žádném mrazáku, tak trochu zanevřeli. Některé kupované rybí prsty totiž mnohdy obsahovaly spousty ledu, dochucovadel a zkrátka nechutnaly dobře. Není nic jednoduššího, než si tento chutný „dětský“ pokrm připravit doma z kvalitní ryby. Budete mít 100% jistotu, že konzumujete kvalitní maso, a pochutnáte si.

Pro více zajímavých informací o kvalitních potravinách navštivte web akademiekvality.cz, kde najdete spoustu zajímavých receptů, rad a inspirace.

Více informací ke značkám bio najdete na stránkách myjsmebio.cz.

 

Recepty k článku se objeví po kliknutí na jeden z obrázků nebo na nadpis příslušného receptu!

 

Hrnkový jahodový koláč s bílou čokoládou

Jahody jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. A nejlahodnější jsou v období sklizně, která u nás začíná na konci května. Vyrazte proto pro pár hrnků tohoto nízkokalorického ovoce plného vitamínů a minerálních látek a pusťte se do přípravy jahodového koláče s bílou čokoládou. Až ho budete ochutnávat, můžete si přečíst, jak je toto královské ovoce, známé už ve starověku, zdravé. Věděli jste, že jahody například posilují funkci mozku, zvyšují imunitu, pečují o vlasy, oči nebo kosti a mají protizánětlivé účinky?

 

 

Mrkvový krém

Mrkvový krém chutná malým, stejně tak i dospělým a je hotový dřív, než bys řekl mrkvička! Stačí doma najít pár mrkví, cibuli a bramboru a za pár minut máte vydatnou a velmi zdravou polévku, která zahřeje a zasytí. Zelenina je nejzdravější v syrovém stavu, u mrkve to však naštěstí tak úplně neplatí. Karotenoidy a lykopeny, přírodní antioxidanty, které se při vaření mrkve uvolňují, může tělo v této podobě přijímat mnohem efektivněji. Vařením se neztratí ani velké množství vlákniny, vitamínů a jiných užitečných látek, z nichž jsou nejdůležitější právě betakaroteny.

 

 

Hunc

Všichni milujeme jídla, která jsou snadná, chutná a levná. A pokud jsou navíc regionální, z lokálních surovin a zdravá, je to přesně to, co si rádi uvaříme. Hunc! Že jste o huncu ještě neslyšeli? Recept na zapečené brambory s kroupami pochází z Pojizeří a nejlíp chutná v kombinaci s kysaným zelím, zelným salátem, nakládanou řepou či kyselými okurkami.

 

 

Selské brambory s koprovým tvarohem a grilovanou zeleninou

Zemáky, erteple, zemská jablka, grule, okroše nebo bandury. To všechno jsou v různých nářečích brambory, které jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jsou lehce stravitelné, neobsahují tuk
a téměř žádné bílkoviny. Jsou také levným a přitom bohatým zdrojem vitamínu C a z minerálních látek pak zejména draslíku a hořčíku. Můžeme je navíc zpracovávat mnoha způsoby, třeba je upéct ve slupce a podávat s ochuceným tvarohem a hromadou grilované zeleniny. Takhle staročeská klasika je velmi chutná a její příprava nezabere příliš času. Kopr navíc podporuje trávení a má antibakteriální účinky.

 

 

Pstruh s vídeňským bramborovým salátem

Ryby jsou velmi zdravé a v případě některých živin jen těžce zastupitelné. V Česku jich však konzumujeme poměrně málo. To možná souvisí s faktem, že rybu mnohdy nedostaneme upravenou tak, aby nám chutnala. Což takhle dát si pečeného pstruha, jednu ze středně tučných ryb, která se prohání i našimi vodami? Má velmi jemné, chutné libové maso s jemným lístkováním a s vídeňským bramborovým salátem tvoří dvojku, kterou si zamilujete. Vídeňský bramborový salát je navíc velmi lehký a jeho nakyslá chuť k rybě skvěle pasuje.

 

 

Domácí rybí prsty

Předsmažené rybí prsty před lety nechyběly snad v žádném mrazáku a plnily nejedno dětské bříško. Jenže v nich často tak trochu chybělo maso a naopak přebývala spousta zvýrazňovačů chutí a vůní, které však dobře nechutnaly ani nevoněly. Nízkotučné rybí maso bylo navíc často obalené v nekvalitní, dobarvené strouhance plné tuku. Nenechte si zkazit milované „dětské jídlo“ a připravte si domácí rybí prsty z kvalitních surovin. Možná budete překvapení, jak jsou ty z candáta dobré!

 

 

Recepty k článku se objeví po kliknutí na jeden z obrázků nebo na nadpis příslušného receptu!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy