REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Česnek podivný – Allium paradoxum

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další alternativou za náhradu česneku medvědího, je poměrně málo známý česnek podivný – Allium paradoxum. Není naší původní rostlinou, pochází totiž z Kavkazu. Koncem 19. století se pěstoval na zahrádkách, brzy se pak rozšířil do volné přírody. Je zařazen do seznamu invazních druhů, utlačuje původní rostliny v porostu, chráněný není. Česnek podivný začíná vyrůstat při mírné zimě už koncem března z malých, až 2 cm velkých, bílých, vejčitých, kulovitých cibulek, ukrytých v zemi. Vytváří růžice lesklých, zpočátku sytě zelených, úzkých, kopinatých listů bez řapíků, které jsou u země trojhranné, vysoké až 50 cm, záleží na stanovišti a typu půdy…


… V dubnu až květnu, podle typu stanoviště začínají se vytvářet na lodyze bílé květy se žlutými pacibulkami, listy začínají polehávat, od špičky listu žloutnou, zasychají podobně jako u medvědího česneku, koncem května doba vegetace končí, česnek se zatahuje do země. Rozmnožuje se rychle a velmi snadno, cibulkami v zemi a pacibulkami.

 

Vzrostlé listy česneku podivného připomínají porost trávy…

 

Česnek podivný můžeme najít ve volné přírodě na stinných, polo stinných, mírně vlhkých až sušších stanovištích. Patří sem třeba okraje lesů, hájů, parky, sady, zahrady, křoviny, příkopy, meze, často vytváří souvislé koberce a připomíná druh trávy. Za větru je dobře cítit česnekový zápach na stanovišti. Jeho listy po ochutnání nebo rozemnutí mezi prsty mají příjemnou, česnekovou chuť, která je jemná a není tak ostrá jako u česneku medvědího. Cibulky jsou bez česnekové chuti.

 

Vlevo česnek podivný, vpravo česnek medvědí…

 

Česnek podivný můžeme v kuchyni použít všude jako medvědí česnek, hodí se například jako přísada do pomazánek, do bylinkového másla, salátů, či polévek. Můžeme z něho připravit špenát, třeba v kombinaci s mladými kopřivami. Také oblíbené, módní pesto, které se připravuje z česneku medvědího, nemá ovšem tak výraznou česnekovou chuť. Česnek podivný je nejchutnější v čerstvém stavu, chutné jsou i jeho mladé, žluté pacibulky.

Jestli objevíme lokalitu česneku podivného, máme přísun této zdravé bylinky zajištěno na další roky. Na stanovišti totiž přetrvává a stále se rozrůstá. Každý rok se objevuje v tisku a TV info o otravách díky záměnám za listy ocúnu, nebo konvalinek (naposled 2023). Právě i u česneku podivného může dojít k záměně za jedovaté listy bledule jarní, ale její listy nejsou lesklé, mají světle zelenou barvu a samozřejmě po rozemnutí, ochutnání nevoní česnekem.

 

Česnek podivný na stanovišti…

 

Při sběru bylinek platí zásada, podobně jako při sběru hub, sbíráme druhy, které dovedeme stoprocentně poznat, určit a odlišit jejich dvojníků a jedovatých druhů.

Česnek podivný rozhodně stojí za vyzkoušení v kuchyni, ale naučte se ho poznat, což je jednoduché. Nyní je doba jeho růstu.

Text foto D. M.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Jak uchovávat potraviny při převozu na chatu

Vyšší teploty potravinám přepravovaným v autě na chatu či chalupu příliš nesvědčí. Jiné řešení než právě tohle však mnohdy neexistuje, třeba když se vaše chata nachází mimo civilizaci nebo v malé vesničce bez obchodu. Správně provedený transport je však pro potraviny naprosto nezbytný, vzhledem k tomu, že i během velmi krátké chvilky v autě může vlivem nadměrného tepla dojít k jejich znehodnocení. Podívejte se na pár dobrých rad, jak postupovat, pokud chcete uchovat potraviny čerstvé.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Jak poznat skutečně kvalitní olivový olej?

Španělsko je známé jako největší producent olivového oleje na světě a jejich výrobky jsou synonymem pro kvalitu a tradici. V tomto článku se zaměříme na dva klíčové faktory, které určují kvalitu olivového oleje – polyfenoly a aciditu. Dozvíte se, proč jsou tyto složky tak důležité pro vaše zdraví a jak ovlivňují chuť a trvanlivost oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.