REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tipy na 3 kvalitní plynové zahradní grily, se kterými uděláte dokonalé steaky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přichází léto a s ním i čas tradičního zahradního grilování. Společně s redakcí webu Rankito.cz jsme pro vás vybrali 3 plynové grily ve třech cenových relacích pro vaši inspiraci. Od toho nejkvalitnějšího po ty, pro méně náročné zákazníky.


Plynový gril Weber Genesis II E-310 GBS

Pokud jste opravdový fajnšmerk a grilování je pro vás nejen koníčkem, ale chcete své kulinářské schopnosti předvést svým přátelům a rodině, budete potřebovat adekvátní vybavení. To nejkvalitnější nabízí Weber Genesis II E-310 GBS.

Gril se třemi nerezovými hořáky, které rozvádí teplo rovnoměrně po celé šíři grilovací plochy je vyroben z vysoce kvalitních materiálů. To je ostatně hlavní předností grilů Weber a také fakt, za co se většinou u této značky připlácí.

Na druhou stranu gril vám vydrží při správné údržbě několik grilovacích sezón na rozdíl od levnějších a materiálově méně kvalitních grilů.

Pokud vybíráme gril, měli bychom koukat především na rošt, se kterým přichází do styku většina potravin. Weber Genesis II E-310 GBS má rošt o velikosti 68 x 48 centimetrů smaltovaný litinový s vyjímatelným středem, kam můžete lehce po dokoupení umístit třeba pánev WOK či další příslušenství.

Gril má elektronické zapalování, speciální aroma kolejnice, aby nedocházelo ke vzplanutí kapajícího tuku, a je připraven k zapojení termo sondy, díky které budete mít teplotu steaků pod kontrolou třeba i skrze bluetooth aplikaci a váš mobilní telefon.

Prostě gril té nejvyšší kvality a také spíše pro náročné uživatele či velmi časté grilování.

 

 

Campingaz 3 Series Classic

Ze střední cenové kategorie jsme vybrali jeden z nejoblíbenějších plynových grilů na trhu vůbec. Jedná se o model značky Campingaz 3 Series Classic.

Stejně jako předchozí model zde najdeme 3 nerezové hořáky, grilovací rošt z lisované oceli, tentokrát sice bez možnosti zapojit do vaření příslušenství typu WOK pánve apod. Na tyto věci tu slouží boční hořák pro přípravu omáček a příloh.

Za zmínku stojí také snadná údržba. Rošt jednoduše vyjmete a můžete vložit do myčky nádobí, případně jej umýt klasickou cestou pod tekoucí vodou.

Zapalování je klasicky elektrické a zdrojem energie je propan butanová láhev o váze 5kg nebo 10 kg.

Možná se ptáte, proč je tento gril téměř trojnásobně levnější než předchozí typ. Jedná se především o použití materiálů na konstrukci. Weber používá opravdu to nejkvalitnější a dále to jsou detaily tvořící celek.

Tak například se pod gril nevejde velká propan butanová láhev, otázkou je, kde udělali inženýři chybu. Chybí také boční zábrany, takže jakmile gril otevřete a maso bude prskat, budete muset umýt i odkládací prostory na bocích.

Faktem je, že pokud chcete gril do 10000 Kč, je značka Campingaz ideální volbou i se svými dalšími modely, které se liší především počtem hořáků, designem či použitím bočního hořáku na omáčky.

 

 

Compass Gril PARTY POINT Flame Tamer

Sehnat plynový gril za méně než 5000 Kč se sice stěží, ale dá. Ovšem musíte počítat s několika kompromisy jak v kvalitě, tak rozměrech. Na občasné zahradní grilování je to ovšem za cca 4 tisíce korun dostačující záležitost.

Jako náš tip jsme vybrali základní plynový gril Compass Gril PARTY POINT Flame Tamer. Ten se vyznačuje dvěma hořáky s plynovou regulací teploty a elektrickým piezo zapalováním.

Samozřejmě očekávejte trochu menší výhřevnost a maximální teplotu, na kterou se gril dostane. Například s grilem Campingaz výše se dostanete na cca dvojnásobné hodnoty. Potěší vás ale dvě odkládací bočnice na talíře nebo grilovací náčiní, které můžete složit podél grilu.

I samotný rošt nabídce kompromis v podobě použitých materiálů – nerez / chrom.

Tak toto byli naše tipy na nejlepší plynové zahradní grily. Pokud chcete inspirovat dalšími modely, můžete se podívat do příslušené kategorie na webu Rankito.cz, kde pro vás pravidelně aktualizujeme řebříčky grilů.

 

 

Náš tip na vynikající krkovičku z grilu:

Grilovaná krkovice na pivě

Suroviny na marinádu a na cca 1 kg vepřové krkovice:

  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 0,5 l piva vaší oblíbené značky
  • 4-6 kuliček nového koření
  • 3-4 bobkové listy
  • trocha tymiánu
  • 1 malá chilli paprička
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř

Postup:

Smíchejte výše zmíněné ingredience na marinádu. Maso nakrájejte na plátky a nechte v marinádě odležet, pokud možno alespoň 12 hodin. Maso grilujte z obou stran, podle tloušťky zhruba 5 – 7 minut. Pro lepší intenzitu chuti maso potírejte připravenou marinádou.

 

 

Zdroj: Rankito.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy