Je to tak, tato muchomůrka nejen že je jedlá, ale chutná dokonce výtečně!
Latinsky: Amanita rubescens
Jiný název: Masák, růža
Jedlá ……………… Právem je mezi houbaři nazývána perla kuchyně a někteří ji dávají přednost před hřiby.
Má jemnou chuť připomínající rybí maso, výborná je obalená jako vídeňský řízek, mladá klobouky lze plnit mletou směsí, zapékat, výborná je také do polévek, na knedlíčky, do směsi. Mladé růžovky jdou i naložit do sladkokyselého nálevu, nejde pouze sušit, jinak má v kuchyni všestranné použití.
Doba výskytu: červen až listopad
Roste hojně v lesích všeho druhu od nížin do hor, nejčastěji pod smrky, jedlemi, buky, duby a lípami.
Klobouk až 150 mm, kulovitý, pak sklenutý až plochý, bělorůžový, později masově červený až červenohnědý, posetý někdy pravidelně jindy nepravidelně bělavými nebo červenohnědými zbytky plachetky, ale může být i lysý, zvláště po deštích, kdy zbytky plachetky spláchne déšť. Lupeny v mládí přikryté plachetkou, husté, volné, bílé, později červeně skvrnité ,poraněním růžový.
Třeň až 130 mm, válcovitý, nahoře bělavý dole načervenalý, hladký nebo vločkatý, plný, v dospělosti rourkovitě dutý ,ukončený kuželovitou hlízou pokrytou několika nezřetelnými kruhy malých bradavek (zbytky plachetky), na třeni v horní části obvykle mohutný bílý, na svrchní straně zřetelně rýhovaný, prsten. Dužnina bílá na řezu, poraněním a stářím pozvolna červená i hnědne, což je nejlépe vidět na dužnině hlízy, která téměř vždy bývá napadena larvami hmyzu.
Vůně nevýrazná, někdy jakoby by zatuchlá, chuť nasládlá, po chvíli škrablavá. Jediná z muchomůrek jejichž dužnina mění barvu. Lidový název masák.
Možná záměna:
Dobře poznatelný druh podle červenání dužniny, pro laiky hrozí záměna za muchomůrku tygrovanou (Amanita panterina), která je jedovatá a nebo za muchomůrku šedivku (Amanita spisa), která je jedlá a obě mají šedivý klobouk a muchomůrka tygrovaná na třeni obalenou hlízu pochvou nad níž bývá několik úzkých prstenců a prsten na třeni není rýhovaný.
Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek
Recepty z muchomůrky růžovky:
- Kuře na rožni nadité masáky, paprikami
- Dršťková polévka z masáků
- Muchomůrka růžovka (masák) na přírodní způsob
- Pečenáče z hub II.
- Knedlíky z masáků se zelím…