REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Odlehčete jídelníčku, peněžence i přírodě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co se potravin týče, jsme schopni utrácet vysoké sumy za kvalitu. Produkty s označením regionální potravina či bio se těší stále větší oblibě, zatímco levné potraviny často nosí cejch nedostatečné kvality. Málokdo ale ví, že delikatesu lze vytvořit i za pár korun, zvláště co se masa týče. Pokud jste milovníky kuřecích prsou, vepřové krkovice a hovězí kližky jako většina národa, zkuste příště udělat změnu a sáhnout po „méně oblíbených“ surovinách. Nejen, že tím ulehčíte své peněžence, ale také životnímu prostředí. Buďte jako naše babičky a vykouzlete oběd či večeři z drobů. Možná budete sami překvapeni, jaký mají tyto suroviny potenciál.


I masožravci mohou přírodě odlehčit

Spotřeba masa neustále roste, což životnímu prostředí příliš nepomáhá. Nejvíce ho snědí obyvatelé Nového Zélandu, USA a Austrálie. I my Češi ovšem platíme za slušné jedlíky. Nejoblíbenější je vepřové, drůbeží a hovězí. Vysoká produkce živočišné výroby zvyšuje uhlíkové emise. Kvůli potravě pro zvířata se z lesů stávají pole, z řek a jezer se odvádí voda na zavlažování. Abyste pomohli, nemusíte se však hned stát vegetariány, stačí spotřebu masa snížit a využít i další produkty z řeznických pultů. A že nevíte, co s nimi přesně můžete dělat? Zkuste se řídit následujícími tipy.

 

 

Pokrm i lék za pár „kaček“

Pořádně silný vývar je perfektní pomoc při chřipce i nachlazení. V zimě hezky zahřeje, v létě odlehčí jídelníček. Stačí voda, koření, kořenová zelenina, maso nejlépe s kostí a čas. Na dobrý kuřecí vývar není ani nutné kupovat celé kuře či kuřecí čtvrtky. Chutnou polévku totiž uvaříte například z kuřecích krků a navíc o třetinu levněji.

Nebojte se vnitřností

Játra nebo ledvinky mohou být skutečná delikatesa. Pokud vás odrazuje nutnost čistit ledvinky v mléce před konzumací, sáhněte po játrech. „Obsahují řadu vitamínů skupiny B, zvláště vitamín B12 neboli kobalamin, který je nutný k tvorbě krve. Zároveň obsahují vysoké množství železa“, udává MVDr. Andrea Waldhauserová, manažerka kvality společnosti ZEMAN maso-uzeniny. Vyzkoušet je můžete uvařit na cibulce s rýži nebo si připravit domácí paštiku.

 

 

Na domácí paštiku budete potřebovat:

Cibulku nakrájejte na kostičky a opečte dozlatova na másle. Mezitím si očistěte a nakrájejte játra. K cibulce přidejte rozmarýn a nechejte rozvonět. Poté přidejte játra, opepřete a nechte zatáhnout ze všech stran. Zalijte vínem a nechejte ho vyvařit. Až budou játra hotová, přendejte je i s výpekem do nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte. Ještě do horkého základu přidejte máslo, které nechte pomalu rozpustit. Osolte a přidejte smetanu. Hotovou směs nalijte do formiček a zalijte rozpuštěným máslem. Nechte v ledničce odpočinout do druhé dne. Podávejte s brusinkami a opečenou bagetkou.

Staročeská pochoutka ovar

Dnes už méně známé jídlo, typické pro zabijačky. Standardně podávané s chlebem, hořčicí a křenem. Ačkoli název nezní úplně vábně, jedná se o vařené a velmi chutné maso připravované z vepřového kolene. Příprava je relativně snadná. Kolena se musí pečlivě omýt, maso se nařízne skrz kůži až ke kosti a vloží se do vroucí osolené vody. Díky tomu neztratí svou chuť. Přidá se nové koření, pepř, bobkový list, kmín a cibule a vaří se do měkka. Podává se horké a je to skutečná lahoda! Pokud se vám nechce vařit, dejte koleno do trouby se stejným kořením, přidat můžete i česnek. Věřte, že tím nasytíte i pořádného chlapa! Za 1 kilogram vepřového kolene s kostí zaplatíte cca 89,90 Kč.

 

 

Věděli jste že?

  • Vnitřnosti byly považovány za sídlo odvahy a statečnosti. Naši prapředci dokonce věřili, že jejich snědením se na ně tyto vlastnosti přenesou. Právě proto bylo například srdce uloveného zvířete jednou z nejcennějších trofejí.
  • Národním pokrmem Skotska je „Haggis“ což je ovčí žaludek plněný skopovými vnitřnosti jako jsou játra, srdce a plíce dochucené lojem, cibulí a kořením. Tradičně se Haggis podává se šťouchanými brambory.
  • I v gurmánské Francii mají vyhlášené speciality z vnitřností jako například „Bordeauxské testes“, což jsou dušené býčí žlázy v hříbkové omáčce se smrži nebo „Rognons sautes au Champagne“ tedy skopové ledvinky se žampióny dušené na šampaňském.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Cheesecake tak, jak ho neznáte

Věděli jste, že cheesecake nepochází z New Yorku, tak jak si většina jeho milovníků myslí? Jeho pravé kořeny najdete až ve starověkém Řecku. Teprve odsud absolvoval cestu kolem světa, a to doslova. Pojďme se na jeho putování podívat a nahlédnout pod pokličku různým způsobům jeho přípravy.

číst dále ...

Roter Hahn: 3 způsoby jak si letos užít svátek zamilovaných, Valentýna

Večeře při svíčkách už pro vás ztrácí kouzlo a tak přemýšlíte, jak si nejzamilovanější den v roce udělat zase jedinečný? Naplánujte si na svatého Valentýna neobyčejné dobrodružství a uneste svou milovanou polovičku do hor. Tři způsoby pobytů, které mají jedno společné – Jižní Tyrolsko, jen pokaždé jinak. Nádherná krajina přímo vybízí k společnému rozjímání a odpočívání daleko od ostatních lidí, městského ruchu a povinností. Načerpejte energii a užívejte si relax v útulných a luxusních apartmánech nebo vyrazte do dechberoucí přírody kolem.

číst dále ...

Co za vás zvládnou zelené superpotraviny

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.

číst dále ...

Tipy na žhavé valentýnské recepty! Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem…

„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen těžko lze popřít, že láska a jídlo spolu úzce souvisí. Proto také ke slavení svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří dobrá večeře! A správným výběrem jednotlivých chodů můžete proměnit společný večer v nezapomenutelné chvíle…

číst dále ...

Nutramino protein bar – Proteinová pochoutka, která hrdě konkuruje nezdravým čokoládovým tyčinkám

Honí vás mlsná, ale nechcete zase tak úplně porušit zásady zdravého životního stylu a stravování? Tak co takhle proteinová tyčinka s vysokým obsahem bílkovin? Vyzkoušejte novinku na Košík.cz Nutramino protein bar. Pochoutka, která na první pohled připomíná nezdravé čokoládové tyčinky, ale díky svému složení se řadí k jedničkám mezi proteinovými tyčinkami. Obsahuje 20 g bílkovin ze syrovátkového i sójového izolátu a mléka, doplněných o hebký karamel, jemně strouhaný kokos nebo pořádné kousky arašídů obalených v tenké polevě z mléčné čokolády… Nezní to jako něco, co má potenciál stát se vaším oblíbeným snackem během dne či po tréninku?

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy