Kloboučky mladých růžovek podávané na topinkách opečených na sucho patří ke klasice houbařské kuchyně. Jde o velkou dobrotu, chuťovky skvělou k dobře vychlazenému pivu či vínu.
Ingredience:
500 g | menších kloboučků muchomůrky růžovky |
4-6 ks | stroužků česneku |
1 lžíce | kmínu |
chléb | |
sádlo | |
pepř | |
sůl | |
Na ozdobu: | |
červená cibule | |
cherry rajčata | |
pažitka |
Postup:
- Plátky chleba přepůlíme, opečeme je na sucho na pánvi.
- V pánvi pak rozpustíme sádlo.
- Kloboučky opečeme nejprve zhruba 2 minuty ze strany, kde jsou lupeny, potom otočíme, opečené lupeny posypeme kmínem, solí, pepřem, opečeme i z druhé strany.
- Teplé kloboučky naskládáme na topinky, které jsme potřeli česnekem, šťáva a tuk se krásně vpije do topinek.
- Ozdobíme kolečky cherry rajčat, cibule, posypeme pažitkou a podáváme.
Text i foto: D. Marounek