REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tipy a triky na dokonalé grilování bez masa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilování bez masa je zajímavé téma nejen pro vegetariány. Ať už se jedná o zahradní párty, setkání s kamarády nebo jen všední rodinnou večeři na čerstvém vzduchu, jsou bezmasé pochoutky skvělým doplněním a odlehčením stálého jídelníčku. Pokud budete hostit někoho, kdo maso nejí, můžete ho překvapit něčím jiným než jen grilovanou zeleninou a hermelínem. Abyste mohli být vyhlášeni za vege šéfkuchaře večera, držte se těchto osvědčených pravidel a typů z praxe, které pro vás připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Ing. Kamila Metzová.


Který sýr na gril je nejvhodnější?

Při grilování sýrů použijte ty, které se teplem nerozpouští. Pevné sýry jako halloumi nebo Oštiepok můžete dát rovnou na gril, měkčí sýry typu hermelín, tvarůžky či Blaťácké zlato grilujte v alobalu. Sýry, které jdou bez alobalu rovnou na gril, není vhodné sypat kořením, které by se mohlo přepálit. Až na talíři je můžete potřít kvalitním za studena lisovaným olivovým olejem promíchaným s kořením a čerstvými bylinkami.

 

 

Tofu také patří na gril

Tofu je sójový sýr, který se také výborně hodí ke grilování. Na rozdíl od tradičních sýrů je potřeba ho předem vymačkat a pak marinovat. Tofu funguje jako houba, která dokáže skvěle přijmout chutě koření nebo sójové omáčky. Potřebuje k tomu však nějaký čas. Můžete koupit tofu rovnou marinované, to přírodní má ale velkou výhodu v podobě neutrální chuti. Tu si pak můžete sami doplnit přesně podle představ a stylu celého menu.

 

Rostlinné alternativy mletého masa

Zapojení mletého masa do grilování je klasikou a sázkou na jistotu. Přeci jen udělat dokonalý steak je vyšší dívčí. Z mletého masa se nejčastěji připravují burgery nebo maso na špejli známé jako kofty.

V dnešní době můžete v obchodech sehnat hotové burgery, dále chlazenou veganskou alternativu mletého masa nebo suchou směs na přípravu rostlinných burgerů. Výhoda suché směsi je v tom, že ji můžete mít v zásobě a kdykoliv po ruce. Například směs Vege burger od značky Labeta je složena z rostlinných bílkovin, obsahuje sušenou cibuli, bambusovou vlákninu a koření. Díky své vláčnosti a šťavnatosti se hodí nejen na burgery, ale i k naplnění žampionů, paprik či cuketových lodiček, protože přípravou i konzistencí supluje mleté maso. Navíc je bez lepku, což je další plus.

 

Zapojte při grilování luštěniny

Pokud budete mít na grilovačce strávníka, který nechce nebo nemůže jíst maso a mléčné výrobky, připravte mu čistě rostlinnou alternativu. Ta by měla být sytá a chuťově výrazná. Nejlépe se pracuje s cizrnou, která má příjemnou chuť. Jednoduše z ní vytvoříte různé mini karbanátky typu falafel. Cizrnu zkombinujte se výraznějším orientálním kořením, které obsahuje česnek, kurkumu římský kmín a chilli. Osvědčenou kombinací je také nasekaná vařená cizrna smíchaná se směsí na výše zmíněné Vege burgery. Dohromady to funguje perfektně a bonusem navýšíte počet porcí.

 

Nechte zeleninu na grilu zkaramelizovat

Správně grilovaná zelenina je vynikající sama osobě. Stačí jí doplnit o různé druhy jogurtových dipů či rostlinných majonéz. Skvělá je třeba bazalková tofunéza. Vyzkoušejte to ještě jinak a pozvedněte zeleninu o level výše. Zapojte do marinády javorový sirup nebo med. Zelenina na ohni lehce zkaramelizuje. Vynikající je to především u mrkve, cukety, cibule a lilku.

 

Kontrast chutí

Suroviny pro grilování bez masa jako žampiony, zelenina nebo sýry mohou být méně výrazné. Základem je proto nepodcenit dochucení a vsadit na kontrast chutí. Kombinujte chuť sladkou, slanou, kyselou, pikantní a zlepšete tak celkovou rovnováhu jídla a chuťový profil. Velmi dobře funguje citronová šťáva, která zajistí osvěžující kontrast. Pokapejte s ní grilované pikantní tofu a ihned uvidíte rozdíl. Na zeleninu se zase perfektně hodí balzamikový krém. Zkaramelizovaná cibule doladěná vinným octem je také lahůdka.

I když maso jíte, zkuste někdy grilování pojmout jinak, odlehčeně. Objevte nové suroviny, recepty a chutě. I bez masa může být grilovačka dokonalá.

 

Článek pro vás připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Ing. Kamila Metzová, ambasadorka značek Druid CZ, Labeta a Iswari, tvůrkyně originálních bezlepkových receptů a autorka webu www.varilamysicka.cz.

Všechny zmiňované produkty a mnoho inspirativních receptů na pokrmy bez lepku seženete na www.labeta.cz.

 

Recepty k tématu:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Užijte si novou fritz-kolu Superzero

Ať už kvůli horkému počasí nebo proto, že chcete ušetřit příjem cukrů, nová fritz-kola Superzero je přesně tím pravým společníkem pro nadcházející měsíce. Je to inovativní nápoj, který spojuje intenzivní chuť originální fritz-koly, a jako bonus má nulový obsah cukru. Ochutnejte a dopřejte si osvěžení bez zbytečných kalorií.

číst dále ...

Třikrát Olomoucké tvarůžky na grilu – tradiční lahůdka v netradičním provedení

Tvarůžkový hamburger nebo plněné žampiony? Grilovací sezóna je v plném proudu a s ní přichází čas na zkoušení nových a netradičních pochoutek. Olomoucké tvarůžky na grilu jsou zajímavým a chutným způsobem, jak si zpestřit letní posezení s přáteli a rodinou. Díky široké škále chutí a variací si každý najde tu pravou kombinaci, která mu zaručeně zachutná. Vyzkoušejte tři netradiční tvarůžkové recepty na gril.

číst dále ...

Co nevíte o česneku

Měsíc červenec je doba, kdy se sklízí česnek. Česnek patří mezi nejstarší rostliny využívané v kuchyni, ale i k prevenci zdravotního stavu a léčení lidského organismu vůbec. Česnek je rovněž kulturní rostlinou již od starověku. Česnek setý – Allium sativum pochází ze střední Asie, konkrétně z území Kyrgystánu, kde se v hornaté a z části pouštní oblasti planý česnek setý vyskytuje dodnes. K prvnímu záznamu o použití česneku v kuchyni došlo zhruba před 4500 lety, kdy si jeden z babylonských králů objednal 6 metrických centů pro královskou kuchyni. Zpočátku se česnek využíval v kuchyni k ochucování jídel, záhy se však přišlo na to, že zabraňuje otravám a zanícení otevřených ran. Později se zjistilo, že má blahodárný vliv na některé vyrážky způsobené plísněmi, pomáhá při žaludečních potíží u jedněch lidí, zatímco naopak u druhých je vyvolává. Lidé pak odpradávna věřili, že česnek ochraňuje před různými kouzly, uhranutím, upírům a proto nosili hlavičky česneku u sebe i přes jeho silné aroma.

číst dále ...

Divizna velkokvětá – Verbascum densiflorum

Divizna velkokvětá – Verbascum densiflorum je statná bylina z čeledi krtičníkovitých, rostoucí po celé Evropě. Vyhledává slunná sušší stanoviště a ve volné přírodě se s ní můžeme setkat velmi často v úvozech, kamenitých stráních, skalách. Jedná se o dvouletou bylinu, která v prvním roce vytváří jen růžici přízemních měkkých, plstnatých listů, v druhém roce vytváří až 2 m vysokou lodyhu s listy střídavými a hroznovitě uspořádanými květy. Květy tvoří pětidílný, zvonkovitý kalich s jasně žlutou korunou. Právě květ je předmětem sběru, vyjma semen, která jsou dokonce jedovatá. Pytláci v minulosti semena používali k omamování ryb. Za suchého počasí se sbírá jen květní koruna s tyčinkami, bez zeleného kalichu. Květ se sbírá postupně, podle rozkvětu a to denně, zpravidla od června do září. Květ se suší ve stínu, pokud možno rychle…

číst dále ...

Dopřejte dětem to nejlepší a připravte jim hravé a veselé saláty!

Malí strávníci bývají mnohdy poněkud nároční a dosáhnout prázdných talířů může být doslova nadlidský úkol. Pakliže vám docházejí nápady, ale chcete se vyhnout opakování stále stejných pokrmů, zkuste naše tipy. Vykouzlete z rutinního posezení u stolu zážitek – připravte dětem saláty ze sezónních surovin, které hrají všemi barvami!

číst dále ...

Odstartujte cesty za moravským a českým vínem ve vinařských centrech

Každá vinařská oblast a podoblast v Česku má své místo, které je považováno za její hlavní centrum. Pokud tedy váháte kde začít letní výpravu za moravským nebo českých vínem, můžete začít právě tam. Seznámíte se tak s daným regionem a třeba také načerpáte inspiraci kam pokračovat. A jaká centra to tedy jsou?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.