REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Muchomůrka růžovka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je to tak, tato muchomůrka nejen že je jedlá, ale chutná dokonce výtečně!


Latinsky: Amanita rubescens

Jiný název: Masák, růža

Jedlá ……………… Právem je mezi houbaři nazývána perla kuchyně a někteří ji dávají přednost před hřiby.

Má jemnou chuť připomínající rybí maso, výborná je obalená jako vídeňský řízek, mladá klobouky lze plnit mletou směsí, zapékat, výborná je také do polévek, na knedlíčky, do směsi. Mladé růžovky jdou i naložit do sladkokyselého nálevu, nejde pouze sušit, jinak má v kuchyni všestranné použití.

Doba výskytu: červen až listopad

 

 

Roste hojně v lesích všeho druhu od nížin do hor, nejčastěji pod smrky, jedlemi, buky, duby a lípami.

Klobouk až 150 mm, kulovitý, pak sklenutý až plochý, bělorůžový, později masově červený až červenohnědý, posetý někdy pravidelně jindy nepravidelně bělavými nebo červenohnědými zbytky plachetky, ale může být i lysý, zvláště po deštích, kdy zbytky plachetky spláchne déšť. Lupeny v mládí přikryté plachetkou, husté, volné, bílé, později červeně skvrnité ,poraněním růžový.

Třeň až 130 mm, válcovitý, nahoře bělavý dole načervenalý, hladký nebo vločkatý, plný, v dospělosti rourkovitě dutý ,ukončený kuželovitou hlízou pokrytou několika nezřetelnými kruhy malých bradavek (zbytky plachetky), na třeni v horní části obvykle mohutný bílý, na svrchní straně zřetelně rýhovaný, prsten. Dužnina bílá na řezu, poraněním a stářím pozvolna červená i hnědne, což je nejlépe vidět na dužnině hlízy, která téměř vždy bývá napadena larvami hmyzu.

 

 

Vůně nevýrazná, někdy jakoby by zatuchlá, chuť nasládlá, po chvíli škrablavá. Jediná z muchomůrek jejichž dužnina mění barvu. Lidový název masák.

 

 

Možná záměna:

Dobře poznatelný druh podle červenání dužniny, pro laiky hrozí záměna za muchomůrku tygrovanou (Amanita panterina), která je jedovatá a nebo za muchomůrku šedivku (Amanita spisa), která je jedlá a obě mají šedivý klobouk a muchomůrka tygrovaná na třeni obalenou hlízu pochvou nad níž bývá několik úzkých prstenců a prsten na třeni není rýhovaný.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

 

 

Recepty z muchomůrky růžovky:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Novoroční detoxikace i posílení organismu si žádají vodu

Příchod nového roku vítá po svátečních oslavách mnoho lidí s řadou předsevzetí, která si většinou kladou za cíl detoxikovat a posílit organismus a ideálně i zhubnout či zformovat postavu. Toto úsilí se neobejde bez pravidelného pohybu a dostatku tekutin. Hledáte-li jednoduché a chytré řešení, volte výrobníky SodaStream. V pohodlí a bezpečí domova vám během chvilky připraví čerstvou perlivou vodu a ušetří čas, námahu i výdaje.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy