Zemáky, erteple, zemská jablka, grule, okroše nebo bandury. To všechno jsou v různých nářečích brambory, které jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Můžeme je navíc zpracovávat mnoha způsoby, třeba je upéct ve slupce a podávat s ochuceným tvarohem a hromadou grilované zeleniny. Takhle staročeská klasika je velmi chutná a její příprava nezabere příliš času. Kopr navíc podporuje trávení a má antibakteriální účinky.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
1 kg | nových brambor |
250 g | plnotučného tvarohu |
2 hrsti | čerstvého kopru |
1 svazek | lahůdkové cibulky |
1 svazek | ředkviček |
1 ks | cuketa |
čerstvě mletý pepř | |
olivový olej | |
sůl |
Postup:
- Omyté nové brambory ve slupce promíchejte v míse s olivovým olejem, solí a pepřem a dejte péct dozlatova na 180 °C na zhruba 40 minut.
- Na dip smíchejte tvaroh s posekaným koprem a ochuťte solí a pepřem.
- Osolenou a opepřenou cuketu nakrájenou na plátky ogrilujte společně s rozpůlenými ředkvičkami a lahůdkovou cibulkou. Ředkvičkové listy si můžete nechat, smíchat je s olivovým olejem, solí a pepřem a udělat si lehký salát.
- Pečené brambory servírujte společně s grilovanou zeleninou a koprovým dipem.
Tento recept si žádá opravdu kvalitní tvaroh, jaký vybrat? Tipů máme spoustu. Vyzkoušejte třeba farmářský tvaroh od Jaroslava Auského, BIO ovčí tvaroh tučný od Jany Rosenbaumové nebo BIO tvaroh z Ekofarmy Javorník.
Poznámka:Recept k článku: Odlehčený červen: snadné a lehké recepty z čerstvých surovin