REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čili (chilli), feferonky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čili původem z Mexika, Indie, Střední a Jižní Ameriky se hodí do všech pokrmů s požadavkem na pikantní chuť.


Botanický název: Paprika křovitá
Lidově: Cayenský pepř

Například v Indii a jižní Asii se přidává do rýže, v Mexiku se ochucují chilli fazole a kukuřice. Používá se do směsí koření s pikantní chutí, jako například cilli con carne. Má uplatnění při přípravě ostrých omáček, u výroby olejů a také při sterilaci zeleniny. Extrakty se používají do zázvorového piva a při výrobě mnoha dalších nápojů.

Chilli papričky mají celou řadu odrůd a škál, druhů a chutí, od sladké až po ďábelsky ostrou, barev od růžové až po tmavě červenou. Feferonky jsou součástí španělské, maďarské a jihoamerické kuchyně, ale i čínské, indické, africké i kuchyně tropů a subtropů. Používá se prakticky na celém světě.

Velmi se hodí ke gulášům, dušeným masům, do polévek, omáček, zeleninových, masových a rybích pokrmů, perkeltů, hub, ke kořenění uzenin a mas. Feferonky se používají buď celé, čerstvé nebo sušené nebo i jako prášek. Nemusíme jich používat příliš mnoho, abychom jídlo nepokazili, nejdříve si musíme zjistit, kolik můžeme vydržet.

Mleté feferonky jsou velice choulostivé a nesnášejí dlouhé skladování. Musíme je proto skladovat v suchu. Po očištění feferonek si důkladně omyjeme ruce, abychom si neporanili oči, při případném mnutí.

Čerstvé čili papričky jsou bohaté na vitamin. Ulevují při kolice, nadýmání, křečích a dalších žaludečních bolestech. Stimulují krevní oběh a trávicí systém.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy