Snad každý si během svátků povolí uzdu a dopřeje si nějakou tu tradiční dobrotu. Zamyslet se nad sebou ovšem musejí osoby s diabetem či FH, které si nemohou bezmyšlenkovitě dopřávat vše z prostřené tabule, protože by měly dodržovat optimální jídelní režim i během tohoto období. Pokrmy určené diabetikům jsou vhodné i pro osoby s diagnózou FH. „FH neboli familiární hypercholesterolemie je geneticky podmíněná choroba při které tělo nedokáže účinně odbourávat cholesterol v krvi. Ten se proto hromadí v cévách a poškozuje je. Ve spolupráci se Zdeňkem Křížkem a Zuzanou Švédovou byla připravena série receptů, které splňují doporučení pro racionální i pestré stravování diabetiků a lidí se zvýšenou hladinou cholesterolu, ale uspokojí i chuťové pohárky ostatních u štědrovečerního stolu. „Recepty jsou postaveny tak, aby byla zachována skvělá chuť jídla a zároveň byl dodržen správný nutriční příjem,“ vysvětluje nutriční terapeutka Zuzana Švédová. Připravené menu obsahuje polévku, hlavní chod, tři druhy cukroví, tip na zdravou svačinu během dne a přípitek.
Aperitiv:
Aperitiv ZERO – nealkoholický aperitiv
Předkrm:
bílé víno: Riesling – nealkoholické bílé víno, oblast …… , ročník …..
Polévka:
bílé víno: Riesling – nealkoholické bílé víno, oblast …… , ročník …..
Hlavní chod:
Losos pečený na citrónu a bylinkách, bramborový salát s majonézou z kešu
bílé víno: Riesling – nealkoholické bílé víno, oblast …… , ročník …..
Dezert:
Vánoční raw cukroví, ovoce
Bohemia Sekt nealko, káva
Digestiv:
Suchá vína, střiky ze suchého vína a sody
Menu k článku: Probíhá projekt „Vánoční večeře jinak“