REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Muchomůrka růžovka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je to tak, tato muchomůrka nejen že je jedlá, ale chutná dokonce výtečně!


Latinsky: Amanita rubescens

Jiný název: Masák, růža

Jedlá ……………… Právem je mezi houbaři nazývána perla kuchyně a někteří ji dávají přednost před hřiby.

Má jemnou chuť připomínající rybí maso, výborná je obalená jako vídeňský řízek, mladá klobouky lze plnit mletou směsí, zapékat, výborná je také do polévek, na knedlíčky, do směsi. Mladé růžovky jdou i naložit do sladkokyselého nálevu, nejde pouze sušit, jinak má v kuchyni všestranné použití.

Doba výskytu: červen až listopad

 

 

Roste hojně v lesích všeho druhu od nížin do hor, nejčastěji pod smrky, jedlemi, buky, duby a lípami.

Klobouk až 150 mm, kulovitý, pak sklenutý až plochý, bělorůžový, později masově červený až červenohnědý, posetý někdy pravidelně jindy nepravidelně bělavými nebo červenohnědými zbytky plachetky, ale může být i lysý, zvláště po deštích, kdy zbytky plachetky spláchne déšť. Lupeny v mládí přikryté plachetkou, husté, volné, bílé, později červeně skvrnité ,poraněním růžový.

Třeň až 130 mm, válcovitý, nahoře bělavý dole načervenalý, hladký nebo vločkatý, plný, v dospělosti rourkovitě dutý ,ukončený kuželovitou hlízou pokrytou několika nezřetelnými kruhy malých bradavek (zbytky plachetky), na třeni v horní části obvykle mohutný bílý, na svrchní straně zřetelně rýhovaný, prsten. Dužnina bílá na řezu, poraněním a stářím pozvolna červená i hnědne, což je nejlépe vidět na dužnině hlízy, která téměř vždy bývá napadena larvami hmyzu.

 

 

Vůně nevýrazná, někdy jakoby by zatuchlá, chuť nasládlá, po chvíli škrablavá. Jediná z muchomůrek jejichž dužnina mění barvu. Lidový název masák.

 

 

Možná záměna:

Dobře poznatelný druh podle červenání dužniny, pro laiky hrozí záměna za muchomůrku tygrovanou (Amanita panterina), která je jedovatá a nebo za muchomůrku šedivku (Amanita spisa), která je jedlá a obě mají šedivý klobouk a muchomůrka tygrovaná na třeni obalenou hlízu pochvou nad níž bývá několik úzkých prstenců a prsten na třeni není rýhovaný.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

 

 

Recepty z muchomůrky růžovky:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Výtečná příloha s ještě širším využitím. Dopřejte si zelí, jak ho neznáte!

Zelí patří mezi nepostradatelné ingredience české kuchyně. Kromě toho, že bývá součástí tradičních pokrmů, jako je vepřové s knedlíkem, pečená kachna nebo oblíbená zelňačka, je doslova vitamínovou bombou. A proto by ve vašich podzimních receptech rozhodně nemělo chybět. Vyzkoušejte jeho přednosti v neotřelých receptech. Doporučujeme například zeleninové závitky se zelím, v kombinaci s pečeným kuřetem nebo si můžete připravit výtečnou polévku z červeného zelí. Uvidíte, že si určitě pochutnáte!

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy