REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tofu s pečenou zeleninou, limetkovo-avokádový dresing

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Možná inspirace pro veganskou večeři. Recept od nutriční specialistky Mgr. Kateřiny Šimkové ze Zdravého stravování.


Ingredience:
80 gpřírodního tofu
60 gbatátů
50 gčervené papriky
50 gzelené papriky
50 gžluté papriky
50 gcukety
50 gavokáda
50 gčerstvých žampionů
40 glilku
40 gmrkve
20 gcibule
3 gčerstvého česneku
8 mllimetkové šťávy
5 mlolivového oleje
sladká mletá paprika
sušený rozmarýn
sušená cibulka
tymián
pepř
sůl

Postup:

Pečená zelenina

  1. Na pečicí plech si připravíme zeleninu následujícím způsobem. Polovinu cibule nakrájíme na klínky, česnek na plátky. Přidáme mrkev nakrájenou na kolečka, zelenou papriku (zbavenou jádřince) nakrájenou na proužky, lilek nakrájený na kolečka a batáty na větší kostky.
  2. Ochutíme solí, pepřem, tymiánem a rozmarýnem. Poté zastříkneme olivovým olejem.
  3. Pečeme v troubě vyhřáté na 180-200 °C doměkka.

Směs s tofu

  1. Žlutou a červenou papriku, cuketu, zbytek cibule a tofu nakrájíme podle velikosti žampiónů, pokud možno na stejně velké kousky.
  2. Tofu zasypeme sladkou mletou paprikou. Máme-li rádi na talíři eleganci a pravidelnost, tak můžeme střídavě zeleninu a tofu napíchat na špejli jako špíz, nebo si jednoduše připravit směs, kterou připravíme v troubě.
  3. Ať tak, či onak, suroviny osolíme a okořeníme provensálským kořením.
  4. Potřeme olivovým olejem (2 ml) a osmahneme nejprve na pánvi, až tofu chytne kůrčičku. Poté zapečeme v troubě, a to po dobu 15 minut při 150 °C.

Dresing

  1. Avokádo zbavené slupky a pecky.
  2. Zmixujeme a přidáme utřený česnek, šťávu z limetky, olivový olej (5 ml), sůl a velmi najemno podrcený pepř.
Poznámka:

Recept k článku: 7 podzimních superpotravin z českých zahrad a polí pro krásu a lepší imunitu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Hřejivé, vydatné a lokální: Vyzkoušejte listopadové recepty

Listopad je pro mnohé z nás měsícem studených dní a brzkých večerů, kdy bychom nejraději trávili čas zachumlaní celý den do deky. Zažeňte chmury s naší porcí listopadových receptů, které vás krásně zahřejí a dodají vám energii. Ve všech receptech hrají prim lokální produkty, které si v roce 2021 vysloužily značku kvality Regionální potravina, oceňující jen ty nejlepší výrobky napříč regiony. Tentokrát jsme zařadili lesní špek, který Michal Šnebergr vyrábí v Pošumaví, lahodný sýr z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, tvaroh z Vysočiny a na závěr tradiční tvargle z Olomouckého kraje. Přejeme dobrou chuť!

číst dále ...

Lahodný podzimní štrůdl ze sezónních jablek: Víte, jak na ten nejlahodnější?

Štrůdl nebo jinými slovy jablečný závin, je známý od nepaměti. Přestože pochází od našich jižních sousedů, stal se oblíbeným natolik, že ho považujeme téměř za národní pokrm. S rozinkami, se skořicí, ořechy i s jablky nebo tvarohem – variant existuje nespočet a recepty se většinou dědí z generace na generaci. Vyzkoušejte si společně s námi recept na nefalšovaný jablečný závin tak, jak ho znáte od dětství – jemné, křupavé těsto a plněný velkými kousky jablek se skořicí a opraženou strouhankou!

číst dále ...

Vepřové maso jako klasika české kuchyně

Snad žádné jiné maso se na českých jídelníčcích neobjevuje tak často jako vepřové. Každý z nás ho za rok sní kolem 43 kg, což je více než polovina celkového množství masa, které zkonzumujeme. Vepřové ale není jen krkovice či plec, v kuchyni nabízí opravdu široké možnosti využití.

číst dále ...

Poctivý podzimní vývar krok za krokem

Barevné podzimní dny plné sluníčka již vystřídalo sychravé počasí, které pomalu ale jistě hlásí příchod zimy. Buďte na pochmurné období připraveni a dopřejte vašemu tělu ty správné vitamíny, aby se mohlo bránit nejrůznějším nachlazením. Připravte si poctivý vývar, který obsahuje řadu prospěšných minerálů a pokud nebudete šetřit zeleninou, tak i vitaminů. Prozradíme vám, jak připravit ten nejlepší!

číst dále ...

Vánoční řízečky vyladěné k dokonalosti

Štědrovečerní tabule je v každé rodině jiná, ale vždy jde o nejslavnostnější večeři celého roku a podle toho by měla vypadat i chutnat. Tradiční bramborový salát, rybí nebo hrachová polévka, losos, smažený kapr či křupavé lehké kuřecí řízky, všechny tyto pokrmy mají jedno společné, jsou připravovány s láskou a precizností pro své nejbližší. Drůbežářský závod Klatovy přináší tipy pro milovníky kuřecího masa, kteří si chtějí připravit na štědrovečerní stůl lehké a šťavnaté řízky, po kterých se jen zapráší.

číst dále ...

Tipy na skvělá podzimní jídla, která vás zahřejí a dodají energii

Než se podzim přehoupne do své druhé části, je tím nejbarevnějším ročním obdobím. Zároveň se jedná o dobu, kdy jsme více unavení a máme chuť na teplé nápoje a pokrmy. Osvěžit si tyto dny můžeme netradičními recepty, které nás zahřejí, dodají energii a rozzáří den. Mnohdy stačí čerpat z běžné dostupné nabídky potravin. Oslňte svou rodinu nebo kamarády originálními recepty a dokonalým propojením jednotlivých pokrmů. Zapomeňte na tradiční těžké podzimní pokrmy a vyzkoušejte letos něco nového. Že vás nebaví připravovat jen dýňovou polévku? V tom případě vyzkoušejte celerový krém s libečkem a kešu oříšky. A pokud přece jenom si nedokážete představit podzim bez dýně, tak si připravte lahodné cupcaky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy