REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

7 podzimních superpotravin z českých zahrad a polí pro krásu a lepší imunitu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zapomeňte na goji, chia semínka a avokádo. Podzim přináší sklizeň lokálních potravin, které měly čas dozrát v přirozených podmínkách našeho zeměpisného pásma a jsou proto nejen plné chuti, ale také vitamínů a minerálních látek! Přinášíme pár tipů na potraviny, které ozdraví tělo, pomohou s nachlazením a nakopnou imunitu.


Červená řepa

Typická podzimní kořenová zelenina mívá špatnou pověst ze školní jídelny, ale to je už dávno pasé. Nemusí být jen sterilovaná, právě naopak! „Nejvíce vitamínů a antioxidantů má řepa čerstvá. Výborně se hodí do podzimních koktejlů a tělu přinese mix vitamínu C, draslíku a kyseliny listové. Zkuste jí zakápnout olejem a lehce dochutit kapkou citronu. Obsahuje vyšší podíl sacharidů, a má proto jemnější sladší chuť. Ideální je v kombinaci s jablky do čerstvého freshe, nebo se špenátem a balzamikem. Pečenou i syrovou řepou pak skvěle doplníte grilované maso a zeleninové saláty,“ radí nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

 

Jablka

K podzimu se neváže jen sklizeň jablek, ale i nadcházející doba nachlazení a většího výskytu viróz. Vyplatí se proto nastartovat jídelníček a na obranu organismu před infekcí zvýšit příjem antioxidačních vitamínů C, A a E. Nejdůležitější je vitamín C, jehož hlavní funkcí je právě podpora imunity. Tělo napadené infekcí spotřebuje až desetinásobek doporučené denní dávky vitamínu C. „Vitamín C se velmi snadno ničí tepelnou úpravou, proto je nejlepší ovoce a zelenina čerstvá. Zkuste jablka jako základ každého freshe a smoothie a nenajdete lepšího parťáka do kuchyně,“ říká Mgr. Kateřina Šimková. Možná se zdají trošku fádní, protože jich máme dostatek, ale jejich nutriční složení těsně po utržení ze stromu je skutečná vitamínová bomba.

 

Vlašské ořechy

Vedle vitamínů jsou další esenciální elixíry maličko zastíněné, ale za zmínku stojí nenasycené mastné kyseliny, které mají celou řadu blahodárných účinků a podporují imunitní systém. Mohou např. zkracovat průběh zánětlivých onemocnění. „V našich zeměpisných podmínkách je najdeme hlavně v oříškách a semínkách, ale i v tučných rybách či rostlinných olejích. Většina ořechů obsahuje mono a poly-nenasycené mastné kyseliny, které prospívají i našim cévám a srdci. Snižují obsah LDL cholesterolu v krvi. Vlašské ořechy jsou snad ty nejznámější a pro nízký obsah sodíku jsou vlašské ořechy vhodné třeba i pro osoby s onemocněním ledvin,“ vyjmenovává Kateřina Šimková.

 

Česnek

Pokud špatně snášíte antibiotika, vezměte na milost ty přírodní. „Při prvních příznacích nachlazení a onemocnění dýchacích cest rozhodně začněte vše česnekovat. Česnek bojuje proti virům, parazitům, posiluje imunitu, srovnává krevní tlak, snižuje cholesterol a zlepšuje trávení. Konzumace česneku vám zlepší i pleť a nehty. Obsahuje vitamíny A, B, B1, B2, B3, C a E. Minerální látky draslík, fosfor, chrom, hořčík, mangan, vápník, zinek, jód, sodík,“ říká odbornice.

 

Cibule

Cibule je také přírodní antibiotikum. „Může navíc pomoci s odkašláváním a zatočí s infekcí jak horních cest dýchacích, tak při střevních infekcích. Nejprospěšnější je v čerstvé podobě, což nemusí všichni dobře snášet. Zkuste si tedy její konzumaci zpříjemnit a dát si ji v rajčatovém salátu nebo jako ozdobu polévek či hlavních jídel,“ radí Kateřina Šimková.

 

Kysané zelí

„Mléčným kvašením se mnohanásobně zvyšuje obsah vitamínů C, K a B. Jezte proto kysané potraviny, ať už kysané zelí, fermentovanou zeleninu nebo zakysané mléčné výrobky. Nadopujete se tak prospěšnými vitamíny, podpoříte svoji střevní mikroflóru, tím pádem i imunitní systém,“ upřesňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravestravovani.cz

 

Univerzální dýně

Ačkoliv dýně jsou původem z Latinské Ameriky, tak si našly cestičku i do českých zahrad, a to je dobře. „Dýně blahodárně působí na trávicí a vylučovací soustavu, protože ji z 90 % tvoří voda s množstvím vlákniny. Obsažené enzymy zejména v čerstvé dýňové šťávě mají kladné účinky na nemocnou slinivku. Deci šťávy před spaním vám usnadní usínání a pomůže vám zklidnit se. Výjimečný je i poměr vitamínů a minerálních látek, zejména sodík a draslík, což ocení lidé s nemocemi srdce a oběhového systému. I jadérka můžete plně zužitkovat. Jejich opražením získáte zdravou pochutinu k televizi, která je bohatá na vitamín A, E, nenasycené mastné kyseliny a kyselinu listovou. Chroupáním dýňových semínek se zbavíte zácpy a podpoříte regeneraci pokožky, vlasů i nehtů,“ uzavírá Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

 

Recepty k článku (podrobné recepty se objeví po kliknutí na konkrétní název receptu!):

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Parádní sváteční jednohubky za pár minut!

Vánoce, Silvestr, novoroční oslavy, rodinná setkání, ale i spontánní posezení se sousedy či s přáteli – to vše jsou příležitosti pro skvělé občerstvení! Chcete mít jistotu, že vás žádná taková situace nezaskočí? Pak se spolehněte na Rio Mare Paté – fantastické rybí krémy, které jsou spolehlivým pomocníkem a všestranným parťákem na přípravu rychlé večeře, zdravé chuťovky nebo parádního pohoštění po kterém se doslova „zapráší“. Zde trocha inspirace…

číst dále ...

Sváteční tabule z kvalitních surovin

Začínáte s blížícím se koncem roku pomaličku hodnotit, jaký vůbec byl? Zkuste to z kulinárního pohledu. Kolik jste objevili nových receptů? Jaké nové potraviny nebo výrobky jste ochutnali? A zaměřili jste se spíše na kvalitu než na kvantitu? Pokud ano, opravdu máte z čeho vybírat. S orientací vám totiž už téměř 20 let pomáhají také značky kvality potravin, které označují výrobky mimořádné kvality i chuti. Nejznámější z nich je Klasa a v současnosti si její logo s hrdostí vystavuje na svém obalu téměř 1000 produktů. Další populární značku, Regionální potravinu, která podporuje lokální výrobce, obdrželo více než 500 výrobků. Je příjemné vědět, že kvalita našich výrobků rok od roku stoupá. Věřme, že tak tomu bude i v roce 2022. Dost už bylo slov, pojďme do kuchyně uspokojit naše chuťové buňky.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Bramborový salát – klenot Vánoc, který na sváteční tabuli nesmí chybět!

Ať už patříte mezi stoprocentní milovníky klasických českých Vánoc, nebo žádné osvědčené tradice nikdy a nijak neprožíváte, typickou štědrovečerní večeři si nejspíš ujít jen tak nenecháte. Vánoční bramborový salát ve svých nejrůznějších podobách totiž obvykle nechybí v žádné domácnosti. Co by to taky bylo za svátky bez tohoto oblíbeného pokrmu?

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy