REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.


V našich potravinových skříních teď najdeme velké množství rýže, luštěnin, těstovin a mouky. Vrhněte se do jejich zpracování a zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. Odjíte ze svých zásob a zároveň ušetříte za nový nákup, na který se díky tomu nebudete muset vůbec vydat.

Prvním a zároveň nejjednodušším tipem na jídla z vlastních zásob z karantény je fazolová polévka. Nejčastěji se setkáme s fazolovým krémem z bílých fazolí. Ať už máte sušené nebo naopak v plechovce, obě varianty budou fungovat skvěle. Ty sušené si předem připravte podle návodu na sáčku. Na samotný krém budete potřebovat ještě usmažit cibulku a česnek, přidat trošku octa, přihodit fazole a vařit několik minut ve vývaru. Dochuťte bylinkami a mixujte úplně dohladka. Šmrnc krému dodáte parmezánem.

Zásoby těstovin ztenčíte díky dalšímu tipu, který je navíc nutričně krásně vyvážený: čočkové boloňské špagety! S jejich přípravou začnete osmažením cibulky, přihodíte bobkový list, nové koření, mrkev nakrájenou na kostičky, červenou čočku, vše lehce osmahnete, přidáte plechovku celých loupaných rajčat a zalijete vodou či vývarem. Než se udělá omáčka, uvařte si špagety. Nezapomeňte v závěru vaření omáčky vyndat bobkový list a nové koření! Těstoviny podávejte smíchané s omáčkou a dozdobené bazalkou a kapkou olivového oleje.

A co s rýží? Jestli už vás nebaví jako ohraná příloha, zkuste ji tentokrát vylepšit. Základem pro vás bude opět cibule, kterou si osmažíte. K ní přihodíte hrášek a uvařenou rýži ve stejném poměru a orestujete. Hráškový rýže, tahle variace klasické přílohy se bude výborně hodit k pečenému masu, ale třeba vám zachutná natolik, že si ji s chutí dáte i jen jako rychlou teplou večeři.

 

TIP – Fazole Menu Gold

Fazole je přirozeně bezlepková potravina, která je více než vhodná při redukčních dietách. Obsahuje velké množství bílkovin spolu s vlákninou a zároveň nízké procento tuku. Vláknina je důležitá pro správné fungování trávicího traktu a v české stravě je jí obvykle nedostatek. Bílé fazole se nejčastěji využívají na bílou fazolovou polévku, ale jejich drobnost a neobvyklá barva je předurčuje i jako dekorativní prvek do salátů.

Zakoupíte ve všech supermarketech.

Cena: 30,90 Kč

 

TIP – Červená čočka Menu Gold

Červená čočka je velmi oblíbená pro svou jednoduchou přípravu a nenadýmavost. Nemusíte se bát ji ani trochu rozvařit – je pro to vlastně docela vhodná. Ve vegetariánské kuchyni se často používá jako náhrada mletého masa, a to jak díky vysokému obsahu bílkovin, tak své konzistenci. Je rychle hotová a není s ní nutné myslet na namáčení den předem. Díky vysokému obsahu vlákniny pomůže s pročištěním střev a minerály jako železo, zinek, fosfor či selen zajistí správný chod organismu a pomůžou s obranyschopností.

Cena: 34,90 Kč

 

TIP – Rýže basmati natural Menu Gold

Rýže basmati patří mezi nejušlechtilejší odrůdu. Zrno je delší, pevné, rýže je sypká a nelepí se. Pěstuje se v podhůří Himalájí, na polích v Indii a Pákistánu zavlažována vodou z ledovců s vysokým přídavkem minerálů. Výjimečnost rýže basmati od Menu Gold dotváří nejen místo původu, ale i způsob zpracování. Rýže se po sklizni uskladní v suchu nejméně na rok a půl, získává tak jedinečné aroma a vůni připomínající oříšky. Označení natural je navíc zárukou, že rýže není leštěná ani broušená, uchová si tak všechny své zdraví prospěšné vlastnosti. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky, vitamin B a je bohatá na kalium.

Obsah balení: 1 kg

Cena: 67,90 Kč

K dostání ve všech supermarketech nebo na www.menugold.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy