REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.


V našich potravinových skříních teď najdeme velké množství rýže, luštěnin, těstovin a mouky. Vrhněte se do jejich zpracování a zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. Odjíte ze svých zásob a zároveň ušetříte za nový nákup, na který se díky tomu nebudete muset vůbec vydat.

Prvním a zároveň nejjednodušším tipem na jídla z vlastních zásob z karantény je fazolová polévka. Nejčastěji se setkáme s fazolovým krémem z bílých fazolí. Ať už máte sušené nebo naopak v plechovce, obě varianty budou fungovat skvěle. Ty sušené si předem připravte podle návodu na sáčku. Na samotný krém budete potřebovat ještě usmažit cibulku a česnek, přidat trošku octa, přihodit fazole a vařit několik minut ve vývaru. Dochuťte bylinkami a mixujte úplně dohladka. Šmrnc krému dodáte parmezánem.

Zásoby těstovin ztenčíte díky dalšímu tipu, který je navíc nutričně krásně vyvážený: čočkové boloňské špagety! S jejich přípravou začnete osmažením cibulky, přihodíte bobkový list, nové koření, mrkev nakrájenou na kostičky, červenou čočku, vše lehce osmahnete, přidáte plechovku celých loupaných rajčat a zalijete vodou či vývarem. Než se udělá omáčka, uvařte si špagety. Nezapomeňte v závěru vaření omáčky vyndat bobkový list a nové koření! Těstoviny podávejte smíchané s omáčkou a dozdobené bazalkou a kapkou olivového oleje.

A co s rýží? Jestli už vás nebaví jako ohraná příloha, zkuste ji tentokrát vylepšit. Základem pro vás bude opět cibule, kterou si osmažíte. K ní přihodíte hrášek a uvařenou rýži ve stejném poměru a orestujete. Hráškový rýže, tahle variace klasické přílohy se bude výborně hodit k pečenému masu, ale třeba vám zachutná natolik, že si ji s chutí dáte i jen jako rychlou teplou večeři.

 

TIP – Fazole Menu Gold

Fazole je přirozeně bezlepková potravina, která je více než vhodná při redukčních dietách. Obsahuje velké množství bílkovin spolu s vlákninou a zároveň nízké procento tuku. Vláknina je důležitá pro správné fungování trávicího traktu a v české stravě je jí obvykle nedostatek. Bílé fazole se nejčastěji využívají na bílou fazolovou polévku, ale jejich drobnost a neobvyklá barva je předurčuje i jako dekorativní prvek do salátů.

Zakoupíte ve všech supermarketech.

Cena: 30,90 Kč

 

TIP – Červená čočka Menu Gold

Červená čočka je velmi oblíbená pro svou jednoduchou přípravu a nenadýmavost. Nemusíte se bát ji ani trochu rozvařit – je pro to vlastně docela vhodná. Ve vegetariánské kuchyni se často používá jako náhrada mletého masa, a to jak díky vysokému obsahu bílkovin, tak své konzistenci. Je rychle hotová a není s ní nutné myslet na namáčení den předem. Díky vysokému obsahu vlákniny pomůže s pročištěním střev a minerály jako železo, zinek, fosfor či selen zajistí správný chod organismu a pomůžou s obranyschopností.

Cena: 34,90 Kč

 

TIP – Rýže basmati natural Menu Gold

Rýže basmati patří mezi nejušlechtilejší odrůdu. Zrno je delší, pevné, rýže je sypká a nelepí se. Pěstuje se v podhůří Himalájí, na polích v Indii a Pákistánu zavlažována vodou z ledovců s vysokým přídavkem minerálů. Výjimečnost rýže basmati od Menu Gold dotváří nejen místo původu, ale i způsob zpracování. Rýže se po sklizni uskladní v suchu nejméně na rok a půl, získává tak jedinečné aroma a vůni připomínající oříšky. Označení natural je navíc zárukou, že rýže není leštěná ani broušená, uchová si tak všechny své zdraví prospěšné vlastnosti. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky, vitamin B a je bohatá na kalium.

Obsah balení: 1 kg

Cena: 67,90 Kč

K dostání ve všech supermarketech nebo na www.menugold.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy