REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žitný chléb

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V domácích podmínkách upečený chutný žitný chleba.


Ingredience:
Rozpis na 1 bochník:
750 gžitného šrotu
250 gpšeničné mouky
50 gchlebového kvásku
3/4 lvody
2 lžícesoli
alobal

Postup:

1. Chlebový kvásek buď koupíme v obchodě nebo u pekaře, případně si ho vyrobíme doma, žitný šrot koupíme v prodejně biopotravin
2. Chlebový kvásek v misce dobře promícháme s 3/
8 l vlažné vody, žitný šrot s pšeničnou moukou nasypeme do předehřáté mísy, doprostřed vyhloubíme důlek a nalijeme chlebový kvásek
3. Postupně s kváskem promícháme polovinu mouky, až získáme tekuté těsto, mísu přikryjeme a necháme na teplém místě přes noc kynout
4. Druhý den přidáme zbytek vlažné vody, sůl a vymísíme i s moukou kolem kvásku těsto, mísíme, dokud se nezačnou tvořit bubliny
5. Z těsta vytvarujeme bochník, vložíme ho do dobře nahřáté a moukou poprášené mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě 3 hodiny kynout
6. Plech vyložíme alobalem, pomoučenýma rukama vytvarujeme z kynutého těsta kulatý, ne příliš vysoký bochník, na plechu ho necháme až 2 hodiny kynout při pokojové teplotě, během kynutí bochník 3x až 4x potřeme vlažnou vodou, aby se na něm netvořily trhlinky
7. Troubu vyhřejeme na 250 °C, na začátku pečení postavíme na dno trouby misku s vodou
8. Na povrchu vykynutého bochníku uděláme několik zářezů ve tvaru kosočtverce a bochník pečeme 50 až 60 minut ve spodní části trouby, asi po 30 minutách snížíme teplotu na cca 200 °C, po 60 minutách troubu vypneme a bochník vyndáme
9. Chleba potřeme studenou vodou a ještě dáme na několik minut do teplé trouby oschnout.

Poznámka:

Recept na domácí kvásek najdete zde: Domácí chlebový kvásek.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy