REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.


V našich potravinových skříních teď najdeme velké množství rýže, luštěnin, těstovin a mouky. Vrhněte se do jejich zpracování a zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. Odjíte ze svých zásob a zároveň ušetříte za nový nákup, na který se díky tomu nebudete muset vůbec vydat.

Prvním a zároveň nejjednodušším tipem na jídla z vlastních zásob z karantény je fazolová polévka. Nejčastěji se setkáme s fazolovým krémem z bílých fazolí. Ať už máte sušené nebo naopak v plechovce, obě varianty budou fungovat skvěle. Ty sušené si předem připravte podle návodu na sáčku. Na samotný krém budete potřebovat ještě usmažit cibulku a česnek, přidat trošku octa, přihodit fazole a vařit několik minut ve vývaru. Dochuťte bylinkami a mixujte úplně dohladka. Šmrnc krému dodáte parmezánem.

Zásoby těstovin ztenčíte díky dalšímu tipu, který je navíc nutričně krásně vyvážený: čočkové boloňské špagety! S jejich přípravou začnete osmažením cibulky, přihodíte bobkový list, nové koření, mrkev nakrájenou na kostičky, červenou čočku, vše lehce osmahnete, přidáte plechovku celých loupaných rajčat a zalijete vodou či vývarem. Než se udělá omáčka, uvařte si špagety. Nezapomeňte v závěru vaření omáčky vyndat bobkový list a nové koření! Těstoviny podávejte smíchané s omáčkou a dozdobené bazalkou a kapkou olivového oleje.

A co s rýží? Jestli už vás nebaví jako ohraná příloha, zkuste ji tentokrát vylepšit. Základem pro vás bude opět cibule, kterou si osmažíte. K ní přihodíte hrášek a uvařenou rýži ve stejném poměru a orestujete. Hráškový rýže, tahle variace klasické přílohy se bude výborně hodit k pečenému masu, ale třeba vám zachutná natolik, že si ji s chutí dáte i jen jako rychlou teplou večeři.

 

TIP – Fazole Menu Gold

Fazole je přirozeně bezlepková potravina, která je více než vhodná při redukčních dietách. Obsahuje velké množství bílkovin spolu s vlákninou a zároveň nízké procento tuku. Vláknina je důležitá pro správné fungování trávicího traktu a v české stravě je jí obvykle nedostatek. Bílé fazole se nejčastěji využívají na bílou fazolovou polévku, ale jejich drobnost a neobvyklá barva je předurčuje i jako dekorativní prvek do salátů.

Zakoupíte ve všech supermarketech.

Cena: 30,90 Kč

 

TIP – Červená čočka Menu Gold

Červená čočka je velmi oblíbená pro svou jednoduchou přípravu a nenadýmavost. Nemusíte se bát ji ani trochu rozvařit – je pro to vlastně docela vhodná. Ve vegetariánské kuchyni se často používá jako náhrada mletého masa, a to jak díky vysokému obsahu bílkovin, tak své konzistenci. Je rychle hotová a není s ní nutné myslet na namáčení den předem. Díky vysokému obsahu vlákniny pomůže s pročištěním střev a minerály jako železo, zinek, fosfor či selen zajistí správný chod organismu a pomůžou s obranyschopností.

Cena: 34,90 Kč

 

TIP – Rýže basmati natural Menu Gold

Rýže basmati patří mezi nejušlechtilejší odrůdu. Zrno je delší, pevné, rýže je sypká a nelepí se. Pěstuje se v podhůří Himalájí, na polích v Indii a Pákistánu zavlažována vodou z ledovců s vysokým přídavkem minerálů. Výjimečnost rýže basmati od Menu Gold dotváří nejen místo původu, ale i způsob zpracování. Rýže se po sklizni uskladní v suchu nejméně na rok a půl, získává tak jedinečné aroma a vůni připomínající oříšky. Označení natural je navíc zárukou, že rýže není leštěná ani broušená, uchová si tak všechny své zdraví prospěšné vlastnosti. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky, vitamin B a je bohatá na kalium.

Obsah balení: 1 kg

Cena: 67,90 Kč

K dostání ve všech supermarketech nebo na www.menugold.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy