Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.
V našich potravinových skříních teď najdeme velké množství rýže, luštěnin, těstovin a mouky. Vrhněte se do jejich zpracování a zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. Odjíte ze svých zásob a zároveň ušetříte za nový nákup, na který se díky tomu nebudete muset vůbec vydat.
Prvním a zároveň nejjednodušším tipem na jídla z vlastních zásob z karantény je fazolová polévka. Nejčastěji se setkáme s fazolovým krémem z bílých fazolí. Ať už máte sušené nebo naopak v plechovce, obě varianty budou fungovat skvěle. Ty sušené si předem připravte podle návodu na sáčku. Na samotný krém budete potřebovat ještě usmažit cibulku a česnek, přidat trošku octa, přihodit fazole a vařit několik minut ve vývaru. Dochuťte bylinkami a mixujte úplně dohladka. Šmrnc krému dodáte parmezánem.
Zásoby těstovin ztenčíte díky dalšímu tipu, který je navíc nutričně krásně vyvážený: čočkové boloňské špagety! S jejich přípravou začnete osmažením cibulky, přihodíte bobkový list, nové koření, mrkev nakrájenou na kostičky, červenou čočku, vše lehce osmahnete, přidáte plechovku celých loupaných rajčat a zalijete vodou či vývarem. Než se udělá omáčka, uvařte si špagety. Nezapomeňte v závěru vaření omáčky vyndat bobkový list a nové koření! Těstoviny podávejte smíchané s omáčkou a dozdobené bazalkou a kapkou olivového oleje.
A co s rýží? Jestli už vás nebaví jako ohraná příloha, zkuste ji tentokrát vylepšit. Základem pro vás bude opět cibule, kterou si osmažíte. K ní přihodíte hrášek a uvařenou rýži ve stejném poměru a orestujete. Hráškový rýže, tahle variace klasické přílohy se bude výborně hodit k pečenému masu, ale třeba vám zachutná natolik, že si ji s chutí dáte i jen jako rychlou teplou večeři.
TIP – Fazole Menu Gold
Fazole je přirozeně bezlepková potravina, která je více než vhodná při redukčních dietách. Obsahuje velké množství bílkovin spolu s vlákninou a zároveň nízké procento tuku. Vláknina je důležitá pro správné fungování trávicího traktu a v české stravě je jí obvykle nedostatek. Bílé fazole se nejčastěji využívají na bílou fazolovou polévku, ale jejich drobnost a neobvyklá barva je předurčuje i jako dekorativní prvek do salátů.
Zakoupíte ve všech supermarketech.
Cena: 30,90 Kč
TIP – Červená čočka Menu Gold
Červená čočka je velmi oblíbená pro svou jednoduchou přípravu a nenadýmavost. Nemusíte se bát ji ani trochu rozvařit – je pro to vlastně docela vhodná. Ve vegetariánské kuchyni se často používá jako náhrada mletého masa, a to jak díky vysokému obsahu bílkovin, tak své konzistenci. Je rychle hotová a není s ní nutné myslet na namáčení den předem. Díky vysokému obsahu vlákniny pomůže s pročištěním střev a minerály jako železo, zinek, fosfor či selen zajistí správný chod organismu a pomůžou s obranyschopností.
Cena: 34,90 Kč
TIP – Rýže basmati natural Menu Gold
Rýže basmati patří mezi nejušlechtilejší odrůdu. Zrno je delší, pevné, rýže je sypká a nelepí se. Pěstuje se v podhůří Himalájí, na polích v Indii a Pákistánu zavlažována vodou z ledovců s vysokým přídavkem minerálů. Výjimečnost rýže basmati od Menu Gold dotváří nejen místo původu, ale i způsob zpracování. Rýže se po sklizni uskladní v suchu nejméně na rok a půl, získává tak jedinečné aroma a vůni připomínající oříšky. Označení natural je navíc zárukou, že rýže není leštěná ani broušená, uchová si tak všechny své zdraví prospěšné vlastnosti. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky, vitamin B a je bohatá na kalium.
Obsah balení: 1 kg
Cena: 67,90 Kč
K dostání ve všech supermarketech nebo na www.menugold.cz.
Tipy na 3 kvalitní plynové zahradní grily, se kterými uděláte dokonalé steaky
Tipy na pohodové Vánoce. Jde to i zdravě a bez přibíraní