REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Odlehčete jídelníčku, peněžence i přírodě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co se potravin týče, jsme schopni utrácet vysoké sumy za kvalitu. Produkty s označením regionální potravina či bio se těší stále větší oblibě, zatímco levné potraviny často nosí cejch nedostatečné kvality. Málokdo ale ví, že delikatesu lze vytvořit i za pár korun, zvláště co se masa týče. Pokud jste milovníky kuřecích prsou, vepřové krkovice a hovězí kližky jako většina národa, zkuste příště udělat změnu a sáhnout po „méně oblíbených“ surovinách. Nejen, že tím ulehčíte své peněžence, ale také životnímu prostředí. Buďte jako naše babičky a vykouzlete oběd či večeři z drobů. Možná budete sami překvapeni, jaký mají tyto suroviny potenciál.


I masožravci mohou přírodě odlehčit

Spotřeba masa neustále roste, což životnímu prostředí příliš nepomáhá. Nejvíce ho snědí obyvatelé Nového Zélandu, USA a Austrálie. I my Češi ovšem platíme za slušné jedlíky. Nejoblíbenější je vepřové, drůbeží a hovězí. Vysoká produkce živočišné výroby zvyšuje uhlíkové emise. Kvůli potravě pro zvířata se z lesů stávají pole, z řek a jezer se odvádí voda na zavlažování. Abyste pomohli, nemusíte se však hned stát vegetariány, stačí spotřebu masa snížit a využít i další produkty z řeznických pultů. A že nevíte, co s nimi přesně můžete dělat? Zkuste se řídit následujícími tipy.

 

 

Pokrm i lék za pár „kaček“

Pořádně silný vývar je perfektní pomoc při chřipce i nachlazení. V zimě hezky zahřeje, v létě odlehčí jídelníček. Stačí voda, koření, kořenová zelenina, maso nejlépe s kostí a čas. Na dobrý kuřecí vývar není ani nutné kupovat celé kuře či kuřecí čtvrtky. Chutnou polévku totiž uvaříte například z kuřecích krků a navíc o třetinu levněji.

Nebojte se vnitřností

Játra nebo ledvinky mohou být skutečná delikatesa. Pokud vás odrazuje nutnost čistit ledvinky v mléce před konzumací, sáhněte po játrech. „Obsahují řadu vitamínů skupiny B, zvláště vitamín B12 neboli kobalamin, který je nutný k tvorbě krve. Zároveň obsahují vysoké množství železa“, udává MVDr. Andrea Waldhauserová, manažerka kvality společnosti ZEMAN maso-uzeniny. Vyzkoušet je můžete uvařit na cibulce s rýži nebo si připravit domácí paštiku.

 

 

Na domácí paštiku budete potřebovat:

Cibulku nakrájejte na kostičky a opečte dozlatova na másle. Mezitím si očistěte a nakrájejte játra. K cibulce přidejte rozmarýn a nechejte rozvonět. Poté přidejte játra, opepřete a nechte zatáhnout ze všech stran. Zalijte vínem a nechejte ho vyvařit. Až budou játra hotová, přendejte je i s výpekem do nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte. Ještě do horkého základu přidejte máslo, které nechte pomalu rozpustit. Osolte a přidejte smetanu. Hotovou směs nalijte do formiček a zalijte rozpuštěným máslem. Nechte v ledničce odpočinout do druhé dne. Podávejte s brusinkami a opečenou bagetkou.

Staročeská pochoutka ovar

Dnes už méně známé jídlo, typické pro zabijačky. Standardně podávané s chlebem, hořčicí a křenem. Ačkoli název nezní úplně vábně, jedná se o vařené a velmi chutné maso připravované z vepřového kolene. Příprava je relativně snadná. Kolena se musí pečlivě omýt, maso se nařízne skrz kůži až ke kosti a vloží se do vroucí osolené vody. Díky tomu neztratí svou chuť. Přidá se nové koření, pepř, bobkový list, kmín a cibule a vaří se do měkka. Podává se horké a je to skutečná lahoda! Pokud se vám nechce vařit, dejte koleno do trouby se stejným kořením, přidat můžete i česnek. Věřte, že tím nasytíte i pořádného chlapa! Za 1 kilogram vepřového kolene s kostí zaplatíte cca 89,90 Kč.

 

 

Věděli jste že?

  • Vnitřnosti byly považovány za sídlo odvahy a statečnosti. Naši prapředci dokonce věřili, že jejich snědením se na ně tyto vlastnosti přenesou. Právě proto bylo například srdce uloveného zvířete jednou z nejcennějších trofejí.
  • Národním pokrmem Skotska je „Haggis“ což je ovčí žaludek plněný skopovými vnitřnosti jako jsou játra, srdce a plíce dochucené lojem, cibulí a kořením. Tradičně se Haggis podává se šťouchanými brambory.
  • I v gurmánské Francii mají vyhlášené speciality z vnitřností jako například „Bordeauxské testes“, což jsou dušené býčí žlázy v hříbkové omáčce se smrži nebo „Rognons sautes au Champagne“ tedy skopové ledvinky se žampióny dušené na šampaňském.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy