REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čili (chilli), feferonky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čili původem z Mexika, Indie, Střední a Jižní Ameriky se hodí do všech pokrmů s požadavkem na pikantní chuť.


Botanický název: Paprika křovitá
Lidově: Cayenský pepř

Například v Indii a jižní Asii se přidává do rýže, v Mexiku se ochucují chilli fazole a kukuřice. Používá se do směsí koření s pikantní chutí, jako například cilli con carne. Má uplatnění při přípravě ostrých omáček, u výroby olejů a také při sterilaci zeleniny. Extrakty se používají do zázvorového piva a při výrobě mnoha dalších nápojů.

Chilli papričky mají celou řadu odrůd a škál, druhů a chutí, od sladké až po ďábelsky ostrou, barev od růžové až po tmavě červenou. Feferonky jsou součástí španělské, maďarské a jihoamerické kuchyně, ale i čínské, indické, africké i kuchyně tropů a subtropů. Používá se prakticky na celém světě.

Velmi se hodí ke gulášům, dušeným masům, do polévek, omáček, zeleninových, masových a rybích pokrmů, perkeltů, hub, ke kořenění uzenin a mas. Feferonky se používají buď celé, čerstvé nebo sušené nebo i jako prášek. Nemusíme jich používat příliš mnoho, abychom jídlo nepokazili, nejdříve si musíme zjistit, kolik můžeme vydržet.

Mleté feferonky jsou velice choulostivé a nesnášejí dlouhé skladování. Musíme je proto skladovat v suchu. Po očištění feferonek si důkladně omyjeme ruce, abychom si neporanili oči, při případném mnutí.

Čerstvé čili papričky jsou bohaté na vitamin. Ulevují při kolice, nadýmání, křečích a dalších žaludečních bolestech. Stimulují krevní oběh a trávicí systém.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy